Monday, June 30, 2014

AKSI SELEPAS BERBUKA

Mengalahkan dia pulak yang berpuasa
Telentang kekenyangan atas tilam
Ko mampu???


P/S : Bulan pose ni opis aku kasi balik kul 5.
Korang cemana?

MENJELANG RAMADHAN

Hari Sabtu sebelum pose hari tu
kemain lagi jenjiran aku nak buat makan2
Macam nak raya je...
Ye lah  dengan bakar lemangnya, ketupatnya, rendangnya...
Betul2 macam nak raya.. walhal baru nak sambut puasa

Yang in chargenya jiran aku si Pak Ali la
Dia yang beria nak buat lemang
Pehtu Cik Besah pun naik meroyan juga
Mula la buat rendang ayam dan rendang daging
Jiran sebelah rumah Cik Besah pulak beria nak menganyam ketupat
Udah biras aku buat kuah kacang pulak...
Melarat2 jadinya... walhal asalnya cuma nak bako lemang je..

 Cik Besah tengah prepare bahan2 nak merendang

Pak Ali tengah mesin kelapa.. nak buat santan untuk masak lemang
[Nampak tak buluh lemang sebakul tu]


Aku tolong tengok je...
Takleh nak tolong apa pun... Kakcik mana mau berenggang
Aku sendiri pun berat perut kome.... Semua duduk serba tak kena
Dah le panas sepanjang hari... berlengas mak!

Semua settle waktu malam
Makan2 buat lepas terawih malam tu
Tapi aku tak join pun... dah ngantuk
Lagipun dapat special delivery dari Cik Besah....
Makan kat rumah je...

Tak habis pun lauk tu kami makan malam tu
Carry forward untuk sahur kononnya
Sekali bangun sahur pun dah lewat.. nyaris tak terbabas sahur
Sedar2 jam dah pukul 5.30 pg..
Makan mana dan je la.... yang aku ngan hasben tak kisah le
Sian kat budak2...
Adib je la bantai nasi dengan rendang ayam
Aku ngan Aleeya makan ketupat dengan kuah kacang tu je
Laki aku makan kurma dengan segelas nescafe je
[tu pun cepat2 sebab nak merokok lagi kan...]

Alhamdulillah mak buyung dan Aleeya berjaya berpuasa penuh
Adib je la yang serender lepas Zohor
Lapar katanya.... sabo je la..
Hari ni tak tau le cemana..


Saturday, June 28, 2014

SALAM RAMADHAN UNTUK SEMUA

Insya-allah, esok kita semua akan mula berpuasa
semoga kita dikurniakan ketenangan dan memperoleh keberkatan Ramadhan kali ini

Di kesempatan ini, aku nak memohon ampun dan maaf
pada semua pembaca blog picisan ni
kot2 la ada yang tersinggung @ terasa dengan penulisan aku ni kan
Aku ni kan suka emo & ikut hati je time menulis..hahahaha

Jom sama2 raikan bulan ibadat ni dengan penuh tawaduk
Semoga Ramadhan kita kali ni adalah Ramadhan yang terbaik untuk kita

Nah aku belanja lagu popular minggu ini

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

Friday, June 27, 2014

CASING UNTUK TELEFON ALEEYA

Haritu dah belikan henfon baru untuk Aleeya
Tapi casingnya idak beli lagi
Masa gi Econsave minggu lepas casing untuk model henfon Aleeya tu ada
Tapi kaler yang dia nak takde la pulak...
Ate... udah nak kaler pink @ purple je
Gegirl sangat kan...

Nak tak nak kena la mama search casing online je
Itupun cakap tunggu la mama gaji
Baru boleh belikan....hehehehe..
Nak ajo anak bersabor kekdahnya....
Bukan hari ni request, esok boleh terus dapat ye...
So berbogel je la tepon tu untuk tempoh sebulan...kui..kui..kui..

Ni dia baju baru henfon Yaya
PINK... as her wish!

Yaya tak tahu pun aku belikan casing ni untuk dia
Balik keje karang baru nak tayang kat dia...hehehehe
Harap2 dia suka..



