Thursday, April 30, 2015

SPRING CLEANING BLOG

Hari ni mood terlebih rajin
ekceli dah masuk mood nak cuti & balik kampung wakakakaka

Hari ni nak spring cleaning blog aku
Nak membersihkan list2 blog yang aku follow selama ni
Ye la kan, ramai juga blogger2 yang aku follow dah tak aktif
Maybe dah tukar domain blog @ nama blog
Pastu blog yang dah lama tu dah jadi website tah apa2 tah
So daripada menyemak dalam reader list aku
Baik aku unfollow je la....

Nasib la blog yang aku follow tak banyak mana



Ok... pasni baru nak blogwalking
Nak follow blog yang lain pulak..
BAI!

Wednesday, April 29, 2015

BIJAKNYA DUTCH LADY KENAKAN GST

Semalam aku pergi beli barang dapur
First time nak beli barang dapur lepas GST ni
Sebelum ni beli sikit2, idak le terasa sangat bayo GST ni
Tapi beli barang dapur yang sekali rap sampai 4-5 ratus
Agak2 berapa la caj GST yang aku kena bayar kan

Ok.. sekarang kos GST aku dah kena masukkan dalam bajet aku
wakakakaka... average ada la dalam 20-30 hengget  
[boleh beli top up tu kan??]

Salah satu benda WAJIB beli dalam list barang dapur aku
ialah SUSU untuk Amira
Amira tahun ni baru berumur 2 tahun so selalunya aku akan beli susu 1-3 tahun la
Dari dulu setia dengan jenama Dutch Lady so dulu selalu beli yang 123 tu
Tapi sejak repackaging ni kena la beli yang jenis Explore 2-4 years tu

Sejak repackaging ni, harga dah mahal pastu berat dikurangkan
So ramai juga parents yang komplen kan
Aku pun pelik kenapa susu kanak2 bawah 36 bulan mahal sedangkan ia dikecualikan GST



Semalam lepas aku beli barang, aku tak tengok pun resit masa tu
Maklum le nak cepat
Pagi ni masa kemas2 wallet baru la ada masa membelek resit barang dapur semalam

Cuba korang tengok resit aku ni
Aku beli 3 jenis susu untuk Amira sekaligus

Sebab Dutch Lady tu mahal kan, so aku cari la susu lain yang seangkatan dengannya
So far Amira ni idak le memilih susu pun
Paling2 kalau susu tu tak sedap, aku campur je milo sikit...hehehehe





Ni resit semalam
Nampak tak perbezaan harga tu???
Berat susu je yang sama...

Tengok kat code hujung sekali tu [ZR & SR]
ZR= tak kena GST
SR = Kena GST

Nampak tak susu Dutch Lady ada kod SR = kena GST
Sebab apa??? 
Sebab had umur dah lebih untuk 36 bulan
Patut la dia dah tak keluarkan Dutch Lady 123
Bijak kan?????

So lepas ni memang tak le beli Dutch Lady dah.....
So korang kalau anak umur 2-3 tahun, takyah le beli susu ni
Beli le susu lain yang tak kena GST...

KEJUTAN HARI ISNIN

Tengahari Isnin lepas tetiba hasben aku hantar whatsapp
Akukat opis masa tu
Hasben aku pulak keje shif petang  so masa tu dia ada la kat rumah
Dia kata "OOO.. diam2 ada order barang ye..."
Aku pun pelik.... barang apa la kan
Sebabnya aku takde beli apa2 benda pun
Lagipun kalau aku ada beli online,memang selalu aku buat alamat opis je

Bila aku cakap dia menipu dia pun hantar gambar
Dia cakap baru je orang GDex hanto
Siap hasben aku send gambar consingment note
Ada nama & alamat aku lak tu
Benda tu siap dalam kotak yang agak besar lagi

Pastu aku suruh je la hasben aku buka
Saspen juga kan
Kot2 la orang tersilap hantar ke apa

Bila buka..rupanya ini la benda dalam kotak
Beg baju beroda 




Dalam kotak baru la ada surat pasal benda ni

Rupa²nya Complimentary Gift dari Maybank
Tanjat gegirl tau seprise camni
Alhamdulillah... rezeki rupanya
Baru la lega di hati...

