Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, May 19, 2016

KISAH AKU & JERAWAT

Masa sekolah2  sampai aku matriks
aku ni antara orang2 yang mempunyai kulit yang cantik la... ala2 flawless gitu
Sebutir jerawat nak hinggap pun payah
sampai kengkawan aku ramai yang jeles kulit aku bersih sangat
[ni bukan aku yang kata, kengkawan aku yang kata masa tu]

Masa aku 1st semester, semuanya berubah
Masa tu tahun 1998
Bermula gara2 aku makan satu supplement ni
konon nak bagi stamina  la kan, sebab masa tu dok ulang2 alik pegi kelas je.. 
jalan kaki lak tu.. letih tau.. dah le kolej jauh dari dewan kuliah..
Mula sikit2 jerawat keluar, lepas tu takmo kurang2 dah
Sedih wei memikirkan muka yang dah bertambah2 jerawat
Memang dugaan tul..

Usah cerita la masa tu, produk apa yang aku tak pakai
Semua aku try demi mengatasi jerawat aku ni 
Duit beribu riban habis beli produk & ubat
Tapi jerawat dok lagu tu je la... hilang kejap, naik balik
Stress tahap dewa, pastu self esteem rendah giler

Sampai aku grad, konvo, kerja & berkenalan dengan hasben pun dengan muka yang berjerawat
aku ingatkan dah tak kawin dah aku
muka tak lawo sapa la yang nak ye dak????
Masa hasben aku start approach aku pun aku dok tertanya dalam hati
dia ni gile ke apa @ just nak main2kan  aku je
Tapi sama gatal jugak akunya... layan jugakkkkkk!
Hahahaha... first tima nak merasa ada boifren..
[kat kampus memang tak laku aku ni..hahahahah]
Tapi bagus jugak la kan... idak le aku ralit berkapel je masa belajo.. ntah2 mau result aku teruk..
Aku kenal hasben aku ni masa aku dah keje lepas grad tau..

Muka aku yang penuh jerawat
[Baju kuning tu masa aku bertunang]


Sampai la aku kahwin, still dengan muka jerawat
Jenuh jurumekap nak mekap tebal2 untuk kaver jerawat
Sampai la aku mengandung anak sulung
Orang kata lepas beranak muka/kulit cantik la sebab darah kotor dah keluar
Hurmmmmm... idak juga.... jerawat berleluasa je macam biasa
Banyak beno ke darah kotor dalam badan aku ni ha???

At one time, masa tu aku dah bersalin anak ke dua
pernah ada satu lawyer tegur aku [aku keje opis loyer dulu]
Kenapa dengan muka U?? Kena ciken pox ke??
Waaaaaa stress giler.... dengan jerawat baru, dengan bekas jerawat 
Laki aku pun tak pernah cakap camtu... sentap mak!
Tapi  aku diam je le...

Sampai la tahun 2012 aku mengandungkan Amira
aku try consume Shaklee sebagai supplement masa mengandung
Disamping aku try pakai sabun G&H cap Amway tu
[kawan aku recommend]
Alhamdulillah ada perubahan sikit2
adik aku pun tegur, jerawat dah kurang.. muka dah nampak bersih
Pergh.. lega hati.. after 14 years akhirnya ada improvement
So set tu je la yang aku maintain sampai sekarang.
Setakat ni ok dengan kulit aku so takmo tuko2 dah
kang jadi balik cam dulu, aku juga yang merana..

Sekarang kulit aku masih ada jerawat.. cuma tak sedahsyat dulu
Tapi bersyukur sangat2 perubahan yang sangat2 ketara

Wajah terkini
Ada je jerawat & parut tapi tak nampak sangat
Henfon aku ni bila guna front camera otomatik muka jadi sekata je kalernya
So korang jangan terpedaya ye..



Dah boleh lega dengan masalah jerawat
timbul pulak masalah lain
yang sampai sekarang tak settle & belum jumpa penawar
Masalah apa tu nanti aku cerita bila aku dah sedia
ala2 nak buka darkest secret gitu... 




3 comments:

lia ummiirfan said...

terbaik.. shaklee memang always works! ☺️

Qhaifa Nur said...

Mmg beza dulu dgn skrg...

lieyalatif said...

lieya plak lain...dulu mase bujang mmg tahap jerawat naik sakit jiwa tau...jerawat jenis batu plak tu....yg besar2 tu...tapi nanah kat dalam...kalo kt luar senang nak cucuk ke nak kutil...selalu tumbuh kat hidung...bygkan buruknyer.... pastu mase masuk uitm...berani mati pakai produk babyface yg mmg kene haramkan tu....niat nak pakai sekali jek bagi jerawat hilang...mmg berkesan..jerawat hilang hahahaahah tapi berani pakai sekali jek laaa....sebab tahap jerawat batu kot....