UKURLILIT SEKARANG

Tinggal  sebulan lagi nak menempuh alam mengandung
Huhuhu... takut pun ada... letih pun ada
Tah cemana la keadaannya sepanjang Ramadhan nanti
Harap2 diberi kekuatan untuk berpuasa nanti..
Ni first time nak berpuasa masa tengah sarat..huhuhu


Ni bila dah takde keje ni
Saja nak mengukur saiz perut sekarang
Kecik je... 41 inci je hahahahaha

Baby ni pun maybe besar2 kakcik je lahirnya nanti
Kurang la sikit rabak masa bersalin nanti hendaknya (>___<)"





Thursday, June 26, 2014

CUTI² GENTING HIGHLAND

Percutian terakhir sebelum Ramadhan 
Dah kebetulan mak aku datang rumah aku
so ajak le dia gi jenjalan secara bajet
hehehehe....

Minggu sebelum tu dah pi Fraser Hill
Next weeknya ajak hasben gi Genting Highland pulak
Bila hasben aku pun kata ok, aku ajak la adik aku yang kat Ampang ngan Klang tu join sekali

Pagi Sabtu kami pun bertolak ke Genting Highland
Ini kali pertama anak2 aku ke GH
Aku pulak ni kali ke-2 ke sana

Sebelum jenjalan kat GH, aku dah siap buat servey apa yang ada kat atas nun
GH dengan rumah aku pun tak le jauh mana
Ada la dalam setengah jam perjalanan
Sebelum naik GH, singgah dulu kat Gohtong Jaya
Jangan tak tahu, kat Gohtong ni ada Strawberry Park tau...


Nak cari tempat ni senang je...
Kome cari je Hotel Seri Malaysia
Nanti nampak le signboard ke tempat ni
Betul2 kat depan pangsapuri Mawar

Nak masuk ke tempat ni FREE tau
Aku kan kata nak cuti bajet... 
Jalan nak ke entrance...
Cantik pokok2 tu... 


Bila dah masuk tempat ni, korang akan nampak fountain ni
Tema strawberry gitu...


Gambar kami lagi...

Dari luar nampak cam kecik je tempat ni
Tapi bila korang masuk, agak luas juga tempat ni


Ok posing jap rombongan Mak Minah
Pastu jom kita masuk

Memula korang akan nampak ladang strawberry kat kiri kanan korang
Korang boleh petik sendiri tau strawberry kat sini
Ala2 Cameron Highland tu...
Kitaorang tak petik pun....
Ambik gambo je...
Kat hujung ni pun ada je jual strawberry yang dah siap pack
RM15 kot sekotak.. besar2 gak buahnya
Strawberry kering, coklat & jem pun ada jual

Sebelah kiri ada Lavender Garden
Lebih kurang cam Cameron Lavender tu jugak la
Aku kan tak pegi tempat lavender masa gi Cameron hari tu
Harus la aku terjah juga tempat ni

Kalau ikutkan kena bayo RM3 (dewasa) dan RM1 (kanak²)
Tapi masa kami pegi tu kaunter tutup je
Terus je la masuk... FREE la jadinya kan...

Tapi tak syoknya sebab lavender tak banyak lagi
Ada part yang baru nak semai kot



Namanya Lavender Garden tapi ada je je bunga2 lain

Roses

Daisies


Tak tahu bunga apa.. tapi dia punya merimbun cantik giler..
Banyak gambo asyik posing kat sini je...



Tapi aku tepek 2 keping je la.. 
Kang muntah kunen pulak kome tengok banyak2 gambo

Kat dalam Lavender Garden ni ada kedai jual cenderamata
Bertemakan lavender la
Kami tak beli apa pun.. tapi aku sempat pau laki aku perfume ni..
Sebotol ni RM22
Jadi la buat tanda kenangan dah sampai sini..hehehehe


Pastu kitaorang singgah tempat tanam sayur2 pulak
Ada jugak jual kaktus ngan pokok bunga dalam tu
Amira tengah bermesra dengan abahnya...hehehe

Nampak tak buah markisa yang bergayutan tu??
Boleh petik sendiri tau...[tapi kena timbang pastu bayo le ye]


Adib dengan maksunya...
[Sempat lagi beli aiskrim stroberi]

Sebelum sampai area sini, korang akan lalu tempat lebah
Kalau nak beli madu boleh la beli kat sini
Pastu korang akan jumpa cafe
[kat sini kami beli aiskrim]
Pastu baru jumpa tempat sayur2 ni.