Balik dari keje baru la boleh membelek "hadiah" aku tu
Dah le brand BARRY SMITH
Langsung aku tak pernah dengar...hahaha
Nampak tau aku buta brand
Korang pernah dengar ke???

Ni rupa paras bahagian dalam beg ni
Ok la.. luas juga la
Banyak compartment juga untuk isi barang2



Siap ada TSA lock lagi
Very the safety kekdahnya





Nak kata besar, idak le besar sangat beg ni
Saiz sedang2 je ... 19"
Sesuai la untuk orang pompuan..hehehe

Mintak tolong Adib jadi model jap
[Abaikan jerambah kat belakang Adib tu]
Si Jasmin pun sebok nak main beg tu




Dengan Adib pun nampak comel je beg ni





** Tengah pening nak simpan kat mana la pulak beg keras  ni???







Saturday, April 25, 2015

HATI2 SEBELUM SARUNG KASUT

Peringatan untuk diri sendiri
dan rakan2 yang lain
Hati2 ye semua...




Ketuk2 dulu kasut tu sebelum pakai 
Manalah tahu ada "benda2" dalam tu
Lagipun ketuk2 kasut ni sebelum dipakai kan salah satu sunnah Rasulullah
Niatkan untuk ikut sunnah nabi, insya-Allah ada pahalanya...


Friday, April 24, 2015

CAMPAK HALUS RUPANYA

Petang semalam babysitter hantar whatsapp
Katanya badan Jasmin naik bintik2 cam ruam
Satu badan naiknya lak tu
Tapi dia tak demam la

Memula ingatkan alergik ke apa
Tapi rasanya dia kena campak halus tu
Tu yang dia meragam 3-4 hari ni

Lepas ambik dia dari rumah babysitter
terus sapukan badan dia dengan Calamine Lotion
Nasib la dia tak menangis masa aku sapu ubat
Boleh tersenyum2 lagi tayang gigi dia yang 4 batang tu
Lega tengok dia dah senyum2
Kalau tak tu asyik monyok je



Hai... ni la baru ku puteh...ku puteh..
Habis satu badan kena lumur ubat



Lepas sapu ubat,boleh lak main2
Ni dia tengah ralit korek2 lantai
Tah apa dia nampak celah mozek tu



Harap Jasmin cepat sembuh
Sayang dia...


Thursday, April 23, 2015

MURAM DURJA

Budak ni masih tak berapa aktif lagi
Senyum pun tak berapa nak
Nak main pun cam takde mood
Mata dia pun tak bersinar2 cam selalu

Muka bangun pagi semalam yang tak ceria
Lapik carrier tu aku basuh sebab Jasmin muntah
Tu aku ganti dengan lapik playpen dia dulu2


Petang semalam hasben aku ajak jumpa pi rumah Kak Siti
[rumah Kak Siti ni belakang rumah Cik Besah je]
Kak Siti tu tukang urut pastu boleh la kalau nak ubatkan budak2 ni 
Pas Maghrib & ambik Jasmin kat rumah babysitter
terus la aku gi rumah Kak Siti tu
Diurut2nya si Jasmin [sambil Jasmin melalak]
Pastu Kak Siti tu ada guna kunyit yang dibelah dua
Pastu dia tengok kunyit tu pastu katanya anak aku KETEGURAN
Hmmmm... biasa la budak2 besar tu kan

Lagipun aku ni ambik anak time dah malam2
Selalunya aku sampai rumah pun dah time2 maghrib
Takkan nak ambik anak time2 tu pulak kan
[time senja syaitan dok bersepah2 kat luar tu kan]
Selalunya dekat2 pukul 8 malam baru aku gi ambik anak

Selalunya juga, aku akan mandi dulu sebelum ambik anak
Pesan orang tua2 kalau sampai rumah elok bersihkan diri 
Lagipun aku kan lalu lalang jalan Sg Tua - Ulu Yam tu hari2 [laluan "keras" tu]
Kot2 la ada benda yang mengikut kan
Tu sebab kena mandi dulu
Tapi nak dijadikan cerita, hari Isnin haritu aku balik lambat
& memang tak sempat mandi before ambik anak
Mungkin la ada le tu kot..hehehehe

