Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, April 7, 2021

PERGELANGAN TANGAN AMIRA PATAH

Memang tragedi Mac sungguh la tahun ni
Ada satu petang tu (29/3/2021), Amira kata dia nak pegi main
Masa tu aku baru habis masak, so aku cakap kat dia pegi la main dulu nanti Mama keluar. Selalunya kalau dia sebut main tu, maksudnya dia nak pusing2 main basikal. Tak sangka pulak dia pi main monkey bar kat taman permainan depan rumah aku ni.

Aku masa tu baru siap2 nak keluar, tau2 dia balik dengan nangis2. Aku  tengok muka dia ada luka sikit pastu dia pegang tangan dia. Aku tanya kenapa, dia kata dia jatuh. Tangan dia sakit. Aku tanya jatuh kat mana sebab aku ingatkan dia jatuh kat perdu pokok mangga tepi rumah aku ni. Lepas tu dia kata dia jatuh kat taman. Aku pun ajak dia masuk, mandikan dia & tuam tangan dia yang bengkak tu dengan ais. Lepas tu dia tertidur, so takde la aku bawa dia pi klinik malam tu. Aku anggap tangan dia terseliuh biasa je la.

Esoknya (30/3/2021) time balik keje, aku tanya dia tangan dia sakit lagi ke. Dia kata sakit lagi. Aku tgk pun tangan dia masih bengkak. So petang tu aku pegi rumah mak mentua & mak mentua aku suruh bawa ke klinik. Malam tu aku bawa la dia pi klinik. Pusing2 kat depan tu klinik2 yang aku biasa pegi semuanya tutup. Nasib la ada satu dua klinik yang buka. Pegi je la Klinik Mediviron. Bila doktor cek, doktor kata dia tak boleh buat apa. Dia suruh pi buat xray sebab takut kalau ada patah. Dengar perkataan "patah" tu buat aku cuak juga. Kat Batang Kali ni ada 1 klinik je yang ada buat X-ray tapi masa aku lalu mula2 tu ramai sangat orangnya sampai keluar2 klinik. So aku plan nak bawa Amira ke Hospital Kuala Kubu je malam tu. Tapi mata aku ni nak drive memalam memang kureng la.. So aku try call member aku tapi dia tak available pulak. Nak tak nak terpaksa la tebalkan muka mintak tolong abang ipar & biras aku untuk bawa aku & Amira ke hospital.

Tapi Abang ipar aku cadangkan buat dulu Xray kat klinik kat Batang Kali tu. Kami pegi la lewat sikit dengan harapan orang dah tak ramai. Alhamdulillah, masa kami sampai tu orang pun dah surut. Cepat gak le giliran Amira. Doktor cek pun dia saspek patah so kena buat Xray. Aku dalam hati dok doa2 je le jangan la patah kan. Tapi hasil xray sah le ada patah kat pergelangan tangan Amira.. Ni mesti bila jatuh pastu terhempap dengan badan debab tu pulak😅. So doktor buat surat untuk refer ke hospital. So sekarang nak tuju hospital mana pulak kan??? Doktor suggest pi Hospital Selayang sebab kat sana ada pakar. Kalau kat Hospital KKB takut diaorang suruh ke Selayang jugak kan.

Tapi.............abang ipar aku bagi cadangan suruh ke KPJ Rawang. Aduhai.. nak pi private ni maklum saja la kan.. Ongkosnya besar.. Tambahan pulak anak2 aku takde medical insurans ni.. Hermmmmm.. AKu cakap je terus terang kat abang ipar yang aku takde duit nak bawa ke private. Abang ipar aku kata takpe bawa je situ. Nanti dia uruskan... So berangkut la kami ke KPJ Rawang malam tu. Sampai sana terus ke emergency, pastu nurse cakap doc suggest datang balik esok & terus jumpa pakar. Malam tu takde buat apa pun cuma tangan Amira je kena bandage.



Next day (31/3/2021), pagi2 terus pegi KPJ Rawang lagi. Nasib la dah dapat appoitment kan. Tapi ada appointment pun kena la juga tunggu giliran kan. Masa kat hospital tu ada sorang budak tu pun sama problem macam Amira. Aku tak tanya pun tapi dengar je mak ayah dia bersembang. Masa jumpa doktor pun doktor tanya diaorang ni main sama2 ke sebab problem sama.. Wrist patah. Waktu & tarikh jatuh pun sama. Dah le umur & saiz badan pun sama. Cuma budak tu patah tangan kanan, Amira pulak patah tangan kiri. 




Memula tu doktor suruh pi xray dulu. Lepas xray baru dia cadangkan rawatan yang sesuai. So doktor kata memang kena operation untuk masukkan wire kat pergelangan tangan. Sebabnya dia tunjuk gambar xray tu, tulang Amira ni dah berselisih. So memang kena tarik  betulkan kedudukan tulang tu. Ayoyoyo... Pastu doktor tanya setuju ke idak nak buat operation... Macam2 la aku tanya kan... Risau... Last2 setuju je lah... nak anak cepat baik kan.  Lepas tu doktor cakap operation tu akan buat esoknya (1/4/2021). Tapi sebab aku ni takde insuran, dia taknak wardedkan Amira. Cuma katanya esok pagi2 kena datang awal la sebab waktu untuk prosedur Amira tu dah set pukul 8.30 pagi. Tapi sebelum balik doktor suruh Amira buat swab test dulu. 

Nak gi buat swab test ni pun aku cuak juga. Risau kot2 Amira ni menjerit ke, menangis ke kan. Tapi bila buat test tu kejap beno.. Tau2 dah siap. Amira kata tak sakit pun. Cuma hidung jadi gatal sikit. Tapi kejap je. Hebat anak mama... Mama pun belum tentu berani😅

Pastu nurse bagitau nanti diaorang akan call lepas dapat result swab test tu. Pastu nanti baru boleh datang hospital untuk admit for operation. So kami balik rumah dulu la petang tu. Esoknya baru pi hospital balik.




Ok nanti sambung pulak kat part seterusnya......








No comments: