Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, March 1, 2013

TAX SEASON KEMBALI LAGI

Musim cukai kembali lagi.....
dalam dok sebok2 nak menghadapi PRU-13 jangan lupa pulak pasak cukai pendapatan @ income tax
Dulu waktu aku tak kena cukai, tak heran pun pasal benda2 ni
Tapi sebab la ni dah kena cukai, kena la buat awal2 sebelum terlambat
Lagipun nak settlekan semua sebelum beranak....
Sementara boleh gunakan UNIFI yang laju kat opis ni, better la selesaikan cepat
Kalau harap line internet kat rumah asyik hazabedah je...dok ulu la katakan

La ni kan ke zaman teknologi... makanya kena la guna e-filing
E-filing ni aku dah daftar dari tahun lepas lagi
Cek kat website LHDN haritu katanya sistem e-filing untuk tahun ni akan dibuka mulai hari ini [1/3/2013]


Lagipun sure korang semua dah dapat borang EC/EA kan...
Orang Swasta dapat la borang EA, orang gomen dapat borang EC
Aku punya pun baru dapat minggu lepas...
Just nice la untuk fill up dalam sistem e-filing nanti

Tadi try bukak, alhamdulilllah sistem laju je.. takde hang pun
Terus isi & submit...


Mintak2 cepat la dapat bayaran balik lebihan cukai tu...
Lepas la aku nak buat bayo renew roadtax & insuran Wira aku tu..


Korang yang tak buat lagi, cepat2 la bayo income tax tau
Tarikh akhir ialah 30/04/2013...

6 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

fuhhh..

Nafira usof said...

saya belom layak bayar cukai~ gaji kecik jer~ heheheeh

Nory Zoulkefle said...

gaji nory kecik, terlepas dari bayar cukaii ni...hehe

Azian Elias said...

aduiiii...fengsen niii..

mr icham said...

he he he...aku baru nak buka FILE nanti...tapi kene tunggu statement tahunan Prudential sampai la dulu...hmmm...

Bella Alias said...

hye kak! just nak tanya kena submit dgn resit sekali?