Tuesday, June 30, 2015

JEM PUNYA PASAL

Bulan Ramadhan ni bos bagi staff balik awal sejam
Office hour from 9am - 5pm
Perjalanan aku ambil masa sejam so selalunya aku sampai rumah dalam kul 6petang

Tapi semalam, tetiba je jem kat atas bukit Jalan Sungai Tua tu
Lama pulak tu tak bergerak2
Tengok2 jam dah pukul 6petang
Tah apa la punca jem
selalunya antara 2 je jalan jem kat situ - ada accident @ pokok tumbang

Nampak tak sikit punya panjang la barisan kereta

Tengok2 jam lagi dah nak dekat kul 6.30ptg
Ntah sempat ke idak nak berbuka kat rumah
Nak call hasben suruh belikan makanan pun takde line pulak kat area situ
Mak pasrahhhhhhh je la

Slow2 kereta jalan rupanya ini punca jem tu
POKOK TUMBANG
Terima kasih la pada yang berhenti pi potong pokok2 tu
Tunggu bomba pun tak sampai2 lagi
Dah le hari hujan lak tu
[Pic ambik dari group #SSBK kat fb]

Sampai rumah elok2 kul 7
Hujan lebat lak tu
memang idak le nak singgah PARAM
Nak masak apa pun tak sempat 
Apa yang senang & lazat??? ---> MAGGI je la jawapannya
So itu le menu iftar kami anak beranak..hahahahah
DARURAT!!!!




** Menu apa pulak petang ni???






Monday, June 29, 2015

AIR FRYER MURAH KATANYA

Asyik lalu lalang je iklan groupon kat fb aku
Tapi mata aku terperasan koliangin [read kuali angin a.k.a air fryer]
Murah kata koooooooo
Mau tak murah... selalu harga cikai2 pun hampir 1k juga
Tapi yang ni memang wau!

Macam menarik je
TAPI
Brand cam tak berapa familiar
Agak2 ok tak ha???


Ada sesapa beli tak???





Thursday, June 25, 2015

MATA HANTU

Kejadian masa balik kampung hari tu
Saja la snap gambar anak2 
Tapi sebab anak2 aku ni jenis tak duduk diam
tambah lagi tangan aku yang kengkadang getor je
terhasillah gambar ni..

Seram pulak tengok gambar si Mira tu








Walhal  sebenarnya nak tangkap gambar camni 






Bila dah  tergelak2 tengok gambar mata hantu Mira
Aleeya pun nak jugakkkkk
Udah aku kena suurh dia pusing2 untuk dapatkan efek mata hantu tu

Mata hantu Aleeya
hehehehe






** Ngantuk la wei kat opis ni....




Wednesday, June 24, 2015

AIDIJUMA NEW RELEASE

Hari ni new design dah keluar kat website AJ
Tapi cuma Blue Label & Green Label je la
[sekarang aku dah tau dah label2 ni semua...wakakakak.. Riak!]


Baru je lagi aku terjebak ngan AJ ni
Selama ni aku takat pakai bawal paso malam je
AJ  ni pun ada selai dua kawan2 aku pernah bagi

Bila dah try banyak2 AJ ni cam best la pulak
Siap aku ada group whatsapp untuk AJ..
Ni semua kengkawan aku la menjebakkan aku ni
Tengs korangggggg


Fuh... Rambang mata memilih
TAPI nasib la aku belum gaji
Memilih kat website ni memang kena cepat sebab cepat aje SOLD OUT
Nak2 pulak kalau yang lawo2 kan...

Dah.. pi terjah cepat website AJ tu!
Hilang sikit mengantuk pepetang ni..

