Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, April 26, 2013

CARA JIMATKAN MASA PAM SUSU BADAN

Tegar sungguh aku mengepam & buat stok ebm semenjak dua menjak ni
Makin kita belajar pasal penyusuan susu ibu, makin banyak yang kita tak tahu rupanya
La ni aku dah celik sikit bab2 susu ibu ni
Kiranya dah tahu la apa itu foremilk, hindmilk, cara nak uruskan ebm, power pumping, let down reflex, tandem dll

Dulu aku tak pernah bother pun mende ni semua
Yang aku tahu, asal anak nangis, sumbat je kopek
Bila dah nak start keje, ngelabah nak ajar anak minum botol & susu formula
Perah susu pun sebab taknak breast bengkak.. tu je

La ni dah cerdik sikit & rajin pam susu
Alhamdulillah setakat hari ni production susu amat le memberangsangkan
Memandangkan aku pakai pam manual so memang agak lambat la nak penuhkan satu botol 5oz tu
Nak penuhkan untuk satu sesi ambik masa 30-40 minit juga
Dah le tak buat double pumping tu yang lambat tu

Sebelum ni, kalau sebelah breast kena pam, sebelah breast lagi aku tekap dengan napkin
Ye la kan.. leaking tu yang buat baju asyik basah je
Tapi lepas aku tanya member aku, dia suruh aku tadah je susu yang menitik tu
Ye tak ye jugak .. kenapa la aku tak terfikir kan??


So ini la hasil perahan petang semalam
Hasil tadahan yang menitik tu dalam botol yang tak berpenutup tu


Jangan main2.. hasil menitik di sebelah breast sahaja dah boleh capai 1 oz tau!!!
Selama ni rugi la aku sebab banyak asyik kena lap je dengan napkin

Lepas pam, campurkan susu dua2 botol tu, kan dah cepat dapat capai 5 oz!! Pam 4 oz je dah cukup pastu campur la dengan hasil tadahan tu.. Senang kan???


6 comments:

- dieyana - said...

yup, tadah barulah tk rugi susu tu..hikhihk..1 oz pun sayang tau! hepi breastfeeding.... (kalau ank ngopek, sebelah lagi boleh tadah juga....;-)

Nafira usof said...

sonoknye tngok susu orang.. meriah jer~

SYANI said...

Dieyana,
Pernah gak buat camtu tapi anak asyik melasak je.. ada sekali tu tertumpah terus susu yang ditadah kena tendang dengan kaki baby... terus tak buat dah.

SYANI said...

Nafira,
Tak tahu la lepas pantang ni nanti susu boleh meriah camni ke idak...

Kesuma Angsana said...

alhamdulillah.... ada susunyer tu!

lienda said...

alhamdulillah sama sama yea kita brestfeed anak hingga 2 tahun insyaallah...