Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, March 16, 2017

BELAJAR SENDIRI RENEW ROADTAX & INSURANS KERETA

Baru perasan semalam yang road tax kereta yang aku pakai ni dah nak expired bulan depan
Menggelabah jugak le memikiorkan cemana nak buat
Udah le owner kereta pun dah meninggal kan
Kereta pun takleh tukar hakmilik lagi sebab surat kuasa belum keluar
Ate... riso le cemana teman nak gi keroje nanti...
[riso tak memasal kan???]

Kalau malu bertanya sesat jalan kan??
Betul la pepatah melayu tu
so tanya la kengkawn & adik beradik cemana nak buat
Nasib la katanya boleh renew roadtax tu
Selama ni arwah suami aku yang buat semuanya
Tau2 dia dah tuko dah roadtax kat kereta
La ni, semuanya kene buat & belajo sendiri ...huhuhu

Maybe la kome yang lain dah expert dari aku
Aku je baru nak belajo kan
Tapi memandangkan semua di hujung jari
& kerje aku banyaknya depan komputer... maka mudah le sikit
Hasil dari tunjuk ajar adik aku sendiri
Alhamdulillah deme sudi membantu di kala kakak deme dalam kebengongan..
syukur...syukur...

Memula renew insurans dulu
Buat je kat website MOTORTAKAFUL.COM
Aku ni apa jadah dalam insurance tu NCD semua tu mana la aku reti
Tapi adik aku kata isi je apa dia nak...hahahah
folo je quotation tu...
Nasib la bila key in je no kereta, semua details dah keluar
Tak payah susah2 aku nak tengok details kat geran
[dah le geran kereta kat rumah pulak]

Isi itu, isi ini, terus submit
Dia dah kira siap2... kalau agree pastu confirm, pastu terus bayar..
Lagi senang isi borang ni dari isi borang e-filing...hahahahaha
Bila dah bayar, keluar la skrin cenggini... SETTLE bab insurans.


Lepas settle insurans baru boleh renew roadtax
Adik aku kata guna je MYEG services
Nasib la aku dah ada akaun MYEG [sebab dulu bayo saman DBKL]
Klik je kat JPJ & pilih untuk renew roadtax [cukai jalan]

Isi la segala makneka yang ada kat situ
Pastu confirm & buat bayaran
Aku pilih yang buat delivery kat opis

Lepas bayor, boleh la print resit untuk simpanan...

So lepas ni tunggu je la abang MYEG datang hantar roadtax kat opis
SIAP!!!!!


Yang bestnya, servis diaorang ni sangat cepat tau
Aku baru renew pagi tadi
Petang dalam lepas lunch hour road tax dah sampai kat opis...

Nampak tu, saja tarikh & waktu tu aku tak padam...



Tu dia... dah siap dah road tax aku
Syukur dipermudahkan semuanya hari ini...






2 comments:

eima said...

alhamdulillah dipermudahkan ....
mcm kite ...kite yg buat ... call HQ terus dpt diskaun 10% dari buat kat ejen .... cuma cara byran melalui debit/kredit kad jela ...tak de online banking

hainom OKje said...

Ha a sekarang mmg senang, semuanya dihujung jari. Tapi tulah kita perempuan ni Syani, selagi laki ada, selagi tulah asyik duk mengharap dengan dia hihi....Bila dia tak de tau pulak nak settlekan