Friday, October 31, 2014

TEKEJUT DAPAT KAD BIRTHDAY

Semalam tetiba dapat kad by pos
Terkojut teman dibuatnya
Dah lama tak dapat apa2 kad melalui pos ni
Sekarang kan semua main hantar virtual card je kan
Buka sampul surat rupanya Kad Birthday.. hehehe

Ingatkan secret admirer mana la yang kasi kad birthday tu
Takkan le hasben aku yang hantar kan
No..no..no.. hasben ai tak seromentik tu lor...
Sekali tengok kad rupanya dari takaful agent  PRUDENTIAL
Kompeni aku kan ambik Takaful  Prudential untuk semua staff
Patut la deme tau birthday aku bila ye dak??



Awal beno dia hantar kad ni
Bulan November pun tak masuk lagi
Birthday aku pun lagi 3 minggu...
Tetiba rasa diri sendiri dah tua...(T_T)

Thursday, October 30, 2014

BLOGLIST UPDATE

Dah lama dah aku nak upadate blog aku ni
Update entry selalu la buat
Update list & layout amat la jarang nak buat...
Malas nak godek2 kekdahnya

Hari ni terlebih rajin so aku update bloglist aku
Mana2 blog yang dah bersawang lama sangat
aku remove dari bloglist aku
Kiranya yang berada dalam bloglist aku tu kategori orang2 yang aktif je la
[Aku suka orang aktif2 ni...hahahaha]

-4 orang blogger yang aktif -

So kalau agak2 blog korang takde dalam list aku tu
Tapi korang ni kira aktif la kan
Jangan malu2 inform aku ye
Boleh le aku masukkan blog korang tu dalam list aku
Maklum le dah banyak sangat blog aku folo
Maybe ada yang terlepas pandang

CHOW!

KEMBAR LAIN TAHUN

Kelmarin kawan aku ada hadiahkan baju untuk anak2 aku
Buka2 parcel, terus nampak muka Elsa
Baju tema Frozen yang tengah letup2 sekarang kan

Terus pi sarung kat Amira & Jasmin
Testing je...
Baju yang sedang pakai pun aku tak buka
Sarung je terus.... zassss

Sedondon gitu
Ai like....


Beraksi dengan baju masing2
TQ Aunty Ida Maryati for the outfit
Ngam2 dengan budak berdua tu
Sayangnya saiz Aleeya ngan Mama takde pulak
Kalau tak boleh kami berdondon2 [over mak korang tau!]

Selalu aku suka tengok budak2 pakai baju matchy2 ni
Sekarang takyah nak tunggu kembar baru dapat pakai baju sama
Deme berdua ni pun dah cam kembar dah aku rasa
Kembar lain tahun namanya ni
Seronok gak anak rapat2 ni ye..

Wednesday, October 29, 2014

NAK ACCEPT KE NAK REJECT??

Ini macam pun ada ka???
Pening kepala

Tulis amaun pun salah
Sah2 le kena rejek...hehehehe

Tuesday, October 28, 2014

ADIK & KAKAK

Entry takde tujuan
Layan je la gambar anak2 aku..



Jasmin tengah gigih "mengayuh"

Kakcik mana????
Masa ni dia pi rumah babysitter
Tinggal kami 3 beranak je kat rumah..

** Mengantuk giler hari ni kome... sejuk lak tu... 
Kalau dapat tido kan best..


Monday, October 27, 2014

MENCUBA JERUK MANGGA ASAMBOI YANG VIRAL

Semenjak dua menjak ni kan dah jadi kegilaan pulak jeruk pelam ni
Tah sapa la yang start memviralkan jeruk ni
Glamer sungguh ko jeruk!

Mentang2 la sekarang memang musim mempelam
Habis semua orang addicted nak buat jeruk ni
Dah nak buatnya senang bebeno kan...
Nah aku kasi resepi [ambik dari fb je pun]
Tengok resepi pun dah terliur kan?? Kan??