Kalau benda tu tak mengikut aku pun, kot2 la mengikut suami aku ke, anak2 aku yang lain ke kan... Syaiton ada di mana2 ye dak???
Tu sebabnya before masuk rumah kena bagi salam
Pastu rumah tu pulak kena selalu dibacakan ayat2 al-quran supaya syaitan panas duk dalam rumah kita & kita boleh halau dia dari mendiami rumah kita 

Tetiba aku teringat kata2 ustazah Norhafizah Musa
"Kalau di rumah kita, kita susah nak buat kebaikan,  kita susah nak bangun subuh, anak2 tak dengar kata, kita suka nak marah2, etc ---> itu tandanya rumah kita banyak SYAITAN"

Kalau ikut sunnah Nabi, dia suruh kita berpindah dari  kawasan yang banyak syaitan tu tapi kita takkan nak pindah rumah pulak kan
So salah satu caranya ialah kita HALAU syaitan tu dari rumah kita
Jadi rajin2 la baca Al-Quran, rajin2 la dengar alunan nasyid & zikir 
[jangan nak gedik dengar lagu Nsync & Kpop aje <--- refer to my family lor]
Pastu rajin2 dengar ceramah agama @ cerita yang baik supaya rumah kita sentiasa disinggah oleh Malaikat Rahmat...
Ni balik2 tengok cerita lagho je... adohai... Astaghfirullahalazim...


Bila anak sakit, mama pun susah hati
Bila susah hati mula la stress kan
bila stress, susu pun sikit
Banyak ni je dapat selepas pam selama sejam
Selalunya tak sampai setengah jam dah penuh botol ni..huhuhu




BLOG YANG MOBILE FRIENDLY

 Sapa ada blog mesti pernah buat test2 untuk blog korang kan
Ada yang test berat blog
Ada yang test ranking blog
Macam2 la kan...
Terkini nak test blog korang mobile friendly ke idak pulak
Al maklum le sekarang ni majoriti orang dah pakai smartphone
Nak baca blog pun dari smartphone je

So cemana nak test??
Senang je.... klik sini : MOBILE FRIENDLY TEST



Kat page tu just masukkan url blog korang pastu tekan analyze
Kalau blog korang Mobile Friendly mesti keluar result camni

Dan rupa blog korang yang dilihat melalui smartphone 
akan jadi seperti ni ye kengkawan....
Ini la baru namanya Mobile-Friendly ye...





Korang punya blog Mobile Friendly ke idak????


Wednesday, April 22, 2015

BILA DIA DEMAM

Kesian kat anak dara sorang ni
Demam la pulak dia 2-3 hari ni
Badan tak selesa, hidung tak selesa, tido pun tak lena

Ngan mamanya sekali tak lena tido
Kejap2 anak memerap

[Aku rasa mata aku dah macam mata panda dah]

Muka masam je
Tak senyum2 pun...


Semoga cepat sembuh ye Jasmin
Lepas ni boleh membuas cam biasa ye



** Demam selsema pun ye juga... demam nak tumbuh gigi pun ye juga..
Semalam dah kuar dah gigi kapak dia.. besar lak tu... Tu yang sampai demam2 gamaknya.

25 BULAN

22-04-2015
Alhamdulillah genap la Kakcik  25 bulan
Sekarang makin ligat dia
Pastu kalau tak dapat apa yang dia nak dia punya jerittttt
Fuh.. sakit telinga
Kesian dekat Jasmin... sebab selalu terjaga bila Amira menjerit


Muka makin bulat
Kuat makan lak tu


Melompat dari atas sofa memang feveret dia
Memunggah pun dia suka juga
Menconteng laaaaaaaagi dia suka




Percubaan menggunakan continuous shot dari kamera henfon
Salah teknik ni... ada kecacatan sikit
Nak kena asah skil lagi...huhuhu





Nah.. untuk kengkawan mama!



