Wednesday, February 24, 2016

GASTRIK

Semalam hasben mengadu sakit perut
Sampai tak boleh tidur katanya
Last2 pegi ke hospital sebab tak tahan sakit

Pergi cek-up di sana, doktor kata Gastrik
Pagi ni pun hasben pi klinik biasa
doktor kata pun gastrik
Kalau dah 2 doktor kata gitu, sapalah kita nak sangkal kan
Ha... dah kena gastrik le tu



Ni info yang aku cari kat doktor google
[walopun takde tauliah tapi satu dunia terima pakai gitu]

Punca Penyakit Gastrik:
Punca penyakit gastrik adalah amalan tabiat makan (minum pagi, makan tengahari dan makan malam) yang tidak mengikut waktu yang tetap. Sebagai contoh kadang-kadang makan tengahari pukul 11.00, kadang-kadang pukul 12.00, kadang-kadang pukul 1.00, kadang-kadang pukul 2.00 dan kadang-kadang bila tersangat sibuk sampai pukul 4.00 petang belum makan tengah hari. 

Apabila amalan ini diteruskan untuk tempuh kira-kira 5 tahun, insyaAllah Allah akan memberikan penyakit gastrik. Setelah penyakit gastrik dikesan, namun tabiat ini masih diteruskan, insyaAllah dalam tempuh 2 tahun lagi, orang ini akan mendapat penyakit yang lebih serius lagi iaitu peptic ulcer atau ulser perut.


Tempoh matang untuk penyakit gastrik ini akan dipercepatkan lagi sekiranya seseorang itu merokok, suka makan nenas, makan mee segera, jeruk kering dan basah, junk food, minum minuman bergas, makan makanan berangin seperti pisang nangka, ubi dan cempedak / nangka; makan makanan terlalu pedas, makan hingga tersangat kenyang, makan ubat doktor atau tradisional tertentu dan makan makanan yang bercuka.

*** Baca tu bang.... memang kena sangat dengan awak ni! No wonder boleh kena gastrik...ermmmmm

Rawatan penyakit gastrik:
  • Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit. Jangan skip sarapan, lunch & dinner. <--- lain kali bila isteri dah siapkan makanan, makan je la... tak payah tangguh2.
  • Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  • Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  • Elakkan nescafe [terutama 3-in-1], kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  • Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  • Elakkan makan terlalu kenyang
  • Elakkan cuka, makanan yang pedas
  • Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  • Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  • Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  • Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  • Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.

Step lagi satu yang paling penting BERTAUBAT dengan Allah, sebab sakit yang Allah kirim tu merupakan peringatan/ujian/kifarah atas dosa2 kita. Ini tidak, bila sakit kita semakin angkuh dengan Allah. Tetap DEGIL untuk melaksanakan perintahnya terutama SOLAT.

** Sakit pun konsepnya seperti MATI... boleh datang bila2 sama ada kita sedar atau tidak, sama ada bersedia atau tidak. Tidak lewat sesaat, tidak awal sesaat. Dalam sihat2 tetiba boleh sakit. Dalam gelak2 tetiba boleh mati..haaaaa

** Sama2 fikir apa yang Allah nak disebalik sakit yang dikirim..


4 comments:

idzwa kamaruddin said...

semoga husband cepat sembuh!

Qhaifa Nur said...

Nasib baik cepat gi hsptl..

nuyui a.k.a miss YUI said...

nsb bek check kalau tak tak tahu smpai skg kan..

wahida said...

semoga cepat sembuh hendaknya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...