Monday, December 21, 2015

PERSIAPAN PERSEKOLAH 2016

Lagi 2 minggu nak bukak sekolah
la ni parents ramai la dok kalut buat persiapan sekolah
Ada yang awal2 lagi dah prepare
Tapi aku baru je start hujung minggu lepas

Kebetulan kedai buku sekolah pun baru buka minggu lepas
So dah alang2 tu selesaikan semua [mana2 yang boleh settle]

Hasben aku bagi duit RM800 untuk siapkan kelengkapan budak2
Pak mentua aku pulak tambah lagi RM150 untuk belikan kasut & beg sekolah budak2 ni
So kita guna semaksima mungkin la ye...hahahahaa
Tahun ni punya preparation ala kadar je
Baju sekolah pun beli sepasang sorang je 
Baju tahun2 lepas masih elok2 lagi

Ni je hasil pemborongan 
Ni pun dah beratussssssss
Beg & kasut sekolah ngam2 je dengan duit yang atok diaorang kasi


Ni la total belanja untuk barang sekolah anak & yuran sekolah agama
Ha kau... 2 jam aku keluar settlekan hal sekolah anak2, banyak tu belanjanya..huh!


Ini pun ada lagi buku sekolah tak lengkap
Tetiap tahun masalah sama.. asal beli buku kat kedai buku sekolah, ada lagi yang takde stok
Kalau takde stok tak payah la buka lagi kedai buku tu..
Tak pasal2 parents kena ulang ke kedai buku sekolah 2-3 kali
Aku pulak sebab anak2 dah besar, suruh diaorang je la beli sendiri masa buka sekolah nanti




8 comments:

Kakzakie Purvit said...

Syani bayangkan itu utk dua anak +/- 1K.
Bayangkan kepada mereka yg income takat 2-3K dgn anak 4-5 org yg sekolah macam mana tertekannya mereka.

mummy_ayu said...

Ayu banyak dah settle dah..cuma tinggal buku2 sekolah & yuran jer....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak pun baru beli perkakasan sekolah, baju dan kasut sekolah semalam Yani..

Hari sabtu pergi beli buku sekolah..

Ni nak siap utk si kakak pulak..

Betul kata kakzakie.. bagaimana yg pendapatan tak seberapa tu kan..

meira said...

buku sekolah tu ta boleh beli kat kedai biase ke??

SYANI said...

Setuju dengan Kakzakie

SYANI said...

Mummy Ayu,
Awal2 dah prepare senang kan.. Saya pun tinggal sikit2 je lagi

SYANI said...

Kak Yati,
Memang kena bersederhana sungguh tahun ni..

SYANI said...

Meira,
Buku sekolah tu ikut sekolah sebab buku sekolah especially buku rampain ada logo sekolah. Buku aktiviti pun ikut sekolah juga sebab tak sama untuk setiap sekolah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...