Thursday, February 28, 2013

UKURLILIT

Pagi tadi ada cek up... baru je genap 38 minggu
Lagi 2 minggu sebelum EDD.. ni pun dah tak larat nak bawak perut
Nurse tanya takde tanda2 lagi ke?
Aku cakap belum...2 yang sebelum ni pun lewat dari tarikh jangka
Sebab katanya perut aku ni dah turun sangat
[Agaknya sebab asyik batuk je kot.. terteran sampai ke bawah baby tu..hehehe]

Hasil cek tadi, semuanya ok.. semua dah naik
Hb naik, berat pun naik ---> now dah 73kg
[jenuh la nak turunkan berat sebelum preggy....]

 Ni ukurlilit terkini ---> 41 inci

Ukurlilit perut aku da.... kecik je kan??

TAK TAHAN LAGI... SURRENDER AKHIRNYA

Memandangkan batuk aku kali ni makin melarat2
Tak tahan dah aku menanggung azab perut aku ni yang dah rasa cam nak pecah setiap kali batuk
Makanya semalam dalam susana hujan2, balik je keje, terus terjah farmasi
Terus tanya brader tu "Bang, ada tak ubat batuk yang orang mengandung boleh makan??"

Nasib baik abang tu kata ada
Kalau dia kata takde, nak je aku balik rumah
Makan ubat batuk anak aku je la..hehehehe
Abang tu suggest ubat ni... ok la daripada takde

Sampai rumah terus aku minum 1 sudu besar
Dah le kaler hijau lak tu.... cam minyak Afiat lak rupanya
Dan.... tak sedap pun..
Tak kisah le... janji batuk aku baik
Tapi lambat gak efect ubat ni.... 2-3 jam lepas consume pun takde tanda2 batuk lega
Tapi bila time nak tidur, dah takde rasa batuk2 & selsema tu
Kiranya aku tidur lena la malam tadi..hehehe


Wednesday, February 27, 2013

SERANGAN KEDUA

Baru je baik 2 minggu sudah
Minggu ni dia serang balik... tension aku!

Memang le sekarang ni musim batuk dan selsema
Termasuk la aku ni kena sekali
Member sebelah pun kena sekali juga.... ate, berlawan le kami
Cumanya kali ni aku batuk tak le sehingga senak perut
Cuma gatal2 tekak tu yang terbatuk2
Sampai tak lena tidur dibuatnya..
Hidung pulak asyik tersumbat je....

Sroooot...sroot... koffff....koff... ACHUM!


Semoga aku sembuh sebelum bersalin...
Tak leh imejin aku berada dalam labour room dalam keadaan cenggini... Nauzubillah!

Sebab asyik batuk2 & bersin, bos cakap pi la ambik cuti
Takut jangkit kat dia le tu..hehehe

WW 2013 #9

KEMPEN JANGAN TAK KEMPEN
PRU-13 DAH MAKIN DEKAT..

Tuesday, February 26, 2013

MINYAK HERBANIKA NONA ROGUY... SAPE PERNAH TRY???

Pencarian perkakas post natal aku ni tak habis lagi...
Tak habis2 dok sevey sana sini... nak termuntah pun ada sebab banyak sangat
Naik rambang bijik mata aku...

Kali ni malas nak ambik complete set untuk lepas bersalin
Sebabnya aku ni kalau beli set sure ade je yang tak akan berpakai
[bercakap dari pengalaman la katakan...]
Sebelum ni dah pernah pakai Tropical Herbs & Leesa Formula
So-so je la... kali ni nak try yang lain pulak

Aku ingat nak try produk Nona Roguy la pulak
Tapi  aku nak beli loose je
Dulu masa mak aku bersalin, memang dia pakai produk ni
Tapikan masa tu produk ni mahal giler kentang kan?? Tak mampu arrr
La ni harga dah standard dalam 300++ kan untuk satu set.