So aku pun taknak ketinggalan nak buat  jeruk ni
Kebetulan buah mangga kat rumah aku ni pun tengah meriah
So apa lagi... jom kita petik pelam
[laki aku la tukang petik mangga]

Maka jadilah ia sebagai projek hujung minggu kami
Tada!!!!!
Buat 2 balang
Konon sebalang nak bawa opis

Lepas 2-3 jam dalam peti ais
Jom kita try test apa ke rasanya
Buka balang camni la rupanya
Menggiurkan sungguh!
Dan rasanya memang SEDAP!!!
Tak boleh berenti makannya wei

Dari 2 balang ini je yang tinggal
Ate, camne nak bawa opis???

Tunggu la aku petik mangga lain hujung minggu ni
[kalau rajin le]

** Mangga ngan asam boi memamg laris le sekarang ni.. 

AMBIK SORANG SATU YE

Keadaan di rumah di hari cuti...
Ambik sorang satu tau


Jangan nak ngelat ye
mari enjut buai secara berduet laki bini ok...

Friday, October 24, 2014

AKSESORI EBM LAGI

Ingatkan cukup la perkakas2 masa zaman2 menyusukan si Amira
Sekali rupanya tak cukup pulak dengan apa yang ada
Tambah lagi dengan nafsu nafsi berkenaan breastfeeding ni...


Aksesori terbaru
Koleksi terkini EBM storage bottle

Setakat ni botol yang ada cuma 14 botol
Patutnya ada 16 botol tapi 2 dah pecah
Stok yang ada pulak dah terlebih2
Kadang2 dapat bawak 1 je botol kosong je untuk simpan hasil perahan di opis
Oh no... ini dah kira nazak

Nak tak nak kena la beli botol baru
beli kaler pink pulak..
cute je gambo biri2 tu..

Kenapa tak pakai plastik untuk simpan susu ibu tu?
Plastik tu aku guna untuk simpan stok susu dalam freezer je
Sekarang aku belum start kasi susu frozen lagi pada Jasmin
Masih bagi susu dari chiller je



AMIRA VS AMIRAH

This entry is dedicated to my dearest friend
Hope our friendship remains forever

Ini anak kitaorang
Sama tapi tak serupa kan??

Sama nama
Sama umur
Sama putih
Sama2 anak ke-3 dalam family
Sama rambut
Sama hidung


Yang tak sama, mak bapaknya je la kot...
Hehehehe

Bila la deme dapat bersua muka bertentang mata ni ye...
Wei An, bila la nak pi terjah rumah hang ni...

Thursday, October 23, 2014

LETIH SAMPAI TERTIDUR

Kakcik tengah melasak sekarang
Kalau ada benda yang dia suka, asyik la tergedik2
Meloncat pun suka juga

Kalau seharian kat rumah, memang le tak duduk diam
Ada je benda dia nak punggah
Pehtu kalau Aleeya bukak tv tayang lagu2
lagi la suka gedik2 tengok orang menari
Bila suruh tidur, tak maunya dia tido

Bila dah petang baru la mata dia layu
So waktu malam, awal la dia tido
Kadang2 lepas bagi dia mandi & upah susu sebotol
Sambil2 dia tengok tv, tau2 Amira dah senyap
Dah tertido rupanya.. letih beno le tu
Dah terlelap depan tv
[tak payah dah beria enjut buai]

Sempat lagi Adib berselfie dengan Kakcik yang tido..


