Thursday, February 27, 2014

KISAH PUASA DAN MGTT

Minggu ni genap dah 18 minggu pregnant
So aku dah dijadualkan buat MGTT hari ni
Awal pulak... pregnancy sebelum ni aku kena buat masa kandungan masuk minggu ke 28
Dah doktor cakap gitu, aku folo je la

MGTT @ minum air gula wajib tau untuk semua ibu mengandung
So sebelum buat MGTT, kita kena pose la dari pukul 10 malam sebelumnya
Aku ni dah le pesen lapo kalau terbangun tengah malam
Tapi kalau dahaga boleh je minum air masak tapi sikit je
Makan memang takleh le selama tempoh puasa tu

So sebelum pukul 10 malam tu, kita "sahur" berat2 dulu
Malam tadi aku makan mee sup
Ni pun terpengaruh dengan babysitter Amira
Nampak dia makan macam sedap beno...
So aku oder la semangkuk.. share dengan Adib.

Lagi 10 minit sebelum kul 10 malam, aku pi bancuh susu + ESP
Harap2 ada tenaga nak bertahan sampai esok pagi..

Kul 8 pagi aku dah terpacak kat depan Klinik Ulu Yam
Tunggu nama panggil untuk minum air gula
Sebelum minum tu cam biasa kena la ambik darah dulu
Pastu baru nurse bagi minum air gula
Nasib la kali ni dapat perasa oren
Sedap je aku minum, macam aku minum Peel Fresh...hahahah
Pas minum nurse suruh datang balik 2 jam kemudian untuk ambik darah lagi
So aku pi balik rumah dulu la... boleh gak tido kejap kan..
Tangan yang kena cucuk..

Kul 10.15 aku pegi balik ke klinik
Sempat la tido sejam kat rumah..hahahaha
Sampai2 klinik, nurse takde lak kat tempat ambik darah tu
So kena la tunggu dekat 10 minit, pastu baru la nama aku dipanggil

Lepas ambik darah kali ni, baru la boleh makan
Tapi apa nak makan aku pun tak tau
Hidung dah le tersumbat... napsu makan pun terbantut
Last2 aku start kereta terus gi opis...
Dah sampai area opis, aku decide singgah Subway je la
Senang citer..pastu leh kenyang sampai petang

Ini la menu "buka puasa" aku
Beli sub of the day je --> Smoked Chicken
Alhamdulillah.... kenyang mama & baby..heheheh

Pasni kena gi buat monthly check up kat Klinik Genting Malek je
Next appointment 19/3/2014 nanti...

2 comments:

Cinta Cinta said...

sekarang ni air gula dah ada perasa ke? huhuhu.. dulu plain je.. nak telan pun susah hati... ni pun takut nak buat buku pink sebab takut nak minum air gula.

wahida said...

tak best la minum air gula...
hari tu buat nak muntah...dulu pregnant minum ok je...hahaha...

kali ni serius lain mcm sgt manis dia...

anyway, semoga kita berdua sama2 dipermudahkan ye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...