Selepas area ni ada area tempat tanam cendawan
Tak ambik gambar pun sebab tak lawa...heheheheh
Pastu korang akan melalui kedai2 jual cenderamata
Memang banyak... sediakan duit je la...

Jenjalan kat sini je sampai habis bateri henfon aku tau
Banyak beno tangkap gambo..heheheh
Jenjalan dalam ni je dah dekat sejam lebih

Pastu kami terus gi naik Genting Highland
Dari Gohtong tu tak le jauh.. ada la dalam 10 minit
Dah sampai GH pening pulak nak cari tempat parking
Dah le berdebu2 sebab tengah construction untuk outdoor theme park
Katanya siap tahun 2016 nanti...

Lepas2 pusing punya pusing akhirnya jumpa la parking
Terus kami tuju indoor theme park je..


Gambo dalam ni tak banyak sebab takde apa yang menarik pun
Saja la bawak anak2 jenjalan
Lagipun bawak baby ni jadi penat lak nak berjalan
[dah le dia takmo duduk dalam stroller]
Nanti la tunggu anak2 besar sikit lagi, baru datang lagi sekali
Yang penting, duit harus banyak le kan... baru puas nak main kat atas ni

** Tunggu outdoor theme park siap dulu.. baru datang lagi...
Trip ni lagi better dari trip gi Fraser Hill hari tu..ekekekeke


DAH HABIS BAYAR KERETA... YAHU!!

Alhamdulillah...
Setelah 9 tahun berhutang
Akhirnya habis jugak hutang kereta aku
Ni le first time berhutang sampai habis

Kereta sebelum ni [ai pakai KANCIL je]
Pakai 5 tahun je pehtu jual sebab nak tuko kereta beso
Tu yang tukar ke WIRA SE... sampai la sekarang

Ekceli aku baru ambik surat E-BATAL dari bank semalam
Walhal full settlement dah buat bulan 3 hari tu
Punya la lama baru aku gi ambik... hehehehe



Lega bila dah habis hutang kan....

Geran pun dah  cop BATAL MELALUI FIS kat JPJ
Kiranya keretaku dah jadi hak mutlak aku..

Beli kereta baru???
Memang dalam perancangan tapi kena tengok bajet gak le
Lagipun semua dah naik kan sekarang ni... gaji je tak naik lagi
Kena pospon sampai masa yang sesuai la..INSYA-ALLAH

Wednesday, June 25, 2014

DINNER DENGAN CHICKEN CHOP

Lama dah nak buat
Tapi tak terbuat2...

Semalam balik dari spital terus tuju Giant Batu Caves
Itu je tempat yang dekat...
Kalau ikut hati nak je pi AEON RAWANG @ AU2
Tapi tak larat la pulak nak gi jauh2...

Saja la jenjalan le Giant tu sebab dah lama tak pegi
Kat sana beli la sikit barang2 baby
[walopun gaji tak masuk lagi]

Sambil2 tu beli la juga barang2 nak masak
Laki aku nak makan chicken chop 
Nak buat dari raw aku is tak reti + malas
Ye la kan... nak siang, nak debone bagai... tak kuasa la
Last2 beli je yang sejuk beku... senang  balik rumah terus prenggggg  je dalam kuali

Ini le ayam yang aku beli
Harga sepeket tu dalam RM5-6 je...
Tapi memang besar la ayamnya...
Puas hati...

Sambil tu beli jugak le bahan2 nak buat coleslaw..
Alang2 buat bior la lengkap kan...ewah!

Sampai rumah terus gugel resepi kuah chicken chop tu
Tanya hasben nak brown sauce @ black pepper sauce
Katanya nak black pepper sauce
Terus google resepi yang paling senang..
Last2 aku pakai resepi dari blogger ANA SUZANA
Resepinya kome boleh KLIK SINI
Memang senang sangat2 resepinya tu
Kebetulan semua bahan2 ada kat rumah
5 minit dah siap masak kuah...hahahaha

Lepas tu buat coleslaw lak..
Resepi aku paling senang punya.. takde sukatan pun
Hiris & cincang halus2 kobis + carrot + bawang besar
Pastu terus gaul dengan mayonis
Rasanya ejas la pastu nak tambah garam @ gula
Ikut citarasa masing2...

