Tuesday, February 16, 2016

TIPS MEMAKAI LIP GLOSS

Selain gincu dan lip balm, lip gloss adalah satu lagi aksesori make up untuk wanita
Pada aku lip gloss ni la yang paling senang nak apply tau
Tujuan pemakaian lip gloss adalah untuk memberikan kelembapan pada permukaan bibir serta pada masa yang sama berfungsi untuk menyerlahkan lagi solekan bibir seseorang wanita itu.



Biasanya, pemakaian lip gloss adalah sentuhan solekan terakhir selepas pemakaian lipstick. Kalau ikut step selalunya orang pakai camni:

 lip balm ---> lipstick ---> lip gloss 

Baru la bibir korang nampak "glossy" gitu sebabnya lip gloss ni menjadikan permukaan bibir kelihatan lebih bersinar atau juga disebut sebagai ‘juicy lips’.



Ni aku nak kasi tips yang sempoi supaya bibir korang jadi mungil & bersinar2:

  • Pertama sekali anda harus memilih warna lip gloss yang sepadan dengan tona kulit korang. Tapi kalau terbeli lip gloss yang tidak bersesuaian dengan warna kulit, korang boleh campurkan lip gloss tersebut bersama pemakaian petroleum jelly (Vaseline) untuk mendapatkan warna yang lebih lembut. 
  • Seterusnya, jangan takut untuk memakai lip gloss dengan tebal, kerana ia membantu membuatkan bibir anda kelihatan lebih menonjol. Ni kalau korang jenis konfiden la...hahahaha.. Ekceli aku pun pakai sederhana je... wasotiyah gitu.. Kang cepat pulak habis lip gloss tu.. [jimat kekdahnya..]

  • Selain itu, anda haruslah memilih jenama lip gloss yang benar-benar dipercayai & sesuai dengan bibir kerana pemakaian lip gloss juga turut membantu melindungi permukaan bibir anda daripada sinar UV matahari. Ini penting tau.. kadang2 kalau beli yang tak serasi, habis ngelupas bibir sampai pedih2.. Eeee seksa benar rasanya kalau kena camtu.. 
  • Dan yang terakhir, pastikan warna lip gloss tu tidak terlalu berbeza dengan warna lipstick yang korang pakai. Oleh itu, penting untuk  memilih warna lip gloss dan warna lipstick yang sekata. Atau paling mudah, gunakan lip gloss yang berwarna neutral.



Senang je kan tips2 kat atas tu... Semoga berjaya mendapat bibir yang mungil... baru la boleh muah2 cam Dato' Seri Vida tu...



4 comments:

- dieyana - said...

comeynye..dh lama tak make-up2 nih... make up pun dh mhl skrg kan, itu lip gloss nm apa tu, bleh kongsi? ;-))

Qhaifa Nur said...

Nmpk berkilat bibir...cantikk

SYANI said...

Dieyana,
Saya pakai lipgloss Avon je...

SYANI said...

Qhaifa Nur,
Kilat sikit je kak, sebab saya tak suka pakai gloss tebal2...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...