INGATKAN CALAR RUPANYA RETAK

Ganas..ganas..ganas.
Tak tahu sapa punya kerja...
Aku @ Amira

Sebabnya ada sekali tu aku tengah pegang tab
tetiba tah cemana tab aku terlucut dari tangan
jatuh tersembam atas jalan tar
Nasib la ada skrin protector
So ada la calar sikit2

Pastu ada satu hari tu si Amira pegang tab aku
Pastu dia mengamuk apatah
terus dia baling tab aku atas lantai
Elok terperosok bawah kabinet tv...huhuhuhu

Satu hari aku try la cuci skrin tab aku
konon2 nak hilangkan calar2
tapi bila tonyoh2 tak hilang2 pun calar tu..
Aku pun agak skrin protector aku la yang dah calar
so takpe la kan.. tuko skrin protector lain la nanti cadangnya

Nak dijadikan cerita, masa aku tengah guna tab aku perasan cam lain macam je calar2 kat skrin aku tu. Kalau calar dia mesti cam selapis je kan.. Ini aku nampak dah ala2 3D kat garis2 calar tu.
Tak puas hati, aku kopek sikit skrin protector tu
Makanya terserlah la yang sebenarnya
SAH! Bukan calar tapi skrin tab aku RETAK!!!

Nampak cam calar je kan..



Lepas kopek sikit skrin protector , pastu pasang balik
udah jadi gelembung2..
tak reti aku nak betulkan... lantak le kat situ


Setakat ni tab masih "hidup" dengan baik
Sayang ooo sebab ini la smart gajet aku yang pertama
[sebelum beli sendiri bantai tab anak punya je..hahahaha]

Harap2 panjang la umur dia ni walopun dah cacat
Stay with me baby...


Tuesday, June 23, 2015

ADIB & PUASA : WHEN HE'S READY

Ini tahun  ke-3 Adib start puasa
Sebelum ni puasa tipu2 je
Aku start suruh dia puasa sejak umur dia 5 tahun
Aku suruh je... nak tak nak terpulang kat dia la kan
Lagipun masa tu dia kecik lagi
So masa umur 5 tahun memang la tak puasa langsung

Masa umur 6 tahun, suruh dia try lagi
Dapat setengah hari je [ada la 2-3 hari je pun]
Pun aku tak paksa... aku cakap kalau tak larat buka puasa je la

Masa tahun lepas Adib dah darjah satu
Masa ni memula je dia ada semangat nak puasa
Paling payah kejut sahur la
Liat bebeno
Pun aku tak paksa puasa.. just suruh dia try ikut kemampuan dia
Alhamdulillah dapat le 2-3 hari yang puasa penuh
[Dia siap request lagi nak puasa selang2 hari...hahahaha]

Tahun ni aku suruh lagi dia try puasa
Tak paksa pun dia untuk puasa
Tapi maybe sebab dia rasa dia dah besar
pastu kengkawan semua puasa, tu yang dia pun nak puasa kot
Pastu nak kejut sahur pun dah tak susah cam tahun lepas
Asal kejut tu untuk sahur, dia bangun la
Makan pun takde la memilih

Hari pertama puasa je dia cam flat sikit
Jangankan dia, aku pun flat jugak
Tapi dia kata dia tahan nak puasa
Sampai waktu berbuka pun dia tak makan banyak
Makan kuih, minum air pastu dia gi baring kat depan tv
Tup..tup dia terus tertidur depan tv
Letih sangat le tu

Kesian anak aku..letih puasa ye...


Masuk hari kedua, siap boleh kayuh basikal, 
pastu gi pasar ramadhan
Ermmmmm... tak le penat sangat pose tu kan

Hari ke-3 & ke-4 kan ke hari Sabtu Ahad
lagi la kan..
Memang le kejap2 dia kata lapo
pastu dia pegi main kat rumah Cik Besah
Pastu dia main game, tengok tv
Petang2 boleh pi main basikal
Kiranya dia idak le melepek je kan
Boleh kata cergas la..
Steady la brader kan...

Semalam pulak katanya dia puasa
Siap boleh cerita ada kawannya yang tak puasa siap minum air depan dia
Aku tanya dia minum juga ke?
Dia jawab, "Adik tak minum, tapi bila tengok kawan Adik minum, Adik sabarrrrr je la"

Harap2 ada peningkatan la puasa dia tahun ni dari tahun sebelumnya.
Tak mati pun puasa ni kan Adib...