BERDERAU DARAH MAMA

Kakcik sekarang ni sudah dapat ilmu baru tau
Kome nak tahu tak
yang Amira dah pandai naik tangga & turun tangga sendiri
SENDIRI ok... tak payah orang pegang & orang temankan

Satu pagi tu aku tengah siap2 nak pakai baju kat bilik atas
tetiba aku perasan si Amira dah sampai bilik aku
Aku ingatkan si Aleeya yang hantar Amira sampai atas
Bila aku tanya Aleeya, dia kata Amira naik sendiri
Cam tak caya je....
So aku letak Amira kat bawah & aku suruh dia naik sendiri
Haah la wei...... dia naik sendiri....
Menapak naik guna kaki tangan naik tangga
Dah macam Ju-On pun ada
[Masa ni aku tak bawa kamera, so takleh nak rakam rupa Amira naik tangga]

Disebabkan aku duk lama kat atas 
[sebab aku nak iron baju sekali]
Amira pun dah bosan gamaknya
terus dia keluar bilik...
Sambil tu aku jerit gak kat dia supaya jangan main kat tangga
Bila dia senyap je, aku pun jengah kat tangga
rupanya dah sampai bawah
Aku pun cam tak caya jugak dia turun sendiri tu
Pastu aku turun, ambik Amira letak kat beberapa anak tangga
pastu aku suruh dia turun sendiri
[Masa ni dah pesan kat Aleeya suh rakam guna henfon]

video

Nampak tak???
Macam mana tak berderau darah aku
Bila anak dah pandai turun naik tangga camni
Riso kot2 tertonggeng kat tangga tu je...
Dah le tangga batu..

Adakah perlu nak mencari pagar untuk tangga pulak????

Tuesday, October 21, 2014

TERJEBAK DENGAN SHAWL PULAK

Orang lain dah berkurun dok pakai shawl
Aku je yang baru memberanikan diri dengan shawl ni
Sebelum ni asyik berbawal dengan tudung ekspress je

Hari ni fes time pakai shawl ke opis
Koleksi shawl aku ni idak banyak pun
Slow2 la kan...
Budak baru belajo le katakan

Untuk permulaan aku pakai shawl butterfly je
Itupun sebab member aku kata senang nak pakai
Wide shawl aku tak reti lagi
Nengok tutorial kat youtube pun tak paham2 lagi
Apa ke bengap beno bab2 shawl ni..

Gara2 nak bershawl ni aku bangun awal tau
Ye la kan.. nak belit2 shawl ni bukannya senang
[untuk amatur cam aku ni]
Ada je tak kena... senget la.. senteng la.. tak bentuk la
Haish!!!
So ini lah hasilnya....

Percubaan pertama
Amacam?? Ok tak??

Belanja lagi sekeping gambo pakai shawl
Very the jakuns kan???

** Suka la pakai shawl ni... nampak selim muka aku wakakakaka!

KAKAK DAH BOLEH HARAP

Bila dah start keje ni life aku memang hectic je
Rasa cam tak cukup masa
Terkejar2 nak buat itu ini

Hujung minggu lagi la kan
Nak2 pulak hasben keje
Sorang2 la mengisahkan rumah & anak2

Tapi Alhamdulillah...
Aleeya dah boleh harap
Tak pernah rungut sangat kalau aku suruh buat apa2
[kadang2 je la]

Dalam masa mama tak sempat nak mengisahkan Kakcik
Sebab nak kena layan si Jasmin
Kakak la yang take over melayan Kakcik

Aleeya tengah suap nasi pada Amira


Terima kasih kakak sebab tolong mama!
♥♥Mama sayang Yaya♥♥

Monday, October 20, 2014

REZEKI BULAN OKTOBER

Lama dah tak cek akaun Nuffnang
[Sejak kes status glitterati kena tarik tu]

Sekali bukak akaun Nuffnang pagi ni
Rasa nak pengsan pun ada..
Sebab..... dapat 8 BE...
Rasa nak lompat bintang 50 kali... yey


Yang lagi best... dah dapat balik status GLITTERATI
Tq Nuffnang..

