Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, October 16, 2009

Rahsia Tarian Poco-poco


Salam...pada kali ini aku ingin kongsikan kepada korang tentang sesuatu yang menggemparkan tentang tarian poco-poco. Secara jujurnya aku tidak pernah tahu dan ambil tahu tentang tarian ini,asal-usulnya dan motif tarian ini. Yang aku tahu kat merata tempat ade orang buat tarian nih.Namun segalaya berubah apabila satu kiriman emel daripada seorang hamba Allah,membuatkan aku tersentak dan kaget sebentar. Mari sama-sama baca e-mel ini.


"Assalammualaikum.


Alhamdulillah kerana Kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tantang tarian poco2 yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya masyarakat kita yg beragama Islam terutama suri2 rumah dan badan2 kerajaan ketika manghadiri kursus.
Sebenarnya tarian poco2 ini berasal dari Filipina bukannya dari Indon.Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yg membentuk salib.

Mungkin Kita x perasan kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh2 Islam mengenakan Kita sedangkan kita tahu apabila Kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka Kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu.cuma tarian poco2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah Kita sama2 fikirkan."

Masya Allah...Dengan emel ini 'terungkailah' persoalan itu semua. Jadi,korang yang selalu menari poco-poco ni ambilllah Inisiatif untuk tidak lagi 'menarikan' lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa Kita sedar.Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan Kita tentang perkara ini sebelum ini.
Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul Dan kesannya kepada akidah Umat Islam Dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian Dan 'keasyikkan' menarikan tarian ini.

WALLAHUALAM. ...

No comments: