Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, March 24, 2015

ALKISAH IRON....

Aktiviti hujung minggu aku, mesti la berkepit dengan iron selama 2-3 jam
Menggosok baju seragam suami & anak2
Tu tak termasuk baju kerja aku lagi
Mau tambah lagi sejam gamaknya..hehehehehe
Malas punya pasal, baju aku selalunya aku iron pagi2 sebelum gi keje
Kalau lagi malas, cari je baju yang tak payah iron..

Ok memandangkan iron tu rakan karib aku setiap hari Ahad (selalunya la)
Maka aku memerlukan iron yang best & boleh hilangkan kedut2
Especially kedut2 degil kat baju cotton
Itu la masalah aku yang paling stress nak handle

Sebelum ni aku pakai iron dolu2 (mak aku punya)
Ala.... iron yang berat cap National tu..
Tahan lama ooo iron ni.. dah makan puluh tahun umurnya rasanya
Tapi tang berat pastu selalu melekat sampai berlubang baju 
[kalau panas sangat suhunya]
Tapi kalau tak panas, tak hilang pulak kedutnya tu
Pastu ada masa mereng, suhu tak tinggi pun, melekat juga 

Pastu aku beli iron steam... cewah...
[ekceli tak beli pun, redeem point credit card je..]
Konon2 tugasan iron baju akan lebih mudah
Sebabnya steam iron ni kan ke ringan
Tapi masalah guna steam iron ni, kena selalu isi air la dalam tempat air kat seterika tu
Hehehehe...
Everytime nak iron baju, sure aku usung satu jug beso air paip..hahahaha
Tapi yang best, adegan kain melekat kat seterika tak pernah berlaku...setakat ni le

Ha kau... baru introduction
Ok, selama penggunaan steam iron yang tak sampai 2 tahun tu
Aku pernah jatuhkan iron tu 2 kali
So ada la retak sikit...
Pastu, minggu lepas, si Aleeya nak gosok tudung dia
Dia jatuhkan seterika tu sebanyak 3 kali
Sonya, iron aku dah umpama retak menanti belah jadinya

Nampak tak sampai patah muncung plat pemanas tu  (dalam bulatan tu)
Pastu kat bahagian bawah pulak memang dah terkopak
Sampai nampak wayar2 dalam tu

Ni aku zoom zikit... nampak tak wayar2 tu

So Ahad lepas, aku nak iron baju
Sekali bila isi air dalam iron, air tu meleleh2
Banyak lak tu, sampai basah le baju yang nak kena iron tu
Tapi yang paling aku risau, air tu masuk kat tempat retak yang ada wayar2 tu
Hish.... takut aku kena renjatan letrik
Last2 cabut plug iron, terus pi masuk stor, cari seterika lama

Siap berabuk tu... sebab dah lama tak pakai
So iron berat ni dah back to service

Hari ni ada sales kat LAZADA
Nak pi terjah cari iron murah2...huhuhuhu





5 comments:

norlina jusoh said...

ina cadangkan beli steam Q di go shop tu..

SYANI said...

Ina,
Elok ke Steam Q tu?? Ce cite..ce cite

Nieyl said...

Singgah pagi...
iron merah nie berat tapi senang hilang kedut²...

eima said...

kat rumah pun pakai iron yg dah berpuluh tahun tu tp jenis ringan selagi tak jahanam tak bertukar le

Rai OurKizuna said...

baik beli iron sebelum masuk 1 april.. hehehe