Friday, February 10, 2017

KOLAM AIR PANAS HULU TAMU

Aku ni nama je duduk kat Batang Kali ni dah lebih 10 tahun
Tapi tak habih explore pun apa yang ada kat Batang Kali ni
Waloupun tahu ada 2-3 attractive places yang berhampiran
Namun idak juga pergi selalu

Sepanjang aku berkawan & berkahwin dengan arwah suami aku
Baru sekali je dia bawa aku pergi Kolam Air Panas Hulu Tamu ni 
Tapi masa aku pergi dulu, kawasan tu tak berapa cantik
dan agak terbiar.. pastu kolamnya pun keruh semacam je
Nak rendam kaki pun cam geli...hahahaha

Tapi tu masa tahun 2004-2005 kot
Sekarang kawasan tu dah lawa & lebih selesa
Saja la bawa anak2 jenjalan ke sini
Sebab ada kolam untuk budak2 sekali, so bawa diaorang mandi la
Kebetulan hari pun tak berapa panas
Air kolam untuk budak2 pulak suam2 je
Suka sangat la diaorang mandi... sampai taknak balik

Sapa nak nak ke sini, kena lalu Batang Kali dulu la
Kawasan ni agak ke dalam sikit, area kawasan perkampungan
Kalau dari Batang Kali memang agak  payah nak jumpa simpang sini
Sebabnya signboardnya takde kat simpang masuk tu
Tapi korang cari je simpang yang ada signborad  Kolam Pancing Apak @ Kem Rimba Tamu
Masuk situ & terus je... nanti jumpa la Kolam Air Panas tu
[Nak waze pun boleh jerrrr]


Nak masuk sini ada bayaran tau
Nak mandi lain, nak rendam kaki lain
Untuk dewasa lain & kanak2 lain
Tapi harganya idak le mahal pun
dalam 2-3 ringgit je sekali masuk..

Signboard ni pun dah lama & takde maintenance
Banyak huruf dah takde...



Masa kami sampai, orang tak ramai lagi
Rasa cam kolam ini kami yang punya hahahaha
Ekceli ada 3 kolam kat sini - kolam dewasa, kolam kanak2 & kolam yang panas 
Kolam yang panas tu nampak tak cam petak kecik tu
Kolam tu takleh berendam la sebab memang panas sangat
Kalau untuk rebus2 telur boleh la
Tapi selalunya orang yang nak mandi depan bawa baldi & ceduk air kolam yang panas tu
pastu campur dengan air kolam dewasa tu..


Bangunan yang hujung sana tu ada toilet & tempat salin baju
Anak2 aku mandi kat kolam kanak2 je
Kolam kanak2 le pun yang paling besar kat situ


Suka sangat la dia kalau dapat main air ni..



Nampak tak lelaki2 dewasa kat belakang tu?
Situ la kolam orang dewasa
Banyaknya cina la yang suka mandi/berendam air panas ni


Enjoying themselves!



Memula Jasmin macam takut2 nak masuk kolam tu
Tapi bila dia nampak Amira riang ria je mandi dalam tu
Baru la dia berani masuk
Kolam pun idak le dalam mana.. so dia berani la main..



Aku pegi dengan adik aku masa ni
Kami takat celup2 kaki je la
Bebudak je yang mandi
Aku malas bab2 nak kena salin baju basah2 ni...hahahah
Malassss..

Adib tak ikut kami masa ni sebab dia gi main basikal
Walhal dah bagitau dia kami nak pi sini petang tu
Tapi sampai sudah dianya tak balik....kena tinggal la jawabnya...

Actually kami pegi kolam air panas ni seminggu  sebelum abah aku meninggal
Nak buat entry ni tertangguh2.. sampai la hari ni 
tu yang tercerita pasal abah dulu... 
Sekarang baru sempat nak cerita pasal ni... 
Asal ada cerita nak story kat blog udah le....




7 comments:

Ogy said...

Sekali sekala bawa anak2 bermandian....terhibur la juga hati anak2 tu...

idzwa kamaruddin said...

buat masa ni aku avoid anak2 mandi tempat mcm ni..hehehe..anak kulit sensitif skit si syahmi tu

Kakzakie Purvit said...

Jasmin asal jangan kotor aje dia ok
Main air mana ada budak tak suka
Tengok kakak dan sepupu dia main dia pun tak mahu tinggal
Cuba suruh pijak pasir hihi... mahu kena mendukung dialah.

Norhayati Mohd Isa said...

Best lah budak dapat berendam air suam-suam macam tu syahni..
memang tak nak naik lah jawapnya..
cuba sejuk.. udah menggigil.. kena juga naik kan..

Samalah dgn akak ni..
Yang dekat susah benor nak menyampainya..
Macam iCITY tu..
Depan rumah je pun tak jejak kaki lagi ..
Mula2 masuk free jer akak pergi hahhaha..
Nanti nak bawa jug mrk ni ke water park tu :)

eima said...

menarik juga boleh bw mentua ke sini .... kami selalu ke felda hot spring sungkai tu je .... lagi dekat kat sini

lieyalatif said...

kolam air panas syok ....mmg lieya bawak telur hahaahahaha.... lieya penah gi yg kat langkawi jek.... tapi pi yg area rendam kaki je tak lalu...air bau kaki org hah hahaahahah...

hainom OKje said...

Dah memanglah hakak tak pernah sampai tempat ni Syani. Batang Kali pun blur kat mana haha....

Samalah hakak Syani, bab nak kena salin basah basah tu yg malas, kalau ikutkan nak salinkan anak pun malas haha....
Oh ada kolam air panas ek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...