Thursday, September 17, 2015

MELAKA RIVER CRUISE

Lepas kami makan lunch merangkap dinner sekali
Kami jenjalan2 la kat area2 berhampiran
Ahli rombongan ajak jenjalan sampai ke area Jonker Walk
tapi sebab kepala aku dah berat, rasa cam tak larat nak jalan
So kami tak folo diaorang.. kami just jalan2 area dekat2 situ je

Kami parking dekat area River Cruise ni ha
Best kan kalau dapat duduk hotel tu..hahahaha


Setentang dengan tempat kami makan tu
Ada Kapal Besar ni
Trademark Negeri Melaka kan
So harus la tangkap gambar


Kakak dan adik... ewah...hahahaha
[bajet muda mak ko Aleeya weh!]



Beca2 berhias berhampiran

Dah macam2 pesen deme hias beca
Bila malam lip lap2 deme pasang lampu & lagu2
Hasben aku ajak naik beca
tapi rasa cam mahal lak... dah le tu kalau family aku sure kena naik 2 beca kan
Tak pe la.. next time.. Bajet kecik so kita spare untuk benda lain dulu



Percubaan Aleeya meletakkan kapal di tapak tangan tak berapa jadi..



Last2 aku ajak hasben naik River Cruise je la
Last time pegi Melaka [tahun 2011] dah naik River Cruise tapi suasana malam
Kali  ni nak try suasana siang pulak

So hasben pun pegi la beli tiket
Tiket pun dah mahal dah sekarang
Dulu dewasa baru RM10, sekarang dah jadi RM15
[tak termasuk GST tu...]
Tapi sebab nak naik punya pasal, bayar jugak le kan
Time kami beli tiket tu orang tak ramai pun
Beratur pun tak lama


Pemandangan dari kaunter tiket



Lepas bayar tiket kena tunggu bot di tempat menunggu
Pastu ada la photographer yang suruh kami duduk satu family & ambik gambar
Erm.. tangkap je la kan.. bukan kena bayo pun..
Dah turun bot nanti gambar dah ada, terpulang la nak beli ke idak kan

View dari dalam bot



Amira dok berkepit dengan abah dia je...



Motip nak tangkap gambar ni sebab kat sini macam cantik pemandangannya
Tapi sebab aku tengah pegang Jasmin
Dibuatnya dia melonjak tolak tepon aku 
Jatuh dalam air kang
Tak balik modal aku naik river cruise kang...


Salah satu jambatan di sepanjang perjalanan


Tak boleh ambik gambar banyak sebab keadaan tak mengizinkan
Jasmin tak berapa duduk diam
Kejap2 dia nak turun
pastu dia nak tarik rantai cina sebelah aku lak
Haish.,.. stress mak! Dah le tengah sakit kepala

Turun2 dari River Cruise, biasa la orang yang tangkap gambar tadi tu dok promot gambar yang dah tangkap tadi
Kalau ikutkan  satu set dia jual RM50
Tapi aku cakap nak gambar je, folder ngan apatah satu lagi tu aku taknak
Budak tu bagi la RM20 untuk 2 keping gambar
Jadi la kan.. buat kenangan ke Melaka


Gambar sama cuma background berbeza
Ini je gambar satu family yang kami ada di Melaka..hahaha




4 comments:

idzwa kamaruddin said...

rinud pulak nak pegi melaka!last pegi 2 thn lepas kot.

eima said...

bau air die still masam2 lagi ke ...hehehe
thn lps kot naik ...lepas bekali2 naik ....
aritu pi melaka budak2 ni tak mau naik dah .... ye la melaka je dekat mak depa ni dpt bw pi ...nk pi jauh2 bajet pun jauh juga gegege

Qhaifa Nur said...

baru ni ada gak gi melaka...jalan2 sini juga x naik pun
dah lama tak gi melaka jonker walk pun sesat...pusing juga 3..4 kali

mama ila said...

dua kali pergi..dua2 kali tu jugak xsempat naik cruise...haishhh maknanya kena pergi lagi r nie kan..hahaha sebab nak naik cruise punya pasal... jasmin dah besar dah hahh...kak amira nie hahhh..auntie tgk dah macam anak mat saleh..geram aihhh..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...