Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, December 11, 2013

SUSU FORMULA

No regrets... aku dah start bagi FM pada Amira
Dek kerana susu aku pun dah merudum
Ditambah dengan kemalasan dan keletihan dan stress
So pasrah dan redha kasi anak minum susu lembu
Tapi belum totally berenti 
Sebab waktu malam aku masih direct feeding Amira
[masa tengah malam & dia mamai2 la]
Kalau waktu dia sedar abih la asyik menggigit je kerjanya...

Susu apa aku bagi???
Aku start dengan susu murah je...
Aku bantai Dutch Lady je.. sebab Amira dah 8 bulan aku ambil la yang langkah 2 punya


So far Amira ok je dengan susu ni
Takde sakit perut, kembung, berak taik keras, muntah
Nampak cam rasi... harap2 ok la sampai besar
[malas mama nak gi tukar2 susu ni]


Ok fine... aku tak macam mak2 lain yang boleh breastfeed anak sampai umur 2 tahun
Bukan aku taknak tapi aku buat mana yang mampu je
Karang dok sebok mengejar stok susu, bertambah stress lak aku
Kalau paksa2 pun bukannya susu tu boleh banyak
Makin sakit ada la...

So kesimpulannya pada aku takyah la nak ikut orang sangat nak fully breastfeed sampai anak umur 2 tahun
Sendiri punya badan , sendiri tahu kemampuan diri sendiri
Kalau ikut aku, mana yang mudah je aku buat
Kalau dah tak larat, cari la alternatif lain..
Dan selagi ada demand dari Amira, aku still bagi tapi idak le 100% cam sebelum2 ni..

At least target aku nak exclusive bf Amira selama 6 bulan dah tercapai.
Alhamdulillah..


6 comments:

- dieyana - said...

Tak pe, jgn bersedih. Kita dah buat abis yang terbaik kannn! smile...;-))

Lynn Hamzah said...

syukur...dapat juga full 6 bulan kan...lynn pun dah campur campur gak start 9 bulan...

Gieyana said...

Syukur tau psl dpt fully bfsmpai 8mnth..sy pon nw target fr 6mnth.tp mcm uols ckp laa..terkejar2 ngan stok ss..susu mahai now kan..hunj

Rizziela said...

si kembar akk pun minum susu ni kadang2 tukar dengan dugro..

Ok ajer..mgkn takat tu ajer rezekinya...kembar akak pun dapat bf sampai umur 1 thn ajer..x lama

Nafira usof said...

Delisha pon minum DL.. dia tak boleh minum susu dugro. sembelit. perut dia tak macam perut kakak dia~ kalo kakak dia semua susu dia boleh minum.

(^_-)V said...

Alisya pun minum Dutchbaby, awal2 dulu minum Anmum,tapi macam tak rasi, demam la, rashes la + mahai skit, tukar ke Dupro, ok, tapi lepas tu ade isu sekejap yang ade certain batch susu tu kene tarik balik, so langkah selamat, stop beli & tukar kepad Dutchbaby, so far ok la..sesuai dengan Alisya :)