Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, June 23, 2015

ADIB & PUASA : WHEN HE'S READY

Ini tahun  ke-3 Adib start puasa
Sebelum ni puasa tipu2 je
Aku start suruh dia puasa sejak umur dia 5 tahun
Aku suruh je... nak tak nak terpulang kat dia la kan
Lagipun masa tu dia kecik lagi
So masa umur 5 tahun memang la tak puasa langsung

Masa umur 6 tahun, suruh dia try lagi
Dapat setengah hari je [ada la 2-3 hari je pun]
Pun aku tak paksa... aku cakap kalau tak larat buka puasa je la

Masa tahun lepas Adib dah darjah satu
Masa ni memula je dia ada semangat nak puasa
Paling payah kejut sahur la
Liat bebeno
Pun aku tak paksa puasa.. just suruh dia try ikut kemampuan dia
Alhamdulillah dapat le 2-3 hari yang puasa penuh
[Dia siap request lagi nak puasa selang2 hari...hahahaha]

Tahun ni aku suruh lagi dia try puasa
Tak paksa pun dia untuk puasa
Tapi maybe sebab dia rasa dia dah besar
pastu kengkawan semua puasa, tu yang dia pun nak puasa kot
Pastu nak kejut sahur pun dah tak susah cam tahun lepas
Asal kejut tu untuk sahur, dia bangun la
Makan pun takde la memilih

Hari pertama puasa je dia cam flat sikit
Jangankan dia, aku pun flat jugak
Tapi dia kata dia tahan nak puasa
Sampai waktu berbuka pun dia tak makan banyak
Makan kuih, minum air pastu dia gi baring kat depan tv
Tup..tup dia terus tertidur depan tv
Letih sangat le tu

Kesian anak aku..letih puasa ye...


Masuk hari kedua, siap boleh kayuh basikal, 
pastu gi pasar ramadhan
Ermmmmm... tak le penat sangat pose tu kan

Hari ke-3 & ke-4 kan ke hari Sabtu Ahad
lagi la kan..
Memang le kejap2 dia kata lapo
pastu dia pegi main kat rumah Cik Besah
Pastu dia main game, tengok tv
Petang2 boleh pi main basikal
Kiranya dia idak le melepek je kan
Boleh kata cergas la..
Steady la brader kan...

Semalam pulak katanya dia puasa
Siap boleh cerita ada kawannya yang tak puasa siap minum air depan dia
Aku tanya dia minum juga ke?
Dia jawab, "Adik tak minum, tapi bila tengok kawan Adik minum, Adik sabarrrrr je la"

Harap2 ada peningkatan la puasa dia tahun ni dari tahun sebelumnya.
Tak mati pun puasa ni kan Adib...





6 comments:

idzwa kamaruddin said...

bagus..well done adib!

dalila said...

letih sungguh tu nampak :)

Lynn Hamzah said...

wah bagus nie...tahniah adib...

Lynn Hamzah said...

wah bagus nie...tahniah adib...

annuar baharuddin said...

kalau letih....bagi lah dia bbuka...yg kna trainning btol btol ialah solat...bkn posa...kalau solat dh betol betol kukuh...in sha allah anak akan berpuasa spt syariat nk...byk kita lihat org yg bpuasa tetapi tak sembahyang....org yg sembahyang biasanya akan bpuasa...so train dia solat dlu...

annuar baharuddin said...

minta maaf kalau komen ni menyinggung hati anda...