Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, March 23, 2015

BIJAK GST : CONTOH RESIT BILA BELI BARANG DAPUR

Minggu depan dah start GST weh
So hari ni nak share pasal resit pulak
Saja letak tajuk resit bila beli barang dapur
Sebab itu yang paaaaaling penting untuk suritakrumah cam aku

Kalau satu item je, senang je nak tau kena GST ke idak
Resitnya pun sangat direct


Tapi bila bab barang dapur memang selalu beli sekali banyak kan
Kalau aku lak, sekali beli barang dapur memang cecah 3-4 ratus sekali beli
Seperti yang kita semua tahu, tak semua barang kena GST kan
So bila beli barang dapur, cemana nak tahu item mana kena GST, item mana yang tak kena GST??
Kalau takde tanda syok la peniaga semua barang dia charge GST atas pengguna kan
Kita la yang teruk... ye dak???

Ini adalah contoh resit yang sepatutnya

1] Make sure kat resit ada NO CBP @ GST ID peniaga -hanya untuk peniaga yang caj GST sahaja ye
[maknanya kalau dia takde NO CBP @ GST ID tu, dia takleh caj GST pada kita tau]

2] Mesti ada simbol yang membezakan barang yang kena GST & yang tak kena GST


Ini lagi satu contoh resit barang yang kena GST 

Ok, sama2 kita dapat elakkan diri dari ditipu
Bab2  menaikkan harga ni memang peniaga suka sangat
So kita yang pengguna ni kena la sentiasa alert ok...



5 comments:

eima said...

bertabah lah ...sedih dan kesian kat rakyat dah ni ..aku la antara rakyat marhaein tu

Eliss Mie said...

harap2 cuma april fool..hahahahahaha

Queen said...

diorang kata kami tak charge gst.. mmg kami naikkan harga je terus.. sobss...........

lia ummiirfan said...

tq, info ini.. :)

Qhaifa Nur said...

kita tunggu mcm mana kan....