Wednesday, September 5, 2012

GAJET BUDAK2 ZAMAN SEKARANG

Dasar melawan tokey tau budak2 ni
Mak bapak pun tak pakai tablet, tapi anak2 dah advance dari mak bapak diaorang
Budak2 sekarang semuanya nak serba serbi canggih... jenuh mak bapak nak ikut kehendak deme
Oooops.. aku bukan cerita passal anak orang, tapi pasal anak2 aku ler

Haritu masa balik kampung, anak buah aku asyik berkepit la dengan Galaxy Tab maknya
Dok ralit la main game kat tab tu... anak aku tumpang sekaki la kan
[maklom la mak bapaknya belum mampu nak kasi tab sorang satu]

Lepas balik dari kampung hari tu , saja la sembang2 dengan hasben
Rasa cam nak belikan je tab untuk anak2 [tapi laki aku kata nak tunggu bonus dia bulan 12 nanti]
Lambat kan??? Sian lak anak2 aku.
Pastu aku terbaca la pulak blog si Elis, dia belikan tablet untuk anak daranya si Nuha tu
Katanya ok, so aku cerita la kat laki aku

Pas fikir2 & diskas2 sikit, so hasben ajak aku singgah kat Econsave Batang Kali
Saja la nak usha2 tablet morah2 [nak pi Low Yat, jangan mimpi la...]
Kami cadang beli guna duit raya anak2 [kena beli dua tau.. kang tak pasal2 berebut2]
Cari la yang elok2 sikit... tak kira la Taiwan ka, China ka, janji tab la sangat kan
Takat deme nak main game, takyah la mahal2 khen...
Usha galaxy tab pun dah seribu lebih [baru satu].. banyak pulak nak kena top up
So usha la tablet yang lebih ekonomi untuk orang2 yang eko-no-money ni cam aku..

Ada satu kedai tu jual tab dari China kot rege dalam RM399.
Gambar & speed dah cun dah pada aku, tapi bila aku tanya details pasal tab tu, amoi tu asyik cakap tak tahu je. Ye la kan, aku pun nak tanya la ada berapa Gig dalam tu, RAM berapa. Tanya guna Android berapa pun dia boleh tak tau. Bila aku tengok kotaknya tu, semua bertulis cina. Sepatah haram aku tak paham kan..Warranty pun dia kasi 3-6 bulan je.  Last2 kensel la... usha kat kedai lain pulak.

Kat satu kedai ni, tab mahal sikit. RM499 dia letak offer. Katanya from Taiwan. Serba serbi aku tanya. Hehehe.. siap dapat free gift lagi. Dah aku kata nak beli 2 so dia kasi la murah sikit... Heheheh... Kebetulan jugak memang ada 2 je lagi stok. Memang dah rezeki kami agaknya.. Makanya bertablet la anak2 aku malam tu..

 Yang kaler putih ni untuk Yaya

Yang kaler hitam ni Adib punya

Tablet punya casing tu free sekali dengan external keyboard tu. Memudahkan jugak le untuk aku berblogging.. Heheheh. Maklum la nak guna touch screen tu terkial2 tangan aku asyik tersalah tekan je.. Lagi satu kedai tu bagi la free memory card 4Gb . Aku kalau benda2 ada warranty ni, malas nak gi beli jauh2. Sebabnya kalau ada problem jenuh la nak mengulang ke kedai tu kan. Kalau dekat dengan rumah, senang sikit kalau nak tukar ke, nak komplen ke.

Spec tablet ni secara ringkas -. Android 4 Ice Cream Sandwich, 4Gb, skrin 7", Wifi, Front Camera, Warranty 1 tahun. Jenis yang aku beli ni yang takleh buat call punya. Kalau nak yang boleh call, kena top up lagi RM200. Tak kuasa mak...
Total spending untuk 2 tab cap ayam ni =RM950. 

Malam tu apa lagi, asyik mendownload game je la kejenya...
Tab Yaya penuh la dengan game barbie la, dress up la, saloon la, cafe la
Tab si Adib pulak penuh dengan game racing la, drift la, skateboard la

Masing2 eksyen la dengan tab masing2...
Sampaikan hasben aku offer handphone Galaxy Y tu pun deme dah tak hingin.
Cis, memang dasar sudah dapat gading bertuah, tanduk tidak berguna lagi
Handphone aku lagi la tak laku kat deme...SELAMAT!!!!!

12 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

syahmi ade ipad :)

gadisBunga™ said...

kite pun takde tablet tau. hehehehe~

zana-norzana said...

boleh ajar saya macam mana nak download game ke tablet?

SYANI said...

Mrs Eady,
Belum sampai taraf boleh pakai ipad..hehe

SYANI said...

GB,
sama la kita... ada henfon ni pun dah mujur..

SYANI said...

Zana- norzana,
Google je andriod market. Pastu pilih la games & just install cam biasa. Tapi pilih game yang free je la..

munna said...

dulu ada beli utk meya...... sekejap je bertahan.....

makcik rehan KJB said...

dulu laki aku beli 2 bijik tablet cap hayam kat China. seminggu pon tak sampai. panas, pastu pop! baraiii.... betui jugak, beli kedai dekat umah senang nak punggai kepala tokey tu kalau rosak ke apa

yana halim said...

belum mampu lagi. pakai henpon pun yg paling murah dari nokia tu. hahaha...

♥ ROS ♥ said...

Yg ni xsilap org pgge gpad.. Hihihi.. Xpe, dpt yg ni pun bebudak dh sonok kan? :)

Bionic women said...

kita pun teringin nk beli utk anak, tapi hubby x kasi, jgn ajar nak addict to game katanya..sudahnya henpon mama dia jadi mangsa..huhu

Cik Mai said...

salam kenal..

cik mai pon tgh mencari tab utk anak cik mai nie..nak yang murah2 je..janji tab...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...