Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, April 3, 2013

CERITA BERPANTANG

Hari pertama beranak je dah start le pantang2 ni kan
Tapi hari pertama cuma jaga bab makan & pakai stokin je
Hari kedua baru la start urut, tungku, barut & mandi air daun2

Luckily mak aku ada datang rumah sebab dia baru habis kursus kat Genting Highland
Dah alang2 aku pun dah discaj dari hospital, dia pun singgah rumah
Sempat la dia menguruskan & jagakan aku & baby selama 3 hari
Terima kasih sangat2 kat mak sebab kalau dia takde sure kelam kabut juga aku sehari dua tu

Makan minum aku selama 2-3 hari tu mak aku la yang uruskan
Cik Besah lak tak sempat sebab kebetulan hari yang sama kakak dia pulak meninggal
Macam2 hal... betul la perancangan Allah jua yang terbaik

 -Tungku batu bersama daun mengkudu-

-Daun2 untuk mandian-

Orang yang urut aku tu jiran belakang rumah Cik Besah. Dia urut untuk 3 hari & mandikan baby sampai luruh pusat.  Selain tu dia juga yang tolong cucikan uri. Hasben aku tukang tanam uri.  Uri tu pulak ditanam betul2 bawah pokok mangga kat lama rumah aku ni ha..hehehe

-Baby ni memang melalak setiap kali mandi.. sabar je la- 

Lepas mandi.. kena bedung, terus lena 3-4 jam...

Selalunya aku pagi2 dah mandi dah sebelum baby jaga. Pas mandi sapu minyak herbanika tu kat perut,pinggang, tengkuk & sendi2. Kat dahi pun aku sapu gak sebab minyak tu pun befungsi cam pilis & param. Aku titikkan juga sikit kat pad untuk cepatkan jahitan tu baik... Lagi satu dapat kurangkan la bau hanyir darah nifas tu..

Pastu bertungku la dalam  1/2 jam @ sejam. Pastu baru la kakak urut tu datang & urut selama dekat 2 jam. Tang nak betulkan peranakan tu memang sakit la kena tekan2 kat perut. Nak sengkak tu rasa cam nak nangis je.. Pastu tu akak tu tolong pakaikan bengkung untuk aku. [Aku guna bengkung yang tali2 tu je.. brand Amway beli masa bersalinkan Aleeya dulu]. Pas settle hal aku, baru la dia mandikan baby.

Bab makan minum memang asyik kena yang panas2 je.. Berpeluh2 dibuatnya. Dah le musim panas kan sekarang ni.. So semua sweater & baju tangan panjang terpaksa aku lupakan... Tak tahan la... lemas duk dalam rumah pun ada.. Yang bertahan cuma stokin je la. Bayangkan le, lepas mandi pun berpeluh2 [dah le mandi pun air panas lak tu]. 

Dugaan sungguh berpantang kali ni, tapi demi mendapatkan kesihatan yang baik untuk hari2 mendatang, bersabar je la... Supplement lak, aku memang tak makan jamu tapi aku makan vitamin Shaklee [ambil set dalam pantang]. Alhamdulillah badan rasa bertenaga je. Susu pun banyak. Ramai je yang datang rumah cakap rupa aku tak macam orang dalam pantang pun.. Hehehe.. Ate... takde masa la nak manja2kan diri sebab berpantang sendiri kan. Itu pun banyak benda hasben tolong.. Oh ye lagi satu, luka jahitan tu pun cepat je baik.. Takde pedih2 pun kalau kena air.

Ok tu je nak share citer dalam pantang. Cara pantang aku ni idak le ketat sangat cam style orang dolu2. Dah namanya pantang sendiri kan, pandai2 la ejas... Sebelum mak balik pun sempat lagi la dia pesan "Pantang betul2!".. Baik Mak!!! 

Kalau ikut orang lain mungkin terus tak pantang kalau dah takde orang monitor kan, tapi aku ni yang mana aku mampu aku buat le. Walopun ada gak culas2 bab bertungku tu [sebab tak sempat & lupa]. Tapi bab makan minum tu insya-allah aku folo betul2.. Ye lah, badan kita ni kan nak pakai lama lagi. Tak nak le barai sebelum waktunya.. Tak gitu??? 



5 comments:

Nafira usof said...

ye betol! kena pantang betol2.. memang dugaan pantang sendirik nih. kena banyak sabar.

:: Mrs.Eady :: said...

Tahniahhhhh...

Lynda Che Lah said...

lynda dah cukup 3 tahun ni kena g sangkak..tapi bc kak syani citer pasal urut peranakan tu tetiba seriau pula..bygkan 3 tahun tak pernah usik..waaaa...

Eliss Mie said...

memang kena pantang betul2. bentan boleh demam. kalau kita sakit dlm pantang sendiri pulak, mcm mana nk jaga baby pulak kan. Alhamdulillah, mak saya jaga saya pantang sampai 44 hari.

~aYu~ said...

time berpantang ni la mmg kuat dugaan nya kan.. ibu pun kena kuat semangat.. haih.. pasni turn sy lak kena berpantang..