Friday, April 14, 2017

APRIL- BULAN SAKIT

Lambatnya bulan April ni habis
Baru separuh bulan dah macam2 hal berlaku
Yang banyaknya ujian2 kesakitan.

Last week dapat berita mak collapse kat rumah
Dah le dia duduk sorang2 sekarang ni
Mujur lah dia sempat call jiran untuk datang
Dan jiran tu bawa dia ke hospital
Kesian mak!
Ajak duduk sekali dengan aku dia taknak
Katanya dia sayang nak tinggal kelas mengaji

Lagipun Ipoh & Batang Kali....ermmmm jauh beza kan
apa la yang ada kat Batang Kali tu kan
Semuanya jauh... hospital jauh, shopping mall jauh
Kat Ipoh mak happy sikit  kot... kengkawan ramai
Cuma masalahnya mak tinggal sorang2 je.
Anak2 semua dok jauh2.... 
Lagipun mak2 kita ni cemana pun nak duduk rumah sendiri jugak kan?
Even aku sendiri pun tengah consider nak pindah Ipoh...huhuhuhu

Dalam masa yang sama bapa mertua aku pun sakit juga
Dah lama sakit... melarat2 lepas arwah suami aku meninggal
Memula sakit kaki... bengkak surut.. bengkak surut
Lepas tu ada luka sikit kat kaki
Doktor cek dia takde kencing manis @ darah tinggi
Kata doktor saraf kat kaki dia dah rosak tu luka lambat baik

Orang tua punya degil lagi teruk dari budak2kan
Ajak pegi hospital pun taknak
Dah ala2 Ismet Ulam Raja... taknak gi spital
Kalau cakap spital je kena marah
Pastu bila asyik duduk je...bontot pun dah melecet
Udah asyik mengaduh sakit je bila pedih tempat melecet tu
Dari bontot melarat ke bahagian belakang badan sebab dia baring tu kan
Kesian tau.. tapi tu la... dia sanggup tahan dari pergi hospital

Tah cemana satu hari adik beradik pak mertua aku datang
Memang dah teruk sangat dah pak mertua aku tu masa tu
Tak makan dah 10 hari... minum je... itupun seteguk dua
Last2 deme pujuk gi hospital
Tah pujuk punya pujuk dia akur ke hospital
Tapi ke hospital Taiping... sebab adik dia ada offer nak jaga dia di sana
Lagipun rumah Pakcu [adik FIL aku tu] dekat je dengan hospital.
Akhirnya malam tu panggil ambulans datang ambil kat rumah & bawa ke Hospital Taiping.

Kenapa jauh beno ke Taiping???
Mesti ramai yang dok tanya kan?
Al-kisahnya begini... sebelum ni yang jaga FIL aku cuma mak mertua aku & abang ipar aku
Mak mertua aku pun tak berapa sihat
Lagipun FIL aku ni kesiankan mak mertua aku nanti semua kena buat sorang2
Tu yang dia taknak pegi hospital.. konon2 kalau dia ada di rumah cik besah ada la teman
Lepas tu abang ibar & biras aku kan kerja.. pergi pagi balik malam
So macam tak dapat le nak jaga sepanjang masa kan

So bila Pakcu datang pastu pujuk ke spital
alasannya kalau di Taiping , hospital dekat dengan rumah
Pakcu & Makcu boleh jenguk2kan abah & cik besah
Pakcu pun kerja syif so senang nak ulang alik hospital
Makcu pun surirumah je... anak2 diaorang pun dah besar2.. so takde masalah
Baru la pak mertua aku makan dek pujuk
Kalau admit kat hospital sini, sapa yang nak ulang alik hospital
Kesian kat pak mertua, kesian kat cik besah

Hari pertama di hospital alhamdulillah pak mertua aku ok
Aku tak folo la gi Taiping tu
Tapi cik besah, abang ipar & biras aku ikut la 
So biras aku la yang update kat aku pasal condition pak mertua aku tu

Ni doktor bagi dia ubat tidur
baru la FIL aku dapat tidur.. kalau tak tu memang tak lena tidur sebab sakit kan

Buat masa ni doktor tak bagitau apa2 sakit FIL aku
Kata abang ipar aku, saraf kaki FIL tu memang dah rosak sebelah kaki
Pastu detect maybe buah pinggang dia pun ada problem juga
Harap2 pak mertua aku segera sembuh dari sakitnya...





6 comments:

idzwa kamaruddin said...

moga semua cepat sembuh..

Linda said...

Semoga semuanya dipermudahkan untuk Syani dan keluarga....insyaAllah...aaminn

Ogy said...

Biasa la...sehat lawan nya sakit....bersabar la dengan ujian ALLAH....semoga cepat sembuhnya....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Semoga pak mertua syani cepatv sembuh..Aamiin

eima said...

Semoga cepat sembuh mak dan fil syani...awak pun jg diri elok...besar tanggungjawab awak tu syani mesti kuat utk anak2

hainom OKje said...

Semoga mereka yang sakit cepat sembuh. Bukan org tua je tak mau gi sepital Syani, hakak ni seram jugak tau hihi...

Bagus pulak Pakcu tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...