Thursday, January 9, 2014

KO-KO VS SEKOLAH AGAMA

Semalam Aleeya kata dia kena pegi sekolah kebangsaan belah pagi
Sebabnya ada koko [ko-kurikulum]
Tapi sebelah pagi patutnya dia kena pegi sekolah agama
So terpaksa ponteng la sekolah agama tu
Sekarang budak darjah 3 dah ada koko ye??
Zaman aku dulu, bila darjah 4 baru ada



Balik keje semalam, aku tanya Aleeya
koko tu tiap² minggu ke?
Dia kata ha'ah
Aduh.... kalau tiap² minggu maksudnya tiap² minggu subjek hari rabu kat sekolah agama memang tak belajar la...sebabnya tiap² minggu la kena ponteng sekolah agama
Rugi la kan... jenuh nak catch up
Sekolah agama pun bukannya free... bayor gak RM60 tiap² bulan
Mula la aku cam bengang

Yang sekolah ni pun satu hal juga
Kenapa la koko tu buat hari Rabu?? Buat la hari Sabtu ke
[Zaman aku sekolah dulu memang koko buat hari Sabtu]
Takpun selang²  minggu ke .. maap le sikit kan
Kang kalau tak pegi koko kang, penilaian terjejas pulak
Takpun suruh la budak2 petang datang awal sejam ke sebelum waktu sekolah untuk aktiviti koko
At least sempat la anak aku gi sekolah agama
Kalau kelas tasmik boleh pulak sekolah suh budak datang awal ke sekolah
Haish.....Pening kepala otak aku...
Kata nak seimbangkan dunia akhirat
Ni nampak cam dah tak seimbang ni...
[Kan aku dah start merempan pasal sekolah ni --> mood hangen...]

Korang yang ada anak2 sekolah ada tak merempan hal2 gini???

** Nasib la anak² aku belum start hantar tuisyen... kalau idak memang terkejar2 la budak² tu.. Sian pulak... Bila la masa diaorang dapat rehat kan??


4 comments:

lieyalatif said...

same laa mcm sekolah mia mija koko tu ari rabu...start darjah 3 baru ade koko kan....tapi anak lieya dok pening2 lagi tu nak join badan beruniform yg mane heheeheh

Nafira usof said...

kesian kadang2 kat anak2 kan~
nasib Anis x de koko lagi.
kalo x tak tahu lah.

skrg saya pon tengah pening dengan hal sekolah anis.. tapi lebih kepada duit belanja sekolah dia lah. hehehe

Eye_nee said...

Sama lah jugak sis...anak akk pun koko hari Rabu...keluar klass pukul 1.10tgh...koko start 1.45tgh sampai 3.30ptg...sekolah Agama mula 2.30ptg...Jawabnya mmg tak sekolah Agama lah setiap Rabu...

COB MBPJ said...

ni sume bgantung pade pengetue+guru besar....cikgu2 bawahan tpakse ikot la arahan bos...kadang2 ade pengetua tu nak jage status die pengetue cemerlang...macam2 la die kerah guru2+anak murid buat kat skolah tu....sampaikan hari sabtu pun boleh kacau(jgn ingat cikgu x keje sabtu+ahad)......sian skolah2 yg nk kejar name ni.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...