Thursday, June 8, 2017

IFTAR : MASAK VS BELI

Alhamdulillah, masuk hari ni dah 13 hari kita berpuasa
Kejap je dah pertengahan Ramadhan kan?
Kebetulan awal puasa ni jatuh dalam cuti sekolah
So idak le kelam kabut sangat kan


Anak2 pulak bila time puasa mula la nak berbuka makan macam2 kan
Kalau gi bazar Ramadhan, memang rambang mata
Memang koyak poket mak ayah membeli makanan yang anak2 hendak
Aku pun sama gak le...

Cuma tahun ni berbeza sikit la
Tahun ni Aleeya aku tinggalkan kat Ipoh dengan opahnya
Sementara cuti ni biarlah dia duduk sana temankan opahnya
Takde la opahnya berbuka sorang2
Adib pulak taknak tinggal sana sebab boring katanya
Maklum la budak lelaki.. takde geng main pulak
Lagi la boring kan.

So masa bersahur & berbuka cuma aku & Adib
Sahur kami simple je... Aku ni takat makan roti, oat, susu & kurma je
Adib pulak ikut dia la nak makan apa
Sebelum tidur aku tanya siap2 dia nak makan apa untuk sahur
So far dia mintak takat sandwich telur, cococrunch & susu, milo & roti.. gitu2 je la.
Anak2 aku pun bukan jenis suka makan nasi pagi2


Berbuka pun sama...
First day pegi bazar Ramadhan , pi survey2 dulu la apa yang ada
Pastu dah tau dah nak beli apa, terus tuju je gerai tu
Selalunya berbuka aku beli je kat bazar
Pegi bazar pun beli apa yang Adib nak makan je
Tapi aku cakap kat dia beli satu jenis makanan sahaja 
Mee goreng/nasi ayam/murtabak/nasi goreng/ kebab [antara feveret Adib]
Kalau nak air pun aku belikan yang dalam cup je... baru seringgit je.
Kalau beli yang dalam plastik tu dah 2-3 hengget pastu tak habis pun.. bazir je
Kalau bawa Amira ngan Jasmin pun aku tanya dulu diaorang nak makan apa
Terus tuju situ je.. takde nak tambah itu la, ini la.. memang takkan habis punya
Itupun diaorang punya aku beli 1 bungkus, share la 2 orang
Kuih pun aku jarang beli.. 

Aku pulak, ikut mood, nak makan apa
Kadang2 takde selera pun nak beli apa2 makanan kat bazar tu
Pegi bazar semata2 nak beli makanan Adib
Pastu aku balik rumah masak nasi, goreng ikan.. dah..
Korang bayangkan aku masak nasi pun guna microwave je
sebabnya aku sorang je nak makan, satu bekas taufufa je le aku masak
Nak guna rice cooker tak berbaloi langsung, nak masak atas api pun sama
Tu yang guna microwave tu,....hahahahaha
Adib pulak takde mananya dia  nak makan lauk2 bodoh camtu...
Karang aku masak beria2, tetap ada benda kat bazar tu yang dia nak beli
Takpun tak habis pun lauk yang aku masak tu...ermmm.. baziaq je

So far pada aku, lagi berbaloi kot aku beli je dari aku masak
Sebab makan berdua je dengan Adib
Lagipun kalau makanan aku tu, lepas maghrib pun sempat lagi masak
Nasi masak guna microwave, ikan/ayam masuk je dalam air fryer
Tak sampai 20 minit pun dua2 tu
Lepas isyak baru makan
Berbuka aku just berbuka dengan soya ngan kurma je
Senang idup mak!

-pic gugel je-


Camtu la kitaorang selama 13 hari puasa ni
Maklum la dah takde nak melayan tekak toklaki...hahahaa
Selalunya dia yang kuat makan & rajin makan 😅
Tapi tu la aku ni.. sampai la ni dok teringat2 karenah dia tu
Even kalau pi bazar ramadhan pun, nampak le couple pi bazar ramadhan bawa anak2
Mula la aku teringat arwah ni...haish...kadang dalam hati tu dok sebut je.. kalau la abang masih ada..


Tapi sejak arwah takde ni memang selera makan aku pun dah menurun 
[tapi berat aku je takmo turun2]
Takde ''teman'' nak makan la katakan
Sekarang just makan untuk lapik perut
Bukan untuk puaskan nafsu tekak
[tanda2 penuaan kah aku ni???]





4 comments:

idzwa kamaruddin said...

Kau ni kannn...sambil bercerita mesti nak buat aku sebak ;"(

hainom OKje said...

Mmg le Syani, kalau laki tak de mmg sedikit ringanlah bahagian masak memasak tu hihi...setakat tekak kita, apa apa pun boleh ye Syani.
Tak perlah Syani, dah sampai ajal dia nak buat camne. Sedih tu mmg le sedih ek....

masitha hassan said...

Kita sama...arwah suami memang suka makan...teman round cari makan...skrg ni saya makan utk kelangsungan hidup je

masitha hassan said...

Kita sama...arwah suami memang suka makan...teman round cari makan...skrg ni saya makan utk kelangsungan hidup je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...