Thursday, June 15, 2017

BAYAR FITRAH

Aku ni dari sehari ke sehari menunda nak bayar fitrah
Asyik tak sempat je...hahahaha
Tah apa yang tak sempat aku pun tak tahu😅

Semalam lepas balik kerja pergi singgah Econsave
Nak beli kurma asalnya pastu dah alang2 beli la lauk basah sikit
Senang nak masak2 untk sahur & berbuka 
Lepas settle shopping, masa nak keluar ternampak la pulak kaunter zakat kat tepi tu
Terus singgah la.... risau kot tangguh lagi kang lupa pulak
Nasib la masa tu takde orang pun
[entah2 amil tu pun bosan dok sorang2 kat situ]

Sampai kat kaunter aku cakap nak bayar untuk 5 orang
Sambil dia dok koyak resit fitrah tu dia tanya la aku
"Janda ke???".. aku jawab je la haah
Pastu mula la dia nak nyembang
siap cakap "kalau ada jodoh yang baik, kahwin je lah"
Adeh.. malas pulak aku nak layan... aku cakap je "Insya-Allah...Saya tak fikir lagi pun. Lagipun biar la saya besarkan anak2 saya dulu"
Boleh pulak dia cakap "Bukan apa... sekurang2nya ada la yang boleh tolong jaga"
Aku diam je la...



Pastu aku bayo & dia kena bagi balance kat aku
Sementara tu sempat lagi dia tanya anak aku berapa orang, keje mana, gaji cukup ke
Dia kata kalau ada masalah pergi la mohon bantuan zakat
Aku cakap boleh ke??? Karang tak layak pulak..Penat saya gi pejabat zakat..hehehe
Dia cakap puan datang je pejabat... ermmm nanti2 free la aku pergi kot

Lepas dia bagi balance, tetiba dia bagi beras sekampit kat aku
Haha.. rezeki ibu tunggal gittew...
Alhamdulillah... jimat belanja beras sebulan..


Apapun, Alhamdulillah... selesai menunaikan kewajipan yang utama..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...