Fenomena juga twisties laksa semenjak dua menjak ni
Aku pun tak nak ketinggalan sama
Bahan² pun senang nak dapat, cara nak buat pun senang juga
Belek2 pantry aku, bahan² semua ada kecuali laksa
So masa beli barang dapur, terus beli laksa kering
Ini resepi yang aku guna
Tapi sukatannya korang pandai2 la ejas ikut tekak memasing
Kalau ikut sukatan aku semalam [untuk setengah peket laksa EKA tu]:
3 sudu nestum
2 sudu serbuk kari
1 kiub pati ayam
1 sudu gula
1/4 sudu garam
Tapi rasa rempah kari tu kuat sangat la pulak untuk first batch
Patut kurangkan sikit rempah kari tu
Guna 1 1/2 sudu dah cukup kot...hehehehe
Aku buat sikit2 je... takut buat banyak2 kang tak jadi pulak
[sebab ini percubaan pertama]
Untuk setengah peket laksa tu, dapat la 2 balang sederhana ni..
Cara2 nak buat tu:
Bahan2 yang kat atas tadi korang blend kering je semua
Pastu letak dalam tupperware bulat
Senang nanti korang nak shake2 dalam tu
Ikut turutan nombor tu ye
1. Laksa yang dah digoreng... toskan minyak
2. Masukkan laksa yang dah goreng tu dalam tupperware yang dah ada rempah2 tadi. Pastu korang goncang2 la tupperware tu supaya rempah2 tu sekata menyalut laksa tadi
3. Dah boleh simpan dalam balang untuk kudap2...
Sedap.....
Selamat mencuba ye...
Wah... teruja akak nak mencubanya Yani.. tengok cam sedap jer.. Tq share resepi tu ye :)
ReplyDelete