Tuesday, April 21, 2015

BIL ELEKTRIK SELEPAS GST

Memandangkan sekarang ni bil elektrik pun dah kena GST
Bulan ni memang berdebar2 la menunggu bil sampai
Penggunaan domestik macam aku, memang la akan kena caj GST sebab penggunaan memang akan melebihi 300kWj..
Tiap2 bulan memang bil letrik aku mencecah RM130++

Sabtu lepas tengok2 dalam peti pos
Dah ada dah bil elektrik tu
Huish... debar2 nak nengok amaunnya


Tu dia.... amaun yang kena bayo bulan ni..
Takde la beza sangat pun... kira rate average aku la ni...hehehehe




Compare dengan bil bulan lepas
Idak le banyak beza pun
Bahkan, lagi kurang pulak jumlahnya bulan ni...
Erm...... nak kata ada buat langkah2 penjimatan bulan ni, idak juga rasanya
Ekon tetap juga bukak dari senja sampai pagi...




GST???
Berapa GST aku kena bayo ye...
RM2.22  tu la GST aku
Kalau tak kena caj, dah jimat duit letrik aku 2 hengget kan
Tapi nak buat cemana, selagi duduk kat Malaysia, bayo je la kan
Kang tak pasal2 kena duduk Uganda pulak...huhuhuhu





Monday, April 20, 2015

YANG COMEL-COMEL AJE

Baru beli backcase henfon untuk henfon Adib ngan Aleeya
Disebabkan model telefon si Adib tu tersangat la susah nak cari backcase
Kena la aku google online cari backcase tu
Ye la kan, model yang orang jarang pakai

Akhirnya jumpa la jugak backcase untuk Adib
Ha kau... aku terpaksa beli melalui Aliexpress.com
Terus dari China ko....
Dah alang2 aku shopping backcase Adib, aku beli la juga untuk Aleeya & untuk anak buah aku
Untuk aku pun WAJIB juga beli...wakakakaka 
[dasar ko ada, aku pun kena ada la sangat kannnn]

Tengok harga pun murah2 je 
[walopun lepas didarab dalam matawang USD]
Satu tu aku beli tak sampai RM10 pun [termasuk postage lak tu]
Kalau kat sini, orang dah jual sampai RM20 - RM30 tau

Dah beli kat obersi, jangan harap la beli hari ni esok sampai
Tu yang ada ETA tu 
[Aku pun baru tau apa makna ETA : Estimated Time of Arrival]
Selalunya dalam 2-3 minggu la baru korang dapat parcel
Nak murah punya pasal, kena la sabo menunggu ye dak??

Lepas 2 minggu menunggu... akhirnya sampai
Ni backcase untuk Adib, Aleeya & anak buah hasben aku
Aku beli yang jenis silikon je... Jatuh pun tak pecah kononnya..



Yang ni pulak untuk henfon bagak aku
Ekceli aku oder yang lain tapi dapat lain
Tak kisah la... nasib la cute gak





Kiut tak???







Friday, April 17, 2015

JUMAAT KAMI

Salam Jumaat semua
Hari Jumaat semua dah masuk mood nak cuti hujung minggu kan
Argggghhh.. tak sabar nak tunggu kul 6 sebab nak balik rumah
Hahahahaha....
Tak sabar nak rest kat rumah.. 
walau hakikatnya isteri ni mana ada makna "rest" bila balik rumah
Bak kata Labu Labi, selagi belum tutup mata, KERJA...KERJA...KERJA

Pagi tadi bangun agak awal
Masak makanan Jasmin pun yang simple2 je hari ni 
Hari ni prepare puri lai+apple+kismis je 
Malas nak buat bubur nasi... [dia pun reti jemu juga kot]

Pastu semua kekanak [Jasmin + Amira]  tido lena
So aku bersiap pun dengan keadaan tenang
Siap sempat la tukar tudung 2 kali..wakakakaka
Pas dah siap2 semua, baru kejut kekanak bangun

Sebelum gi rumah babysitter, selfie la kejap dengan anak2..
Susah sebenarnya nak tangkap gambar together2 dengan diaorang ni


Dak kecik ni kalau kena tinggal sengsorang, laju je dia tuju ke dapur mencari mamanya
Tau2 je mama sure ada kat dapo...




 Percubaan nak menunjuk rambut baru bangun tido si Amira
Tak nampak pulak sebab dah sama kaler dengan kabinet belakang tu




Ini je gambar bertiga yang berjaya
Si Amira pulak tak pandang kamera
Muka Jasmin cam muka budak tak puas hati je tengok kamera



Berdua dengan Jasmin
Amira dah keluar pakai selipar nak gi rumah Ibu..