Pehni kena rajin apdet blog lagi..hehehehehe

Friday, October 17, 2014

CUCUK 2 BULAN

Selasa lepas bawa Jasmin ke klinik untuk cucuk 2 bulan
Yang lecehnya sebab takde orang nak teman gi klinik
Hasben aku keje pagi
Cik Besah sibuk masak untuk lunch budak2 nak balik sekolah 
Adib @ Aleeya sekolah la pulak

So nak tak nak kena la pi sendiri.. berdua je dengan Jasmin

Ni fes time berdua2an dengan baby 
Risau juga kot2 Jasmin meragam dalam kereta nanti
Tapi sepanjang perjalanan pergi dan balik klinik
Jasmin sangat behave... tak nangis pun.. 
Camtu la good girl mama


Memula pegi klinik tersengih2 la dalam kereta
Bila kena cucuk nangis tak hengat
Pas cucuk, letak balik dalam carrier terus terlelap sampai rumah

** Bulan depan kena cucuk lagi....

MULA BEKERJA

Salam Jumaat uols...
Ni nak karang entry basi ni..
Ekceli dah start keje semalam tapi hari ni baru dapat buat karangan
Semalam bizi ya amat...
Tak sempat nak menjoyah di alam maya pun

Fes day keje memang kelam kabut sikit la
Nak adjust masa bagai
Terkejar2 juga nak hantar anak2
Bajet kuar rumah kul 7.30 pagi pastu hantar Amira dulu di rumah pengasuh
Pastu hantar Jasmin pulak kat pengasuh lain
Pastu nak hantar Adib & Aleeya ke sekolah agama pulak
Pastu baru dapat gerak gi tempat keje
Penat mokcik!!.. Pepagi dah lecak ketiak..huhuhu

Semangat baru masuk keje.... uwek!!

Mesti korang pelik kenapa Amira hantar kat orang lain
Jasmin pulak kat orang lain...
Alkisahnya pengasuh Amira ni nak pindah dalam sebulan dua ni
So daripada menyusahkan nanti baru sebulan dua bela Jasmin pehtu nak kena tukar pengasuh pulak
adalah baiknya hantar terus ke pengasuh baru
Sementara si Jasmin tak kenal orang lain lagi kan...
Nanti bila babysitter Amira dah pindah, Amira duduk ngan opah Besah
Itu le kisahnya....
[Kome paham ke karangan gred C minus aku ni???]

Bila sampai opis mula la teringat kat anak
Ye la kan.. dah berkepit 2 bulan 
Bila kena tinggal si kecik tu macam2 perasaan ada
Sian sama itu budak kecik....
Muka budak kena tinggal

Ok.. bila masuk opis ni boleh la aku menerjah blog2 kome yang dah lama aku tak singgah
Hoiiii berhibernasi sungguh aku 2 bulan ni
Nak buat entry blog pun curi2 masa..
Sabo je la...


Monday, October 13, 2014

KUMPUL EBM DENGAN FARLIN BREAST SHIELD

Ini kali kedua aku akan terjebak dengan dunia EBM
Dulu masa dengan Amira hanya mampu sehingga 8 bulan je
Bukan aku takmo bagi tapi dah takde demand dari Amira
Lagipun masa tu dah terpregnant
So dunia EBM hanya terhenti takat tu

Kali ni dunia EBM aku kembali lagi
Harap2 kali ni dapat susukan Jasmin sampai 2 tahun
Tapi target jangka pendek sampai 6 bulan secara eksklusif dulu
Pastu lanjutkan ke setahun pulak, pastu setahun setengah dan seterusnya
Susu formula pun dah mahal weh sekarang ni...
Better bagi je la susu badan... jimat sikit.. khasiat pun banyak

Stok EBM kali ni aku buat sikit je.. 
Tak macam Amira dulu.. sampai penuh freezer 
Lagipun kali ni aku start lewat sikit buat stok
Lagi 2 minggu nak keje baru terhegeh2 nak pam
Ni je stok frozen setakat hari ni...

Tapi bila tengok stok sikit ni risau juga kot2 tak cukup untuk baby
Terganggu emosi kejap..
Tapi idak le berputus asa...
Lagipun aku tak target nak buat stok frozen banyak2
Better buat stok fresh untuk baby
Perah hari ini untuk stok esok  [dasar malas kan...]

