Tuesday, June 16, 2015

CARA NAK BERWHATSAPP DARI PC

Maybe ramai dah tahu sekarang kita boleh whatsapp dari PC je
Senang la sikit nak menaip kan
Ate kalau kat tepon aje gemor typo sebab keyboard kecik [read:jari gemuk]

Aku pun suka gak berwhatsapp dari PC ni
sebabnya idak le sakit tengkuk aku menunduk2 tengok tepon
nak2 pulak tepon tengah caj kan
wayar dah le pendek... udah kena tunduk2
satu lagi kelebihan, senang nak kaverline depan bos kan...
[wahahahaha]

Ok sapa tak tau lagi cara2 nak whatsapp kat PC
meh sini aku ajo
yang penting kena ada internet line la kan
pastu henfon korang kena juga ada bateri ye

Memula sekali korang bukak link ni kat pc/laptop korang
nanti akan keluar webpage ni




Dekat henfon korang pulak kena buat camni
klik yang 3 titik tu [refer anak panah tu]



pastu pilih Whatsapp Web 

Pastu akan keluar cam scanner untuk korang scan code QR kat webpage tadi
Make sure QR code tu masuk betul2 dalam kotak kat tepon korang tu
Kalau dia takleh baca  maybe skrin PC korang terang sangat
so cuba kurangkan brightness skrin PC tu


Bila QR code dia dah capture maknanya henfon korang dah link dengan PC
Akan jadi le cenggini


So sekarang sudah boleh whatsapp melalui PC

Untuk masa2 seterusnya korang dah tak payah dah nak buat step cam kat atas tu
Kalau korang pegi link http://web.whatsapp.com tu
dia akan terus detect henfon korang tu
[ini kalau korang guna PC sendiri la]
TAPI
kalau guna PC orang, better la korang logout dulu apps tu kat PC
Bila dah logout tu, everytime nak guna Whatsapp kat PC kena ulang balik la step2 kat atas tu
Tak susah pun... tak sampai 2 minit boleh buat...

Don't worry kalau gambar ke video ke apa ke takkan ada simpan dalam PC pun
[melainkan korang download dalam PC]
Mende2 tu semua akan ada dalam henfon korang je
PC ni cuma dia display whatsapp kat skrin PC je.

Ok itu je.. 
sekian untuk hari ni.










No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...