Wednesday, January 7, 2015

PANGGILAN SESUAI UNTUK SI IBU TIRI

Bismillahirrahmanirrahim..
Ackward gak nak buat entry ni
kot2 ada yang terasa hati ke kan
Ada yang tak suka ke 
TAPI....
Ini bukan entry emosi @ entry tunjuk perasaan tau
Baca sampai habis kalau nak tau...hehehehe

Tahun lepas officially aku & adik beradik tahu yang kitaorang ada mak tiri
Ekceli tahun lepas baru tahu
Walhal sebenarnya mak tiri tu dah wujud since 2012
[pandai kan abah aku simpan rahsia]

Memula kitaorang tahu memang la cam marah & bengang kan
Selalu tengok dalam drama je kan
Tup2 jadi dalam keluarga sendiri
Kesian kat mak le...
Sebab dia dimadukan... di usia emas lak tu...

Tambah2 pulak bila dapat tahu yang abah dah ada anak lain
[Yang sebaya dengan Jasmin anak aku tu]
Rasa pelik lak tetiba ada adik kecik... dengan mak lain pulak tu
ERMMMMM

Past is past kan
Mak aku pun dah boleh terima kenyataan 
[walopun ekceli perit untuk seorang yang bernama WANITA kan]
Kitaorang pun pasroh je le.....
Buat apa nak gaduh2 kan... lagipun kitaorang ni tak le terkesan sangat pun
Sebabnya kitaorang pun tak berapa close dengan abah kan
Abah pun macam chipsmore, kejap ada kejap takde
Just kitaorang accept la abah dah ada family lain sekarang

Masa balik Ipoh bebaru ni 
Abah pun dah terang2 bercerita pasal family dia yang lagi satu tu
Pasal anak dia le, pasal wife dia le
Pastu siap ajak kitaorang pun jumpa wife dia a.k.a mak tiri aku
[Sebelum ni aku just tengok gambo je...tak pernah jumpa in person lagi]
Well.... aku cam rasa belum bersedia la
So cakap dengan abah, nanti2 la jumpa...

Ni nak tanya pandangan korang
Panggilan apakah yang wajar aku panggil mak tiri aku tu?

Dia dok bahasakan diri dia IBU dengan anaknya
Takkan le aku nak panggil IBU jugak

Cam tak sesuai je....
SEBABnya mak tiri aku tu lagi muda dari aku about 5-6 years
[sebaya dengan adik aku yang ke3 tu kot]
Well... gap umur abah aku ngan wife baru dia tu 30 tahun tau!!!!
[Kalah CT dengan Dato K]


Erk....
Belum sampai stage nak love my stepmom lagi lah!
Besides, dia pun takde nak ambik hati kitaorang pun
[Tahu merampas je... tak reti ambik hati pun!!!]
Wa... statementku tak menahan sungguh...kui...kui...

Kadang2 aku teringin nak tanya dia
APA TUJUAN DIA KAHWIN DENGAN ABAH AKU??
WHAT WAS SHE THINKING?????

Tapikan... aku rasa mesti aku dapat jawapan cliche ---> DAH JODOH!!!!





7 comments:

Lynn Hamzah said...

kesiannya kat mak akak...mesti mak akak tabah kan...erm, lynn tak tahu nak bagi suggestion apa..no idea...

norita zarif said...

dah tertulis di sana pun..kita pun tak tahu napa Allah takdirkan sebegitu..Bersangka baik dgn Allah saja

rasp said...

as salam sis..
me ada mak tiri...
ada 2 orang lagi plak tu...
hehehehehe...
masa memula tau memang melenting oso...
tapi disebabkan bonda ku leh trima...
apa hal lak anak2 tak leh trima kannnn...
so nak tak nak kami trima...
tapi kami tak rapat ler...
semasa arwah ayah meninggal tu, masa tu baru kami rapat...
itu pun jez us adik beradik tiri ni yg rapat...
with mak tiris tak lah...
so i panggil the mak tiris.. "makcik" je hehehehehe

Shah_Kina said...

Waaa..penceritaan yg susah nak describe... Klu sy jadi awak..panggil makcik sudah..wpun dia lagi muda dr kita kan...kata kawin ngan org tua..haruslah panggil makcik... Pandai jugak Abah awak simpan rahsia kan? Semoga Emak awak terus tabah.. Kuat kan Mak awak!!!

skuterlady said...

Kalau awkward sgt,panggil mkcik je... Xpayah pikir2 dah...dia tua ke muda ke..panggil mkcik je...

Nafira usof said...

OOhhh.. serius.. saya plak yang emo baca n3 nih. huhuhu.
cuba komen x ikut perasan.
kalo saya di tempat Syani pon saya akan amik masa utk terima semua tuh. kalo saya dh betol2 bersedia br sy akan jumpa dengan dia. huhuhuhu.

panggilan ape yg sesuai, sy akan tanya ayah saya. sbb dia lebih tahu pasal isteri baru dia.. huhuhuhuhu.

the_naiena said...

Senasib la..tapi saya tahu ada ibu tiri masa umur 11 tahun..masa tu rasa diri mcm dlm cerita bawang putih bawang merah..ibu tiri tu pulak tua 8 tahun je dari saya..dan sikap dia mmg mcm typical ibu tiri dlm drama..hurm2..:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...