Lepas maghrib, baru aku goreng ayam chicken chop tu dengan fries
Maka lengkap la Chicken Chop instant aku..hahahaha
Ni portion untuk orang dewasa
Untuk budak2 lak, ayam tu aku potong 2
Itu pun Adib tak habis... Kenyang katanya
Tapi ayam tu memang beso pun

Jemput makan ye kengkawan...


Hasben aku kata sedap
Pasni boleh buat lagi...hehehehehe



JUMPA PAKAR HOSPITAL SELAYANG

Seharian aku idak mengapdet blog
Ada rindu aku tak???
Kui..kui... ada la sangat ye dak
Sorry la sebab semalam setengah hari dok kat spital

Pregnancy aku dah pun masuk minggu ke 35
Walawei... tinggal 5 minggu lagi lebih kurang sebelum "meletup"
Seperti ditetapkan, semalam ada appointment dengan pakar O&G di Hospital Selayang
Ni sebab gara2 kedudukan uri yang rendah
Doktor kat KK Ulu Yam risau kot2 plasenta previa
Tu sebab suh aku refer ke Selayang

Semalam menggigih la aku keluar awal dari rumah
Dah mintak kebenaran dari babysitter untuk hantar Amira awal sikit dari biasa
Adib & Aleeya pun aku kerah bangun awal dari biasa
Bukannya apa nak pi awal tu... nak cari parking & nak dapat giliran awal kononnya
Selfie dulu dalam kereta
Muka je nampak tenang tapi dalam hati macam2 difikirkan
Ye la kan.. kot2 betul PP ke...
Kot2 kena tahan spital ke...
Dah le persiapan apa pun tak buat lagi
Beg baju pun aku tak standby dalam kereta lagi..huhuhuhu

Dalam kul 8 dah sampai Hospital Selayang
Dan.... dah jangka dah... memang takde parking
Semua penuh.... last2 kena parking jauh...

Pehtu masa kat kaunter pendaftaran pulak
Mak datok... punya la ramai orang
Nak duduk pun takde tempat
Nampak tak giliran aku ni???
Dekat 100 orang  baru sampai turn aku....
[Orang lain ni datang pukul berapa ha????]
Nak pitam pun ada sebab berdiri lama

Pukul 9 lebih baru no giliran aku
Tu baru kat registration
Pastu baru boleh pegi kaunter O&G
Kat sini pulak turn aku selang 20 orang...
Lenguh pinggang menunggu weh...

Takpe la... semuanya demi anak.. harap2 semuanya ok
Dekat kul 11 baru la dapat turn jumpa doktor
Doktor scan bagai katanya uri aku dah naik.. dah jauh dari laluannya
ALHAMDULILLAH...
Maksudnya bukan PP la... LEGA mokcik...

Dah tu katanya baby aku kecik la pulak
Adeh... aku kata semua anak aku memang kecik2 pun
Dah dia tak puas hati lak.. suh aku datang balik repeat scan 3 minggu lagi
Adoyai... malasnya nak mengulang ke spital!!!!


** Nasib dapat MC semalam... Balik rumah terus terbongkang tido..hehehe



Monday, June 23, 2014

AWEK BASIKAL

Mentang2 abang ada basikal baru kaler oren
Kakcik pun nak menyebok sama
Kakak Aleeya tak heran dengan beskal2 ni
Dia dok ngadap henfon baru dia je...


Inilah basikal oren abang...
Mira nak cek brek basikal ni makan ke idak


Nak cek tayar ni cukup angin ke idak
[Gaya cam reti je yer]

Sekali tu tetiba basikal abang terus tumbang ke tanah... 
LARIK!!!!!!!


Kakak to the rescue!
Kakak yang tolong angkat basikal abang
Adik buat muka tak bersalah....hehehehe
Pandai ko berlakon ye Mira...

