Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, August 29, 2018

GIAN CEMPEDAK

HOLA....
lamanya tak update blog sebab malas & bizi
Ni je tetiba rajin ak update blog hari ni
Sementara tengah rajin ye dak

Orang lain gian makan durian, aku pulak gian makan cempedak
Bulan ni je aku rasa dah 4-5 kali membeli cempedak
[beli tau.. yang orang bagi tak masuk list]
Pergh.. dahsyat penangan cempedak kat aku ni
Nak2 pulak tengah musim cempedak kan

Ni cempedak yang dibeli kali ke-4 kot
Dan yang paling mahal aku pernah beli setakat ni
Sampai RM32 sebiji tu.. cempedak kahwin katanya
Sekilo tu RM12.. so sebiji tu beratnya ada la dekat 3kg
Sebab nak makan sangat kan, beli jugak le

Aku ni pula pesen kalau beli kat tempat yang aku puas hati kualiti buahnya
aku akan beli  kat situ je
sebabnya ada sekali dua beli kat tempat lain tapi hasilnya mengecewakan
[sebab murah kot..hahahaha - cempedak kampung & cempedak madu]
So ni kali ke-3 aku beli kat cina tu
sampai deme pun dah cam aku..hahahahaha
Menggigih aku drive sampai ke Ulu Yam tau!


Beli cempedak kat gerai tu memang aku puas hati
Walopun mahal tapi sangat2 pueh hati
Pertama kali beli kat situ, sebiji cempedak boleh dapat 70 ulas tau
Memang 3-4 kali goreng la 

Pandangan pertama lepas belah... masya-allah... gebu gebas isinya
oren lak tu... makan saja pun sedap dah manisnya
bau cempedak tu pun usah cerita la dia punya menusuk kan.



Lepas habis dikorek2 buah tu
maka dapat le dalam 64 ulas buah yang gebu2.. satu pun takde yang buruk
sangat puas hati weiiii



Close up sikit..


Lepas tu cepat2 bancuh tepung untuk goreng cempedak pulak
Ni pun pakai resepi jumpa kat internet je
Dah 3 kali guna resepi ni
yang paling sedap la di tekak aku la.. siap crunchy2 gitu..

Ni batch ke-3 yang aku goreng
Batch pertama & kedua tak dan nak tangkap gambar
rakus nak mengadap cempedak...hahahaha


Ok dah pueh dah makan cempedak
Alhamdulillah!










3 comments:

Warisan Petani said...

Boleh tahan mahal
Seulas jatuh 50 sen.
Kalau dah goreng kira mungkin nilai seulas seringgit.

Aisyah Hani said...

Itu la pasal.... sendiri beli, sendiri goreng, sendiri makan.. pueh hati..

Ann Ishak said...

jangan makan cempedak banyak sangat, kembung nanti :D