Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, March 18, 2016

HATI ISTERI ... YANG TERSIRAT

Saja nak share ni 
dapat dari fb
maklum le takde benda nak mengarang...


Cintailah isteri tu selagi ada cinta di hati
esok2 dah takde cinta, jenuh la..



Especially kalau nak kejutkan dari tidur. 
Ya-Allah. macam nak gerak rimau yang tido.
Salah kejut, kena marah, kena maki
Kecik hati tau... walopun masa tu maybe hasben tak sedar dia cakap apa
Kalau kat rumah parents lagi la segan
Risau mak ayah dengar dengar suami marah2 kena kejut tidur kan...huhuhu
[nampak sangat la liat nak bangun tidur kan]


Aku la tu
Dari anak sulung sampai anak no 4
suami tak teman pun masa nak push2 tu
sakit tanggung sendiri la...
Dia jenguk pun lepas siap jahit semua dah

Ekceli anak sulung, memang hasben takleh teman sebab c-zer
Anak 2nd, dia teman kejap, pastu bila nak start adegan push2, dia lari keluar sebab tak sampai hati tengok katanya..
Anak 3rd & 4th memang dia takdan masuk labour room pun
Masuk pun bila nurse panggil cakap kat dia aku dah bersalin je..



Selalu gak buat, rasa dulu kot2 tawar habiaq kan
Kang tak sedap taknak minum pulak...
lagi kecik hati bini.



Ni memang kelemahan para isteri
Mana la nak compare dengan masakan mak sendiri kan
Tapi at least, ambik la hati isteri kan
Walaupun tak sedap ataupun tak rasa lapar
jamah la sikit...
Dah penat2 masak, suami tak makan
kecik hati tau.... penat aku masak!..
[macam selalu kena je.... dang!]




Ni pun betul
Cemburu dengan orang atau perkara yang suami lebih banyak luangkan masa
berbanding diri isteri
Isteri ni manusia tau... ada perasaan... kena la dijaga perasaan tu

Dah jadi isteri ni dah tak sama masa zaman single mingle
Banyak benda isteri dah hilang bila terima suami tu
Minat, kawan, hobi, kegemaran banyak dah dikurangkan
Banyak tumpukan perhatian pada tanggungjawab terhadap family je
Apa2 pun utamakan family dulu dari benda2 lain
Rasa bersalah sangat kalau terlalu tumpukan benda lain dari keluarga
Itu aku la... orang lain aku tak tahu..

Jadi isteri ni banyak perasaan nak kena jaga
perasaan sendiri, perasaan suami, perasaan anak2, perasaan mak ayah, perasaan mentua, ipar duai... adeh [berjela2]
Tapi bila takde orang nak jaga perasaan aku
memang la aku marah... macam kayu la aku layan nanti...hahahahaha
Ha camtu la bila hati ni dah kebas... dah takde feeling...

** Hati perempuan ni memang complicated sebenarnya.


2 comments:

Nabila Syifa said...

Hati perempuan complicated? Huhu

Nafira usof said...

bila baca n3 nih, ade jugak yg kena ngan Zura.
paling setuju part bila jadik isteri kita lebih banyak utamakan orang lain dari diri sendiri. sampai diri sendiri pon x bape terurus. kadang2 rasa fedup asik jaga hati orang sedangkan hati sendiri terabai. huhuhu.. eh, terluah perasaan pulak. hahahaha