Thursday, April 16, 2015

UPDATE WHATSAPP VERSION BARU

Kerap pulak Whatsapp ada update
Yang sebelum ni update untuk calling feature
Semalam ada baca kat fb pasal update terbaru whatsapp
Dan2 gatal tangan nak update

Ni la rupa Whatsapp yang terkini
Semua sama cuma penampilan je berubah
Dah jadi kaler hijau
[Pencinta hijau cam aku... sukeeeeee la sangat]
pastu gambar profile semua jadi bulat2
Nampak simple je

Tapi yang tak syoknya [pada aku le]
Kalau unread message, dia dah tak jadi bold
Cuma ada no kat tepi tu... berapa jumlah unread message




Penampilan terbaru untuk link attachment
Nampak cantik sikit dari yang sebelum ni



Ada yang dah upgrade version ni ke?
Apa lagi pembaharuan yang korang jumpa?


**Katanya kat Playstore belum ada update untuk whatsapp ni. So kalau sesapa nak update pergi je website Whatsapp.com & update kat situ.


Wednesday, April 15, 2015

E-FILING 2014

Aku totally terlupa pasal E-Filing ni
Walopun aku tak bayar cukai
[sebab semua amaun cukai tu aku tolak bayar ke Zakat]
Tapi kena la declare juga kan

Nak2 pulak borang EA dapat lambat pulak tahun ni
Orang lain awal2 dah isi, aku takleh nak isi lagi sebab takde borang EA
Siap ada kengkawan aku dah dapat pun refund cukai diaorang

Nasib baik pagi2 ni dah bukak blog
Terus2 nampak iklan pasal E-Filing
Tu dia....iklan dah keluar



Bagus juga tampal iklan Nuffnang ni kat blog
Selain nak advertise, sebagai reminder untuk diri sendiri juga
Ok... dan2 terus  isi e-filing.... dah settle dah pun



Korang dah buat e-filing ke?
Kalau belum klik je kat link ni ---> ezHASiL

Tuesday, April 14, 2015

MELAMPAU TAK??

Lantak le orang nak kata citer ni tak best ke
Lantak le orang nak kata deme berlakon cam kayu ke
Lantak le orang kata hero ngan heroin tak hot ke
Ada aku kesah??? Tengok tetap tengok weh!!!

Ni gara2 drama #Hati Perempuan la ni
No.. ekceli gara2 si Tengku Zaril...


Melampau tak bila dah sampai stage gini???

Siapakah????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V




OHHHHHEMMMMMGEEEEEEEEE
Terusik Hati Perempuan ai tau!!!



Ampun bang, 
Nanti dah habis demam Tengku Aril
ai tepek gambo u pulak ye...hehehehehe
Ok BAI!




** Takdan nak layan kat tv hari2, so layan je kat tonton sambil pam susu.
Mencurah2 susu dibuatnya...wakakakaka
[Emosi kena stabil baru susu banyak....kata ko!]



STOK AYAM HOMEMADE

First time nak buat stok ayam sendiri
Alah... terrrrrajin ni pun sebab nak prepare makanan untuk Jasmin
Kalau idak, aku main campak kiub ayam Knorr tu je

Kenkonon nak prepare healthy food untuk baby
Cewah.. selama ni aku tak rajin pun buat mende ni
Dah anak ke-4 baru roh rajin datang...acaner???

Tengok resepi macam2 kekdah nak buat stok ayam
Aku buat yang paling simple & menggunakan apa2 yang ada dalam esbok aku je
Lagipun aku nak menghabiskan balance2 ayam dalam peti ais tu
Simpan lama2 pun bukannya sedap nanti kan

Ok, ada satu tapawe aiskrim ayam dalam freezer
Pastu ada balance2 sayur yang tah bila2 nak makan lagi
So kita campak masuk periuk
Aku buat ala2 masak sup ayam je
Kupas sebiji2 bawang merah, bawang putih, halia [masuk seketul2 tau]
Pastu masukkan sayur2 yang ada - carrot, kentang, celery, daun bawang
Rebus semua, bila dah mendidih, masukkan ayam
Pastu reneh la lelama kasi jus2 ayam semua kuar
Takyah letak garam ye... biar je rasa tawor habior tu
SIAP!!!