Monday, June 22, 2015

MACAM CANTIK JE.. MACAM MINAT JE

Haritu bukak fb, cam biasa la banyak iklan lalu lalang
Tah aku pun tak ingat apa page yang aku like 
apa group yang aku join..hahahahaha
Tetiba je kuar iklan henfon

Ini la dia Samsung Galaxy S6
Terus jadi berkenan sebab kaler hijo tu
[dasar hantu hijau sangat kan



Hai... tengok je boleh le... nak beli belum boleh lagi buat masa ni...
Masuk wishlist dulu la....

Friday, June 19, 2015

REUNITED

Cerita basi lagi...
Kejadian masa aku cuti sekolah hari tu

Masa balik Ipoh haritu, sempat la berjumpa kengkawan lama
kengkawan masa sekolah..
dah hampir 20 tahun tak jumpa
Cuma berhubung melalui facebook & whatsapp je

Ekceli perjumpaan singkat je...idak le ramai pun
kami bertiga je...
Masa balik Ipoh tu kan aku takde transport
so takde la aku ke mana
kebetulan sorang kawan aku ni baru balik Ipoh
so dia ajak la aku keluar dengan dia
pastu sorang member lagi ajak gi rumah dia pulak
so, daripada kami melahu kat luar, baik kami pegi rumah member ni je la
Rumah member ni pun tak jauh sangat dari rumah aku
So... kita terjah...

Memula konon nak pegi sorang je
beria la aku kasi si Jasmin tido awal.. idak pulak dia nak tido
Amira pun sama
So nak tak nak kena la aku angkut anak2 kecik tu
Siap suruh Aleeya ikut juga untuk tengok adik2
Adib je tak ikut sebab dia nak pegi Billion dengan abahnya

Terserlah kegemukan ahkak!

Kawan aku masak laksa pulak hari tu
Sempena nak menyambut kedatangan kami kekdahnya...hahahaha
Apa pun, laksa tu sedap.. Terima kasih

Kakcik pun makan laksa
Sampai kena lapik baju dengan tisu
Kakcik ni comot juga bila makan.. itupun aku kena suapkan
Kalau dia suap sendiri, banyak tumpah dari makan


Ni member yang jemput aku di rumah
Hantu laksa ni kalau nak tau.. so bila pekena laksa memang lupa diri
Tudung oren tu Aleeya..
Jasmin nasib la mau duduk diam atas sofa tu [buat seketika]


Sebelum balik, posing la sekeping dua
Kurus2 kengkawan aku ni.. aku je dah bambam
After almost 20 years, kami tetap kecoh macam dulu
Miss uols!!


Thursday, June 18, 2015

SAHUR IBU MENYUSU

Biggest concern untuk ibu menyusu di bulan Ramadhan
cukup ke idak susu untuk baby
nak2 pulak untuk ibu2 yang nak kena pam susu setiap hari
[lagi mencabar untuk EP mom]


So untuk sahur aku cuba la ini [dapat dari group bf kat fb]
Cuma perlukan blender  & bahan2nya :

1. Kurma [buang le biji sebelum blender tu ye] ---> ikut suka la nak banyak mana
2. Susu [aku tambah ESP sekali dalam susu tu]  --> aku pakai susu tepung je
3. Habbatussauda [dalam 1 sudu teh]

Ni le rupa paras hasil susu yang diblender tu..
[Nak maintain susu punya pasal, telan je lah walopun rasa habbatussauda tu agak kuat sikit]

Alhamdulillah susu yang diperah maintain cam sebelum puasa
[untuk hari ini la]

Tapi maybe sebab hari ni puasa hari pertama
walopun perut tak lapar, badan tak penat
tapi rasa lesuuuuuu je...
ye la kan, mode tubuh badan tengah berubah...
mata pulak mengantuk ya amat...




BATAL PUASA & BATAL PAHALA PUASA

Sekadar peringatan untuk aku
dan kome2 juga...