DATA PLAN PERTAMAKU DENGAN U MOBILE

Sebelum aku bertukar ke smartphone, memang aku tak pernah bother dengan segala data plan ni
Ye la kan... telefon lama aku dulu bukannya support semua benda2 ni
Telefon golongan marhaen je

Pehtu bila beli tablet pulak
Aku cuma harapkan WIFI je la
Nasib la kat rumah ada STREAMYX
Walopun tak laju tapi kira alhamdulillah le sebab masih boleh berhubungan maya

Since dah pakai smartphone ni, tetiba rasa perlu pulak pada data plan
Tapi banyak sangat data plan di pasaran kan
Sampai pening nak pilih yang mana satu
Tapi aku cuma nak yang PREPAID je
Sebabnya kat rumah dan opis, 100% bergantung pada WIFI je

Fikir punya fikir, so aku decide untuk ambik data plan U MOBILE
Jakun kejap hahahaha

Nak ambik data plan ni pun kena bajet2 gak
Lagipun aku bukan heavy user internet pun
Ala takat nak wasap/fb/IG/email je pun
Tapi guna data plan kat area rumah aku tak best langsung
Sebabnya Batang Kali masih 2G, tapi kalau kat kawasan 3G, memang laju habis surf internet
Masa aku naik Fraser Hill hari tu pun, coverage baik & laju kat atas nun...
Tapi bila STREAMYX buat hal, data plan ni la back up aku..
Nasib la handphone aku boleh jadi WLAN hotspot.


Aku ambik plan UMI28 je...
Quota limit 1 GB tu pun belum tentu habis sebulan aku guna..
Nak ambik UMI18, cam ciput sangat kuotanya
Sejak dah ada wasap bagai ni, call & sms memang dah jarang la
Tu sebab aku rasa plan UMI28 ni just nice dah untuk aku
So far aku pakai ok la...
Review kengkawan aku yang guna plan yang sama pun ok je

So sekarang aku sudah ada 2 nombor
Nasib la phone aku dual sim
Satu aku pakai MAXIS, satu lagi U MOBILE
Senang citer 2 nombor dalam 1 henfon

Korang pakai data plan apa??

Friday, June 20, 2014

THANK YOU NUFFNANG!

Dah lama tak bukak Nuffnang since aku cashout hari tu
Tetiba je terasa nak tengok hari ni
Wow... tak sangka ada dapat BE...
Blog picisan aku ni memang jaaaaa.......rang dapat BE tau
Bulan ni sampai 2 lak tu...


Alhamdulillah.... jadi le daripada takde kan..
Thank you Nuffnang ku sayam!!!
Jangan segan silu kasi BE lagi yer...



Thursday, June 19, 2014

FROZEN PUNYA PASAL

Sapa suka tengok citer FROZEN???
Sila angkat tangan sampai nampak ketiak...hehehehe
Pehtu cakap Saya suka! Saya suka! 

Bukan takat anak2 aku je suka
Dengan mamanya suka jugak...

Gara2 citer FROZEN ni aku dah ubah wallpaper tablet aku
[ni dah takde keje la namanya]
Shomel tak????
Cute kan Olaf ni...

SEMAKAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN ANAK SECARA ONLINE

Sebelum start cuti sekolah hari tu
Anak2 aku [Adib & Aleeya] ada exam pertengahan tahun
Weekend lepas, jiran aku cakap result dah keluar secara online
Tengok kat website SAPS
Korang dah tengok ke result anak2 korang??

Kalau tak tengok lagi, KLIK KAT SINI


-klik kat gambo ni untuk ke website SAPS-

Memula aku cek result Aleeya
Alhamdulillah.... ok la resultnya
Pastu aku cek pulak result Adib
[walopun kat website tu kata untuk darjah 3 ke atas sahaja]
Tak cuba tak tahu kan.....
Bila aku key in elok la pulak keluarnya...


Alhamdulillah....
Walopun bahasa Arab dia dapat B

Aku tengok result diaorang ni kat tab je
Pehtu terus aku printscreen, hantar kat whatsapp hasben aku
Kecanggihan teknologi sekarang kan...

Ramai jugak la budak sekolah anak2 aku ni rupanya
Satu darjah pun dah 200++ orang murid
[Baru aku tahu...hahahaha]

Wednesday, June 18, 2014

FRASER HILL : SINGGAH MANA LAGI??

Fraser Hill pada aku just ok-ok je la
Takde la apa yang best sangat pun
Takat nak sightseeing, relax2 ambik gambar ok la
[dah le tak sejuk mana pun atas ni..]