Stok ayam tengah direnehkan..

Pastu sejukkan kejap
Bila dah sejuk, tapiskan & simpan dalam bekas kecik2 camni
Pastu simpan dalam freezer
Nanti nak guna senang...


Ayam tu pulak, lepas rebus, aku keluarkan & perap dengan sos tiram & kicap
Buat ala2 cam nak buat ayam untuk nasi ayam tu
Pastu goreng... hidang buat untuk makan tengahhari...


Monday, April 13, 2015

HAPPY BIRTHDAY ABAH

Hari ini birthday Abah
Sudah genap usianya 61 tahun
Tak dapat nak celebrate birthday abah hari ni
Ye lah masing2 sibuk dengan urusan duniawi yang tak habis2 kan

Apapun kami semua adik beradik 
Akan cuba balik hujung bulan ni untuk celebrate  birthday Abah
INSYA-ALLAH


Pagi2 dah whatsapp abah ucap Happy Birthday
Walopun kami semua jauh dari abah, ingatan kami pada abah tetap ada.


HAPPY BIRTHDAY, ABAH
Semoga abah sentiasa sihat, diberi kelapangan hati & berbahagia
di samping anak2 & isteri2.





Saturday, April 11, 2015

TUNGGU SEKEJAP.... SOLATLAH DULU : KENAPA KENA SOLAT AWAL WAKTU?

Ini peringatan untuk diri aku sendiri
Takde tujuan nak tunjuk alim ke, nak riak ke,nak perli ke



Perasan tak, kalau kita solat di awal waktu, lepas solat tu kita rasa lega
Pastu kita rasa waktu lepas tu panjang sangat sebelum masuk waktu seterusnya
Kita rasa waktu tu macam2 kita boleh buat kan.
Ha... kata Ustaz, itulah dinamakan keberkatan waktu...

Kenapa kena solat awal waktu?

1. Kalau sebagai orang perempuan, sebab kita takut HAID datang bila dah masuk waktu solat. Kalau terperiod masa dah masuk waktu solat, kan dah nak kena qada pulak solat tu.

2. Takut ada tetamu datang ke rumah

3. Takut MATI


Ekceli apa2 pun, kita kena buat awal, sebab kita tak tahu apa yang akan berlaku di minit2 seterusnya kan.

Macam aku, kalau hari bekerja, aku akan solat Asar siap2 kat office sebelum balik rumah. Sebabnya, aku tak tahu apa akan berlaku dalam perjalanan aku nanti
Dah le perjalanan aku jauh [1 jam perjalanan]
Manalah tahu kot2 jem ke, kereta rosak ke, tayar pancit ke, eksiden ke, MATI ke... kan????
Kalau pun sempat sampai rumah, tinggal beberapa minit je dah nak masuk waktu Maghrib, ha mula la terkejar2 nak solat... Aku adalah sangat tak suka solat dalam keadaan terkejar2 tau.

Lagi satu, aku paling tak suka kalau nak keluar rumah tinggal beberapa minit je lagi dah masuk waktu solat. Better la kita solat dulu kan. Kan lagi berkat perjalanan kita nanti. Itu la sebabnya perancangan perjalanan sangat penting bagi aku. Walaupun untuk kita bermusafir, kena la plan nak berenti solat dimana2 kan..Kalau boleh cari tempat yang selesa untuk kita solat. Takkan nak main tangkap muat je... Kan solat tu satu cara untuk kita berehat.

Jom sama2 kita istiqamah untuk solat di awal waktu
Kalau boleh kita berjemaah satu family, satu waktu tiap2 hari pun takpe

Kalau yang lelaki pulak boleh la pergi berjemaah di masjid

Sekurang2nya 1 waktu sehari
Tapi lagi bagus kalau tiap2 waktu sembahyang berjemaah di masjid


** Paling benci dengar orang lelaki [especially] sembang konon hebat gagah perkasa [nak2 bab atas katil] , tapi bila bab solat subuh, majoritinya FAIL!  [awal2 pagi dah kalah dengan syaitonnnn]

Sesungguhnya orang yang paling kuat ialah orang yang 
kuat menahan marah & hawa nafsu.


Jom sama2 berubah & beristiqamah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...