Hati2 ye.. jangan korbankan pahala puasa kita dengan sia2
Renti2 la mengata mengumpat tu, buat maksiat apatah lagi
Kalau nak membazir pahala sendiri, jangan sampai nak buang pahala orang lain sekali ye... 
sendiri mau ingat ha....
dah itu je nak pesan.

Selamat berpuasa untuk semua...
Start your day with BISMILLAH



Wednesday, June 17, 2015

#THROWBACK# KAMPUNG PERMATANG RAJA

KAMPUNG PERMATANG RAJA
Ha.. itu lah nama kampung aku
Walopun mak aku tak tinggal kat situ
tapi sebab datuk ngan arwah nenek aku duduk situ
still kita panggil kampung kan

Masa aku cuti seminggu kat Ipoh hari tu
mak aku ada ajak balik kampung
so ok gak le kan... daripada tak ke mana2
aku angkut la anak2 aku balik kampung
Nasib la muat nak menyendat dalam kereta mak aku

Ekceli balik kampung tu sebab nak setelkan hal2 tanah datuk aku
So semua adik beradik mak aku akan balik kampung juga
Kebetulan pulak hari sebelum balik kampung tu
Datuk aku eksiden pulak.. nasib la takde apa2
cuma luka2 ringan je pastu bahu retak sikit sebab jatuh motor masa eksiden tu
[bergesel dengan lori katanya]

This is it
Rumah datuk aku a.k.a rumah pusaka gak le
Dah nampak usang sebab tak terjaga
lagipun datuk aku tinggal sorang je lepas nenek & nenek tiri aku meninggal


Posing dulu anak beranak...
Adik aku tukang tangkap gambo


Ala.. Amira ni pi pandang tempat lain pulak


Si ku kinting ni...


Dari Ipoh ke kampung aku ni idak le jauh sangat
Kalau ikut highway, dalam sejam setengah sampai la
Kami bertolak haritu dalam kul 3ptg, by Asar dah sampai kampung.

Petang tu bawa budak2 main kat taman permainan 
Taman permainan ni dalam kawasan tadika kemas
seberang jalan dengan rumah datuk aku tu je
Walopun kampung, tapi kereta, lori, bas, laju2 kalau lalu situ
Kena hati2 la melintas jalan..

Suka la dia dapat main gelongsor


Aku lak asyik mendukung Jasmin
Kita selfie bodoh je la dik....
Janji ado....

Kat compound tadika ni ada la tanam2 pokok
Siap ada nama lagi
Bagus la kan... senang budak2 nak kenal pokok2 tu
Aku pun ada gak tak kenal pokok2 yang diaorang tanam tu
kikiki


Ni pokok cekur tu dari atas
nampak tak diaorang tanam dalam apa??
Dalam sinki je uolsssss... kreatif sungguh!





Ekceli ada lagi tapi tak sempat nak tangkap
Jadi one handed camerawoman ni memang susah
Dah le Jasmin tu agak berat.. terhoyong hayang gak aku.
Kebetulan hujan pun dah rintik2...
pakat semua cabut balik rumah...hehehehe









ANAK BUAH BARU

Alhamdulillah Subuh tadi adik ipar aku selamat melahirkan baby girl
Ni anak kedua diaorang
Bertambah la sorang lagi cucu mak abah aku
[dah genap 10 orang dah]

Tu dia anak buah aku yang baru
Belum ada nama lagi



Zoom sikit muka baby...



Selamat berpantang untuk adik ipar aku
Nampaknya berlubang la pose sebulan ni ye
Jenuh nak menggantinya...

[mentang2 dah ada experience mengganti pose Ramadhan --> 30 hari lak tu...fuh!]

Takpe... itu fikir kemudian ye
Yang penting layan baby dulu 
Take care..


