Wednesday, December 10, 2014

KEMUFLISAN IBU BAPA DI HUJUNG TAHUN

Demam setiap ibu bapa di hujung tahun
Ye.... sebelum bermulanya sesi persekolahan di tahun seterusnya
Pening memikirkan persediaan persekolahan anak2
Bertambah pening memikirkan bajet yang kena dikeluarkan

Aku pun camtu juga
Busuk2 hal ehwal sekolah anak2 memang nak kena standby 
kurang2 RM1000 - RM2,000
Itu untuk anak 2 orang yang bersekolah cam aku
Kalau lagi ramai anak yang bersekolah, lagi banyak le RM nak kena keluar

Ini pun aku ni ada yang skip2
Pakai yang tahun lepas punya baju & alatulis
Takde la membazir sangat
Aleeya OK lagi sebab dia dah memang pengawas dari tahun lepas
Adib pulak memang kena tuko unifom sebab jadi pengawas juga tahun depan

Isnin haritu aku cuti sebab Cik Besah pi Cameron Highland
Babysitter Amira pun folo Cik Besah sekali
Nak tak nak kena la aku cuti sebab anak2 takde orang jaga
Dah alang2 bercuti, aku pi settle la hal sekolah anak2
Bayar yuran sekolah agama, beli baju & kelengkapan sekolah
Dalam 2 jam sudah habis RM1,000.


Ini belum masuk buku sekolah kebangsaan
Tie pengawas pun tak beli lagi
Kain Aleeya untuk sekolah kebangsaan pun terlupa nak beli semalam
And ada lagi few things yang kecik2 tak beli lagi
[Semalam tak cukup duit sebab aku cucuk ngam2 RM1,000 je]
Nanti tunggu gaji hasben aku next week la pulak gi shopping apa2 yang tak cukup lagi

Tengah khusyuk membelek perkakas yang dibeli
Eksaited nak sekolah kekdahnya
Mama abah dah berhabis beribu riban untuk anak2 sekolah
Jangan malas2 sekolah sudehhhhhh!!!!!








5 comments:

AMIIZAA said...

hujung tahun rezki anak2 nak masuk sekolah...insyallah rezki jd anak yg bijak :):) walaupun makpak kena catukan duit program nak kesekolah.

idzwa kamaruddin said...

kannnn...huhuhuu..pening...

lieyalatif said...

betul tu syani....gedebak gedeguk 2-3k mmg tak lari laa...sebab tu kene belanja berhemah...mane yg elok lagi pakai laaa...mcm lieya bag sekolah tak beli tahun nieh...

aiezzaSue said...

persiapan anak nak sekolah...singgah kutip pengalaman :)

Kesuma Angsana said...

betul tu KA 3 anak ni pun aduhai jenuh mengira duit ni ! demi anak2kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...