Wednesday, November 4, 2015

TUTORIAL CARA YANG BETUL MEMBASUH PAKAIAN MENGGUNAKAN MESIN BASUH FULLY AUTO

Hahahahaa
Agak2 kome nak tengok ke cara2 aku basuh baju??
Sanggup ke nak buat tutorial tu...hahahahaha

Idak le sampai aku nak buat video tunjuk cara aku basuh baju
Tapi just nak share step by step aku basuh baju
Pasni jangan nak cakap aku cerewet bab basuh baju tau
sebab pada aku, apa guna basuh baju kalau tak bersih kan????

Bab basuh baju ni aku nak tekankan 2 perkara - BERSIH & SUCI
Dua2 penting tapi yang paling penting ialah SUCI
SUCI dalam konteks aku di sini ialah, suci untuk dibuat bersolat/beribadat

UNTUK SUAMIKU, PLEASE TAKE NOTE YE.. INILAH SEBAB KENAPA ISTERIMU NI CEREWET BAB BASUH BAJU..HAHAHAHAHA

Kat rumah aku memang ada 3 bekas - 2 baldi & 1 bakul
ini untuk memudahkan proses  membasuh baju



Langkah2nya [berserta huraian]

1. Asingkan pakaian & rendam

    Baldi 1 - untuk pakaian yang nak disental 
    con: baju sekolah anak2 & kemeje kerja suami aku

    [selalu sangat berdaki di kolar baju & di lengan]


    Baldi 2 - untuk pakaian yang bernajis  
    con: spender & baju anak yang terkena air kencing atau muntah

    Najis2 kena di bersihkan terlebih dahulu ye. Tak boleh rendam dalam baldi
    yang sama dengan baju yang tak bernajis tau. Tu sebab aku asingkan baldi. 
    Najis2 ni adalah najis mutawassitah jadi kena betul cara menyucikannya.
    Kena hilangkan "ain" najis sampai hilang bau, warna & rasa, pastu kena 
    dibasuh dengan air yang mengalir. Jangan nak celup2 je dalam air baldi tu
    pulak. Kena pakai air mutlak tau.Karang tak SUCI pulak pakaian korang tu. 

    Bab2 orang pompuan pulak [harap jangan ada yang sensitif lak] spenda 
    korang tu walopun korang tak period, walopun korang pakai pantyliner, 
    korang yakin ke spenda korang tu bersih? Korang sedar ke bila keluar air 
    wadi, air mazi, keputihan semua tu? Korang yakin ke secalit pun tak kena 
    spender korang tu?kot2 la pantyliner korang tu senget ke, salah kedudukan
    ke, terkeromot ke.. So better basuh bersih2 spenda tu.
    [ni belum masuk bab masa solat tak tukar seluar dalam]

    Kalau yang lelaki pulak, kot2 la terkincit/terkucil dalam seluar ke [anak aku
    la sebab suka sangat menahan kencing]. Bapak anak pun mungkin berlaku 
    jugak kan...hehehehehe. Takpun kengkadang deme ni ada masa teransang2
    kan... tah apa yang keluar kita pun tak tahu [larikkkkkk]

   Bakul 3 - untuk pakaian selain yang di atas - yang takde najis & tak
                   perlu disental

Untuk lebih pemahaman boleh tengok video ni:


2. Masukkan dalam washing machine
    Lepas dah sental baju, dah sucikan najis barulah masukkan dalam mesin
    basuh.Barulah boleh campur semua dalam mesin. Pastu letak le dynamo ke,
    daia ke, breeze ke, ikut suka korang le. Pastu macam biasa la sampai habis
    spin...

3. JEMUR LA KAIN YANG DAH DIBASUH TU...




Kenapa dari awal tak humban je semua dalam mesin? Nanti mesin cuci semua pun bersih juga kan?

Ha... ni nak habaq.... tak semudah tu hukumnya ye kengkawan
Kalau buat camtu, bila baju ada najis bercampur dengan yang tak bernajis, semua tu akan jadi bernajis. Dah tu pulak air mesin basuh tu kan tak sampai 2 kolah kan.. So kalau tak betul cara penyucian najis tu walopun pada zahirnya najis dah hilang, pakaian tu tetap bernajis sampai bila2.. [ikut hukum feqah]. Maksudnya pakaian2 tu semua tak suci & tak boleh dibawa solat. Kena cuci dengan cara betul, barulah boleh dibawa ibadat. Kotor dengan najis berbeza ye kawan2.

Jadi bayangkan le, kita dok basuh telekung, kain baju, seluar, pakaian dalam, sejadah, tuala dan segala2nya, kalau tak suci betul, sah ke tidak sembahyang kita tu??? Fikir2kan la...

Memang la kalau ikutkan cara camni mungkin nampak leceh, remeh, tapi benda2 ni semua melibatkan ibadat kita selama ni. Takkan nak sia2kan ibadat kita yang secebis ni.. Jom sama2 berhijrah biasakan yang betul.

Kalau ada lagi kemusykilan, aku bukan le tempatnya kome nak mengaju soalan, sila la cari ustaz/ustazah yang boleh huraikan kemusykilan korang tu. Aku hanya menyampaikan apa yang aku tahu.

For husband, saya tahu abang nak membantu buat kerja rumah, kesian tengok baju bertimbun dalam bakul, pastu tolong sumbat dalam mesin basuh. Tapi please la sort dulu ikut ciri2 yang disebut di atas.. 

Sekian dari isterimu yang cerewet nak mampus...hahahahaha.


Ni nak share sedikit ilmu dari youtube:




** Kalau aku ada salah mana2, sila betulkan ye..

2 comments:

eima said...

ok baru tau .. thank share info ni ....

aku gaban said...

kalau kita tau,ramai lagi tak tau pasal mesin ni.suma nk senang mcm saya pun campur suma najis dlm mesin.bila da siap basuh spin tu,pastu bukak mesin amik paip luar , bilas kain tu pastu spin.dibuatnya kat uma org,mesin dlm umah.celah mana nk cari paip luar.nk cari getah pjg plak nk bilas bagai.basuh tgn je tpi pnatla

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...