Tuesday, June 16, 2015

TERUJA LAYAN BELON TERBANG

Sekarang petang2 kat padang sebelah rumah aku ni
ada orang jual air sabun untuk budak2 main belon
Ala.... macam yang selalu ada kat padang2 tu

Makanya ramai la orang yang main belon kat padang tu
Nak2 pulak petang tu angin tiup kuat jugak
Macam duduk tepi laut
Maka berterbangan la belon2 sampai ke kawasan rumah aku

Ni la padang yang setentang dengan rumah aku




Sambil2 tu aku suap Jasmin makan


Ni baru lepas makan...
[tu yang basah2 baju dia]



2 beradik eksaited tengok belon2 yang berterbangan



Ni dia mencari belon yang baru pecah kat belakang stroller tu






Amira pulak sambil2 tu dia main bola
Kakak Aleeya pulak main basikal
Peace tak tinggal si Amira ni...

Dengar ni kalau nak tau Amira eksaited ke idak
Jangan pasang volume kuat sangat tau
pekak telinga korang nanti dek pitching dia yang tinggi tu...hehehehe
[sila klik button merah tu ye]

CARA NAK BERWHATSAPP DARI PC

Maybe ramai dah tahu sekarang kita boleh whatsapp dari PC je
Senang la sikit nak menaip kan
Ate kalau kat tepon aje gemor typo sebab keyboard kecik [read:jari gemuk]

Aku pun suka gak berwhatsapp dari PC ni
sebabnya idak le sakit tengkuk aku menunduk2 tengok tepon
nak2 pulak tepon tengah caj kan
wayar dah le pendek... udah kena tunduk2
satu lagi kelebihan, senang nak kaverline depan bos kan...
[wahahahaha]

Ok sapa tak tau lagi cara2 nak whatsapp kat PC
meh sini aku ajo
yang penting kena ada internet line la kan
pastu henfon korang kena juga ada bateri ye

Memula sekali korang bukak link ni kat pc/laptop korang
nanti akan keluar webpage ni




Dekat henfon korang pulak kena buat camni
klik yang 3 titik tu [refer anak panah tu]



pastu pilih Whatsapp Web 

Pastu akan keluar cam scanner untuk korang scan code QR kat webpage tadi
Make sure QR code tu masuk betul2 dalam kotak kat tepon korang tu
Kalau dia takleh baca  maybe skrin PC korang terang sangat
so cuba kurangkan brightness skrin PC tu


Bila QR code dia dah capture maknanya henfon korang dah link dengan PC
Akan jadi le cenggini


So sekarang sudah boleh whatsapp melalui PC

Untuk masa2 seterusnya korang dah tak payah dah nak buat step cam kat atas tu
Kalau korang pegi link http://web.whatsapp.com tu
dia akan terus detect henfon korang tu
[ini kalau korang guna PC sendiri la]
TAPI
kalau guna PC orang, better la korang logout dulu apps tu kat PC
Bila dah logout tu, everytime nak guna Whatsapp kat PC kena ulang balik la step2 kat atas tu
Tak susah pun... tak sampai 2 minit boleh buat...

Don't worry kalau gambar ke video ke apa ke takkan ada simpan dalam PC pun
[melainkan korang download dalam PC]
Mende2 tu semua akan ada dalam henfon korang je
PC ni cuma dia display whatsapp kat skrin PC je.

Ok itu je.. 
sekian untuk hari ni.










Monday, June 15, 2015

CHECK UP 10 BULAN

Pagi tadi bawa Jasmin pegi klinik
Nyaris tak terlupa ada appointment kat  klinik hari ni 
Tengok kalender baru teringat

Pagi2 kejut diaorang semua cam biasa
Kena awal sikit la sebab hari ni dah start sekolah kan
Sebelum pi klinik, hantar dulu Amira ke rumah babysitter
Pastu hantar Adib ke sekolah agama
terus pi klinik Genting Malik

Muka bangun tido

Nasib la dia nak jugak duduk elok2 dalam takung dia tu
Kalau idak nak membuas memusing memanjat 
jenuh aku...

Hasil check up budak ni, timbang dia naik la setengah kilo
[walopun budak ni kuat makan, tapi dia kuat berak jugak]
Takpe la, aku andaikan je budak ni punya metabolisme tinggi..hehehehe


2 bulan lagi check up & cucuk setahun pulak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...