Monday, November 25, 2013

JOM CUCI WASHING MACHINE

Sape kat sini pernah cuci washing machine tak?
Selalu korang dok guna washing machine untuk basuh baju kan
Kali ni meh basuh washing machine tu pulak

Washing machine aku ni dah berumur 8 tahun
Sekali pun aku tak pernah cuci
Takat lap2 badan dia tu ada la
[sebenarnya aku pun tak tahu washing machine tu boleh dicuci rupanya]

So minggu lepas aku singgah Cosway
Sebab nak beli pencuci washing machine ni...

Ini la bendanya..
Cam serbuk sabun basuh baju tu je
Dalam satu kotak tu ada 2 pek
So boleh guna untuk 2x
Satu kotak tu harganya dalam RM7.90 

-Cara2 penggunaan-

Aku guna semalam lepas aku basuh baju
Memula kena penuhkan dulu mesin basuh dengan air
Pilih level paling maksimum
Pastu baru masukkan 1 pek serbuk pencuci Power Max tu
Biarkan dia pusing seminit dua supaya sabun tu larut
Pastu stopkan machine & biarkan selama 5 jam lebih kurang

Aku seal penutup washing machine ni 
so takde la orang lain pi masukkan baju dalam mesin tu
Anak aku tanya kenapa buat camtu
Aku cakap sebab aku bubuh ubat cuci  dalam tu

Lepas 5 jam cuba korang tengok air rendaman tu
Jadi hitam ko... berkeladak & berdaki
Nampak tak daki2 yang terapung2 tu?
Kekotoran selama 8 tahun wei...

Pastu korang on je machine tu cam biasa
Biarkan mesin pusing sampai habis 1 cycle
Maksudnya sampai final spin la

Pastu korang akan dapati mesin korang bersih berkilat
Maybe akan ada saki baki daki yang dah tertanggal dalam tu
So sila la lapkan ye.... baru la bersih
Voila.... bersih macam baru...

2 comments:

NurWanZ Abd Halim said...

uuuiiissshhh gitu rgopenyer cuci mesen basuh,teman ingat masuk sabun tu on je bagi dia pusing2..akak 8thn tak cuci, teman 8thn dah teman pakai..coz tmn 2nd hand..hihihi org bagi kita ambik..beza sungguh ooo brg dolu dgn sekrang...la nie pki 2-3 taun abis punah..pakai bunag je hihihi..

Asma Azuani said...

salam.

ooo boleh eh cuci mesin basuh? tak penah tau pun. maklumla saya ni very the kampung. kihkih lepas ni boleh la gi cosway beli pencuci ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...