Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, January 18, 2017

SSPN-i PLUS UNTUK ANAK²

Masa pegi LHDN untuk submit dokumen untuk BR1M hari tu
Sempat la singgah PTPTN yang ada kat area yang sama
Sebab dah alang2 pergi kan, so singgah le sekali
Memang dah lama plan nak bukak akaun SSPN-i Plus ni untuk anak2
Tapi asyik tertunda je...

Sebelum ni aku ada bukakan akaun SSPN untuk Aleeya & Adib
Alah.. akaun yang lama masa memula launching dulu
Tapi ada la simpan sikit dalam tu tapi tak rajin nak mengulang ke bank untuk simpan duit diaorang
Last2 simpan je kat Tabung Haji..hahaha

Ada sekali dulu kan banyak blogger review pasal SSPN-i Plus ni
Tapi diaorang tu yang berbayar le kan
Aku ni takde kena bayar apa pun... kesedaran sendiri je nak buat entry ni
[Buat modal blogging gittew!]
Well masa diaorang buat review haritu aku dah macam tertarik nak buat
Tapi tu la.. tertunda2.. pastu takut tak dapat nak komit bulan2
Maklum la, belanja2 sekarang ni semua meningkat kan
Pastu ada je perbelanjaan mengejut, mula la short kat sana sini

Tapi tetiba Allah gerakkan hati aku nak buka akaun haritu
So aku bukakan le akaun untuk anak2 aku ni
Berpeluh gak nak bayor awal2 tu...hahahaha
Sebabnya kena bayo untuk 2 bulan advance kan
pastu baru buat potongan dari akaun setiap bulan
Ala.. ambik pun atas kemampuan je.... 

Alhamdulillah... simpanan untuk pelajaran anak2


Free gift sebab buka akaun SSPN-i plus ni
dapat beg kuning tu & tupperware ni
4 akaun aku buka, dapat la 4 free gift ni
[Pening aku mikir mana nak simpan tupperware2 ni]


Kenapa buka SSPN-i Plus ni?
Sebagai simpanan je untuk anak2...
Duit pencen penakat bulan2 arwah suami aku tu
Yang bahagian anak2 aku simpan la kat sini separuh
Separuh lagi kat Tabung Haji... 
Jadi le kan.... ate... esok2 nak belajo, dah ada la duitnya.. cewah
Tak sambung belajo pun, kot2 nak kawen nanti at least ada dah le duit sikit2
Idak le menyusahkan aku nanti...
[Advancenya aku pikir...hahahahaha]


Ok la... antara kelebihan2 simpan kat SSPN-i Plus ni korang boleh tengok la gambarajah kat bawah.
Aku tak pandai nak terang... 
[tu sebab aku tak boleh jadi cikgu..huhuhuhu]





Ni pakej yang korang boleh pilih untuk komit setiap bulan
Aku ambik yang mampu bayor je
Idak le rasa terbeban bulan2 nanti kan...



** Alhamdulillah aku sempat buka akaun tahun 2016, so dapat le aku pelepasan cukai nanti...😇


3 comments:

hainom OKje said...

Anak yg sulung tu dah ada akaun SSPN....tu pun sebab nak mintak PTPTN. Yang no 2 ni belum buat lagi ingat nak buatlah jugak. Sebab kalau ada rezeki masuk U nanti kena ada jugak akaun ni... Macam menarik jugak ye Syani sebab ada perlindungan insurance kat situ

Kakzakie Purvit said...

Jadi mak-mak memang kena pandang jauh ke depan
Sejujurnya Dee kakak pun buat tabungan buat anak akak sebaik aje mereka lahir.
Alhamdulillah anak kakak masuk IPTA kakak tak buat pinjaman pun. Utk dia kahwin kelak pun dah lebih dari cukup. Satu kakak pesan apa pun duit anak kita dapat jgn gunakan - masuk semua dlm a/c dia. Insya-Allah kita tak susah.

Norhayati Mohd Isa said...

Betul tu syah beringat utk masa depan anak2..
Lagi pun boleh rebet LHDN tu..