Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, February 25, 2015

JALAN² CUTI CNY @ TAMAN BURUNG KUALA LUMPUR

Cuti Tahun Baru Cina bebaru ni kan panjang
Ramai la yang balik kampung ye dak???
Aku tak balik Ipoh pun sebab hasben kena keje hari Sabtu
Lagipun kalau dah namanya cuti panjang, jalan memang jemmmmmm teruk kan

Disebabkan nak mengisi masa cuti dengan aktiviti yang best
Aku ajak hasben bawa anak2 jenjalan
Memula konon nak bawa gi I-City tapi fikir2 balik kosnya tinggi bebeno
Dah le mengusung 2 orang budak kecik kan.. ish..ish
Last2 aku sajes pergi Taman Burung KL je
Hasben ajak gi Zoo tapi aku cakap pergi la tempat yang tak pernah pergi lagi

So pagi Khamis tu off we go to Taman Burung
Masing2 eksaited.... Adib & Aleeya pun apatah lagi
Siap bangun awal ko....hehehehe
Eksaited punya pasal, breakfast pun tak nak..
Dalam pukul 9.30pg kitaorang gerak dari Batang Kali


Jom pegi jalan2..
[Jasmin di mana??? Dia di ribaanku..hahahaha]

Sempat selfie lagi dalam kereta ye...

Taman Burung tu tak le jauh sangat dari Batang Kali
Dalam sejam sampai la
Lagipun jalanraya di KL memang clear habis....
Kalau hari2 camtu kan best...
Lancar je perjalanan
Dalam kul 11 kitaorang sampai ke Taman Burung

Parking memamg limited la kan...
So pandai2 kome la merancang masa perjalanan kome tu
Di entrance nak masuk Taman Burung
Sebelum masuk sila beli tiket dulu ye
Untuk warganegara : Dewasa RM25, kanak2 RM12


Sementara abah gi beli tiket, kita posing dulu ye
Ha nampak tak kena bawa 2 stroller ko
Kalau tak letih la mendukung si Amira
Memula tu dia taknak juga duduk dalam stroller
Dah pujuk2 baru la nak
Jasmin??? Steady je dia...

The girls...

Mula masuk Taman Burung, udah disambut dengan pekikan burung merak
Pastu ada Lovebirds yang comel2 berterbangan bebas
Dalam Taman Burung tak semua burung dalam sangkar tau
Dalam sangkar cuma yang jenis rare je kot
Yang lain2 memang bebas merayau2 dengan kitaorang
So jangan pelik tetiba ada taik burung jatuh atas kepala ye...hahahaha


Ni je gambar kami berdua yang ada..
Nampak tak burung2 yang bebas berkeliaran tu??
Tah apa spesis burung tu tah


Burung merak memang bersepah2 la
Jinak2 le pulak
Kebetulan yang ni tengah mengembangkan ekornya yang cantik tu
Cepat2 tangkap gambar

Taman Burung ni memang luas tau
Dah le hari panas, kena jalan kaki lak tu
Haus usah cerita, memang kena bawa air masak banyak2 tau
Kalau nak beli dalam tu pun boleh, tapi harganya mahal berganda2 la
[Tips: bawa air masak & makanan banyak2 je... tapi pandai2 seludup la ye buh dalam beg ke apa, sebab memang takleh bawa makanan dari luar]

Walaupun panas, ada juga kawasan yang redup2
Pokok2 memang banyak la
Pondok pun banyak, so penat jalan boleh la duduk rehat

Amira dah mengantuk la tu
Memang pesen dia kalau nak layan blues, kena hisap jari



Ni lepas bagi makan, jalan2 sikit terus dia tidur
Tak banyak ragam le bawa Jasmin
Amira je macam susah sikit.. tak biasa agaknya tido dalam stroller

Percubaan tangkap gambar bertiga yang GAGAL!

Pukul 12.30tgh ada show tau kat ampiteater
Tapi kitaorang sampai area tu sebelum kul 12.
Bagi budak2 main playground kejap, pastu malas la nak tengok show
Orang pun ramai lak tu.. dah le panas
So kitaorang decide teruskan perjalanan saja...
Banyak lagi tempat nak teroka... Cewah!

Ni kat salah satu kawasan berhampiran ampiteater tu
Ada waterfall yang cantik [tu kat belakang Adib tu]

Wefie pulak la...


 Turun dari area waterfall tu, nampak burung merak ni tengan nak kuncupkan sayapnya
Cepat2 nak buat video
Sekali terbuat GIF pic pulak... layan je la...

Pastu kitaorang ronda lagi dalam ni
Duduk dalam ni ada la dekat 2 jam kot
Rasanya berbaloi la dengan harga tiket yang kitaorang bayar
Dah namanya Taman Burung, so akan jumpa burung2 sahaja la ye
Ada kadang2 je ternampak monyet
Pastu ikan2 di dalam kolam...
Kalau nak tengok singa ke, cicak koben ke, biawak ke.. 
Memang nan hado la ye
Zoo sana pigi aaaaa.....


Tanda sudah sampai ke Taman Burung ye...
[Kena pakai tag ni sebelum masuk ye]

CHARLIE & THE ANGELS... 
Hehehehehe...

Ok la dalam kul 2.30ptg kitaorang pun keluar dari Taman Burung
Lapo usah cerita la kan...
Padan muka tak makan berat2 pagi tu...










2 comments:

Lin Azlina said...

syok bila skali sekala tu dpt g jalan

lieyalatif said...

aktiviti yg bagus utk anak2...