Untuk mengelakkan pembaziran susu, 
Aku beli breast shield 
Dulu memang dah tau wujud benda ni tapi ya allah.. mahal harganya
Rasanya dekat seratus kot dulu aku tengok
Tak berbaloi rasanya nak beli

Tapi haritu tertengok kat LAZADA ada jual brand FARLIN ni
Harga tak mahal sangat.. dalam RM23 kot
Terus la beli...
Ha... ini la rupanya breast shield tu

Buat yang tak tahu, kenapa aku kata boleh elakkan pembaziran
Sebabnya selain melindungi sore nipple dan mengelakkan baju basah kena susu,
ia juga berfungsi menakung susu yang keluar tu
Dulu masa Amira, kalau sebelah breast Amira menyusu, 
Sebelah breast lagi aku tadah dengan botol
Susu yang meleleh2 tu jangan disia2kan... at least dapat juga 0.5 ke 1 oz tau
Tapi bila tadah dengan botol risiko untuk tumpah sangat la tinggi...
Rugi susu kalau tumpah tau..

dalam kotak ni shield ni ada sepasang tau


So dengan ada breast shield ni, kalau sebelah breast baby hisap
Pakai la shield ni kat breast sebelah lagi...
Lepas habis sesi menyusu, susu yang bertakung dalam shield tu kita transfer ke dalam botol pulak
Macam tu jugak bila tengah pam susu
Macam aku ni pakai pam manual je so sebelah pam, sebelah tadah
Kalau sekali tadah pun dapat 1oz, kalau 3 kali tadah kan dah dapat 3 oz
Dapat la stok untuk 1 sesi Jasmin minum
[Jasmin minum 3oz sekali minum]


***Teringin nak beli Spectra M1 pulak... 

Friday, October 10, 2014

KEMAHIRAN AMIRA

Budak2 tengah membesar
macam2 skill la depa nak buat kan

Ini pulak kemahiran Amira yang utama
Dia paling pakar bab ni la..
Jangan main2... belum umur 2 tahun dah expert kome oi...
dan kemahiran dia tu ialah
M.E.N.Y.E.P.A.H !!!!!!!!!!
Stress aku sebab letih mengemas...

Ni tengah asah skill masa wiken lepas

Konon2 aku nak kasi dia buat aktiviti la sikit
Kutip dan bubuh dalam balang ke
Susun warna ke...
Alih2.. dia tonggang semua sepit baju tu
Pastu di baling2 ke dinding...
Adeh....


Sambil2 baling sepit baju
Mulut moncong jangan lupa..
Trademark tu..

Lepas boring buat baling2
Balang isi penyepit baju tu dia buat tempat duduk pulak
Elok je dia duduk atas balang tu


Tengah khusyuk buat eksperimen apa tah
Dia tak sedar kena candid masa ni...

Tah cemana leh sedar mama tangkap gambar dia
SMILE!!!! YOU'RE ON CANDID CAMERA..
Hehehehe...


MARI MENCONTENG BERSAMA AMIRA

Dah dapat perangai baru dah Amira ni
Dah pandai nak melukis...hehehe
Memula habis dinding dia conteng dengan pensel
Ok la.. dimaafkan sebab pakai pensel kan...
Pehtu guna pen pulak.. ah sudah.. jenuh la..
Abis la dinding penuh dengan art attack diaorang ni...

Daripada dia conteng dinding, so aku kasi dia whiteboard untuk conteng
Marker pen takde so bagi je dia guna kaler magik
Ala2 marker la tu kan... gasak la,,, janji boleh lap kat papan putih tu

Tengah khusyuk melukis...

Melihat contengan sendiri...

