Thursday, October 8, 2009

ISLAMKAH KITA SEPENUHNYA

Aku baru dapat e-mail yang diforwardkan oleh seorang hamba allah menceritakan tentang krisis-krisis dalam agama Islam. Tentang murtad, maksiat & ancaman-ancaman lain terhadap agama kita. Ini membuatkan aku terfikir & mula nak muhasabah balik diri aku. Terasa insaf sekejap. Yang menjadi persoalannya, aku beragama Islam, berani mengaku aku Islam namun adakah aku benar2 100% Islam.?.. Bila perhatikan sekeliling kita [tak usah jauh2 kat rumah pun boleh tengok] ramai hamba allah yang sambil lewa dalam beragama & kita perhatikan kualiti dan akidah umat Islam yang semakin nazak & hanyut dalam dunia masing2.


Kita mengaku kita Islam tapi berapa ramai yang ikut rukun Islam??? Kalau rukun pun tak buat / tak betul macam mana boleh mengaku sebagai Islam... Hairan pulak aku melihat ramai teman2 yang mengabaikan rukun2 Islam especiallynya SEMBAHYANG sedangkan dalam Islam SEMBAHYANG itu tiang agama. Yang sedihnya langsung tak rasa menyesal bila tinggal semayang tu... Hm.... Korang ingat / tau tak rukun Islam tu apa??? Ni aku senaraikan:

  1. MENGUCAP 2 kalimah syahadah... [semua orang Islam boleh sebut tapi adakah kita menghayati & memahami apa yang kita lafazkan.. tapi kalau pakwe/makwe sebut "I Love You" tau pulak nak feeling.. tapi nak I Love You dengan Allah ni payah la pulak nak beria2)


  2. SEMBAHYANG 5 waktu sehari semalam [ni yang paling susah orang nak buat.... ni baru 5 waktu.. itu pun dalam 5 minit jer untuk satu waktu..punya la liat nak buat. Yang lagi pelik tu boleh pulak tak cukup 5 waktu. Sembahyang Maghrib & Isyak je.. Solat lain tinggal sebab Subuh [bangun lambat], Zuhur & Asar [sibuk dengan kerja, jumpa client, shopping, urusan duniawi, lagho]... 2 waktu yang akhir tu pun buat sebab dah ade kat rumah. Tapi kalau ade rancangan kat tv yang best macam bola ke, cerekarama ke, AF ke... semuanya leboh.... dan kita masih tak malu mengaku kita Islam... Lagi satu especially lelaki tang Sembahyang Jumaat selalu sangat mengelat tapi kalau semayang raya pegi la pulak... Yang mana satu wajib,mana satu sunat ni???


  3. PUASA di bulan Ramadhan.... ni lagi satu yang rukun yang susah jugak orang nak buat. Tapi OK la dari SEMBAHYANG. Ade sesetangah tu pulak dengan bangganya cakap tak pernah tinggal puasa Ramadhan tapi sembahyang tak pernahnya lengkap. Ade lagi pelik, kalau tinggal puasa tahu pulak nak ganti tapi solat yang tertinggal atau sengaja tinggal tu tak rasa pulak nak diganti.... Hairan ye???


  4. ZAKAT - Ni pun satu hal lagi. Banyak orang berfikiran zakat ni hanya untuk orang kaya je. Tapi kita golongan sederhana ni & dikurniakan rezeki oleh Allah tak reti2 nak keluarkan zakat. Kalau bayar zakat lak tau bayar zakat fitrah je. Lain2 punya zakat tak ambil peduli. Sedangkan zakat tu boleh menyucikan harta & jiwa. Bukannya banyak pun kadar zakat tu cuma 2.5%. Sapa yang ade pendapatan tu reti2 kan le bayar zakat pendapatan, even EPF pun kita kena zakatkan bila kita ambil nanti. Selagi kita tak dianggap fakir miskin @ dhoif, kita wajib bayar zakat. Income tax boleh bayar berates-ratus takkan zakat tak leh bayar kot???


  5. HAJI bagi yang berkemampuan - rukun ni jadi kat tempat terakhir sebab bukan semua orang mampu nak gi haji. Tapi dalam masyarakat kita sekarang ni, orang yang dah gi haji ni selalu dipandang & dibanggakan. [sebabnya dia ade duit tu yang mampu gi haji tu]. Takde pulak orang nak tanya tentang sembahyang @ puasa seseorang tu. Lagi satu trend sekarang, pergi umrah 4,5 kali tapi haji sekali pun tak buat lagi. Kalau dah boleh gi umrah tu maknanya dah mampu la tu nak gi haji. Kos nak buat umrah pun dah nak dekat sama ngan gi haji. Baik la kumpul dulu duit tu buat haji dulu sebab itu yang diwajibkan... Umrah bila2 pun boleh buat. Utamakan yang wajib dulu....


    Rasanya itu la dulu tazkirah aku untuk hari ni.. He..he.. Ustazah nak mengundur diri dulu. Bukan bermaksud nak kenakan sesiapa hanya sekadar renungan & peringatan untuk diri sendiri & pembaca2 blog aku yang setia... Sambil tu muhasabah diri adakah kita Islam sekadar pada nama @ kita benar2 Islam??? Hayatilah...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...