Macam aku yang tak selesa dan kelam kabut ni
Tak dapat la nak ambik gambo banyak2

Percaya atau idak, kami hanya singgah 5 tempat je kat FH
1. Allan's Water
2. The Paddock
3. Medan Selera  [Makan kat restoran ARZED]
4. Masjid [untuk solat Zohor]
5. Tandas awam [untuk cuci muntah Adib]

That's it!!!!

Tah apa2 kan???

TAPI nak buat cemana... masa terhad
Anak mengaruk
Pastu tak tahu nak gi mana lagi...



Ni la tempat makan kami
Aku makan Chicken Chop
Memang pueh hati... Besar dan sedap
Adib makan Kuetiau Gorang, Aleeya makan Mee Goreng Mamak
Hasben makan Roti pisang + aiskrim
Semua sedap2...
Harga pun idak le mahal sangat


Aleeya dan Strawberry Smoothie
Pekat dan sedap jugak

Aku cuma oder sirap bandung... panas oi... haus tekak dibuatnya


Budak ni pulak tak mo duduk diam
Asyik nak memanjat meja je.. ate cemana nak makan kan
Duduk atas baby chair lagi dia tak nak
Nak tak nak kena la aku bergilir dukung dengan hasben
Haru kome...
Gambo makanan pun den tak sempat nak snap..hehehehe

Pas makan kitaorang singgah Masjid pulak
Nak freshen up & solat Zohor
Airnya sejuk sangat... Best kalau dapat mandi
Masjidnya pun selesa..
Sempat la aku mandikan Amira dengan air yang sejuk tu
Aku lak tak bawak tuala.. kalau idak, harus aku pun nak mandi juga



Sini le masjid yang kami singgah
Ada satu je masjid kat FH ni...mesti boleh jumpa punya

Lepas solat & segarkan badan
Hasben ajak balik dah...
Malas nak duk lama2 kat atas tu sebab tak tahu nak gi mana lagi
Lagipun nak turun sebelum hari gelap
Takut la nak lalu jalan bengkang bengkok malam2 kan

Oh ye, sebagai panduan, sila isi minyak full tank sebelum naik FH ye
Sebabnya kat atas ni memang takde petrol station pun
[tak tahu le kalau ada tapi aku tak jumpa pun]


Well, itu je la percutian singkat kami
Walopun kalau ikutkan jaraknya tak sampai 50km dari rumah aku
Tapi nak sampai ke atas tu pun ambik masa sejam setengah tau
Cabaran pening + muntah memang takleh elak la... huhuhu
Tobat lahom nak pegi lagi tau.
Tapi tak tahu la kalau kome suka...

Sapa yang tak pernah pegi, sila la bawak2 diri pegi ke Fraser Hill ye
Baru tau adventure ke idak nak sampai sana...hehehehe




FRASER HILL : THE PADDOCK

Next stop lepas Allan's Water, kami ke The Paddock lak
Ingatkan dekat le dari Allan's Water
rupanya jauh juga...hahaha.. belasah je la

Apa yang best kat The Paddock???
Horse riding la.... nak2 pulak pada orang yang tak pernah naik kuda
Here we are...

Selain horse riding, ada aktiviti memanah/menyumpit juga
Tapi kami tak reti nak memanah
so terus tuju la tempat nak naik kuda..


Ni la bayarannya...
Aku tak naik la kan... 
Kang terberanak pulak aku atas kuda
[tetiba teringat citer Dr Quinn Medicine Woman lakonan Jane Seymour]

Aleeya pun taknak naik
So yang naik hasben aku dengan Adib je...
Kena la bayo 10 hengget...


Adib muka cuak nak naik kuda.. 
Fes time la katakan...hehehehe


Pengalaman menunggang kuda
Idak le jauh pun pusingannya... 
Tak sampai 5 minit dah habis pusing..hehehehe
Jadi la ambik fefeeling jadi koboi
Adib kata sakit bontot naik kuda tu...hahahaha
Itu baru kuda tu berjalan... kalau kuda tu berlari tah cemana pulak la sakitnya

Sementara abah & abang naik kuda
Mama & Amira selfie la kejap
Khusyuk si kecik ni tengok kuda...

Dah habis naik kuda... nak gi mana pulak ek???
Gi makan le.. apa lagi...
Udah lapo...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...