Ada la 2-3 minit lukis atas papan putih tu
Pastu meleret2 ke atas mozek pulak
Dahle mozek kaler putih
Nasib le mozek tu jenis licin.. boleh la lap kesan contengan dengan kain buruk

Lepas conteng kat mozek
Conteng pulak ke tangan dan kaki dia..
Huk aloh budak ni....
Sudahnya mama ambik balik kaler magik dengan whiteboard tu
Padan muka...
Pastu suh dia pi golek2 atas tilam & tidur
Masa dia terlelap tu baru aku perasan
Contengan dia tu kat atas kepala dia pun ada..
Hai cik gebu... kreatif sungguh ye... satu badan nak conteng gamaknya..






Thursday, October 9, 2014

3 SISTERS

Baru dapat tangkap deme bertiga malam tadi
Takdan nak ambik henfon 
[kamera henfon cantik sikit gambonya]
Yang ada kat tangan tab je masa tu
Bantai la labu... janji ada imej..

3 SISTERS

Masing2 dengan peel tersendiri
Aleeya sebok ngadap telefon
Amira ralit nengok tv
Jasmin dalam dunianya sendiri...


Thursday, October 2, 2014

KLON ANAK

Takde keje sungguh waktu bercuti ni
Asyik ngadap baby, kain baju, kerja rumah
Selain tu ngadap tablet,ngadap henfon, ngadap laptop
[Apakah kerja lain dibuat oleh ibu2 yang bercuti maternity..]

Benda baru aku belajo cuti ni
ialah membuat anak klon anak
Sangat takde keje kan.....

Ini la hasilnya..
Mangsa pertama ialah Adib..
Kalau terer teka yang mana betul, yang mana klon???

Mangsa kedua ialah Aleeya 

Amacam?? Kira jadi tak klon aku ni??



Klon yang cenggini tentulah pakai apps kan
Donload je apps DMD CLONE kat Playstore


Senang dan seronok sangat apps ni...
Ralit dibuatnya..




Aku pakai kamera kat tablet so gambarnya kualiti kureng sikit
Kalau korang perasan kat gambar yang ke3 tu ada kecacatan sikit
Nampak tak???
[Mesti dan dan korang skroll naik atas balik kan??]



TERAPI BAWANG

Satu rumah aku diserang selsema
Berjangkit2 antara satu sama lain
Termasuk la si baby..
Kesian dia susah nak tido malam tadi

Bila kena selsema ni kena la cari penawarnya
Solution termudah ialah menggunakan BAWANG
Nasib la ada stok bawang kat rumah


Satu piring bawang besar yang dihiris2
Untuk menyerap virus dan toksin dalam udara

Satu piring lagi aku buat minyak bawang putih
Nak sapu kat si baby ngan Amira
Patutnya kalau ikutkan kena bakar bawang putih tu sampai hitam
Tapi aku malas & nak cepat, aku tumbuk kasar je bawang putih tu
Pastu aku campur dengan VCO.. kalau takde VCO pakai minyak masak pun boleh..

Selain bagi ubat selsema, ini la cara alternatif yang aku buat
Korang lak cemana???



Wednesday, October 1, 2014

MASA BERBOTOL

Assalamualaikum
Entry pertama di bulan Oktober
Dah bulan 10 kome oi... cepat nau masa berlalu ye

Memandangkan cuti aku pun dah nak sampai ke penghujung
Maka kena la train anak minum guna botol kan
Sebelum2 ni pernah gak bagi Jasmin minum guna botol
Dan.. setiap kali tu juga dia sedut je sampai habis licin susu tu
tak pernah la dia reject kan

Hari ini train lagi minum guna botol
tapi kali ini guna stok EBM frozen
first time nak bagi ni... 
Ha apa lagi terkulat2 la muka
Mesti dalam hati kata peliknya rasa susu ni..
Dalam buat muka pelik tu, habis juga 2oz tu

Tak kisah le botol ke nenen ke..
Janji kenyang.. ye dak Jasmin???

Biasa2kan le diri tu Jasmin minum susu dalam botol
Adat le bila kena tinggal dengan orang nanti

# Lagi 2 minggu nak koje dah!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...