Yang jamu2 malas nak beli dulu, aku akan makan apa yang doc supply dulu
Pastu baru aku decide nak continue dengan suppliment/jamu lepas tu
Lagipun suppliment aku masa mengandung ni tak habis lagi.. so kita perabihkan yang mana ada dulu la

La ni aku cam tertarik dengan Minyak Herbanika NR ni..
Cam best je... lagi satu boleh buh kat pad kalau2 kena berjahit kat bawah tu
C-zer pun boleh pakai sapu kat perut..
[Nak kena standby untuk dua2 kaedah gak ni]
Guna untuk berurut pun boleh gak

Lagi satu aku baca boleh gantikan sebagai pilis.. ye ke??
[Ke itu yang minyak berubat herba tu... tetiba aku confuse ni]

Buat masa ni kat rumah aku cuma ada minyak Afiat kaler hijo tu je
[Kegunaan turun temurun kekdahnya... aku tak suka minyak gamat sebab bau busuk]
Tapi minyak tu tak panas la...  cuma sesuai untuk luka2, kembung perut dan yang sewaktu dengannya la...
Untuk baby, aku beli minyak telon BEBIKU tu je...

Agak2 wajar tak aku nak beli Minyak Herbanika NR ni ye????




TONG SAMPAH BARU

Ahad lepas persatuan penduduk rumah aku ada buat majlis nak bahagikan tong sampah
Ye la, dah lama dok bayar2 duit, tapi takde apa2 pun
Beberapa hari sebelum tu, pengerusi persatuan edarkan surat suruh ambik tong sampah tu
Ala bukannya tong sampah canggih pun
Tong sampah hitam tu je 


Dah orang bagi, kena la ambik  ye dak???
Aku tak pegi pun ambik tong sampah tu kat dewan

Walopun dekat je, tapi malas nak jalan kaki
Hasben aku lak keje masa tu
Akhirnya FIL aku je yang pegi dengar taklimat kejap
Pastu sebab kaki dia dah sakit [berdiri agaknya] dia pun mintak tolong pengerusi persatuan hantarkan ke rumah
FIL aku ni kiranya wakil untuk aku & abang ipar aku sekali

Petang tu, anak buah aku pun hantar la tong sampah tu ke rumah aku
Ingatkan kecik.. rupanya besar juga
Adib pun boleh muat duduk dalam tu..hehehe
Ini le tong sampah baru saye....
Kena tulis alamat rumah tu.. kang tak pasal2 berjalan ke rumah orang lain lak tong sampah ni.


** Pasal tong sampah pun nak jadi cerita ke??

Monday, February 25, 2013

LAI JEPUN

Hari tu  Cik Besah ada bagi buah kat aku
Besar bagak buahnya... ingatkan buah epal tapi kulitnya kaler kuning2 oren
Fes time aku tengok buah tu
Tanya kat dia ni buah apa?
Katanya Lai Jepun.. FIL aku beli kat NSK Selayang

Ni la rupanya buah lai jepun
Selalu tu duk makan buah lai yang biasa kaler kuning tu je
Cik Besah bagi 4 biji, tapi sebab sebiji tu dah selamat dimakan tinggal le 3 biji ni
Rasanya idak le sedap sangat... cam lemak2 sikit kot
[Tapi aku prefer rasa buah lai yang biasa tu lagi]

Korang pernah makan ke buah ni??

PERSEDIAAN BERANAK # 2

Lambatnya aku buat preparation kali ni
Ada lagi 3 minggu sebelum EDD
Jangan baby keluar awal dah le..hehehehe

Lepas persediaan pertama iaitu membasuh baju2 baby hari tu, memang aku off terus  buat persediaan.
Asyik berlengah2... sedar2 dah 37 minggu dah....ambik ko!
Takleh lengah2 dah... baby will arrive anytime now.

Sebagai persediaan seterusnya... mencari batu tungku
Batu ni turun temurun mak aku punya
Aku ambik masa balik Ipoh masa cuti CNY hari tu
Nasib la mak aku simpan lagi...
Just nice la besarnya... cukup2 la dengan tapak tangan aku
Kalau besar2 sangat kang, tak larat nak angkat lak...


Sebelum2 ni aku guna tungku herba tu je.. Tapi tak puas la nak betungku sebab panasnya kejap je
Kali ni nak try pure tradisional gitu!
Dah siap2 pesan kat hasben, tugas dia adalah membakar batu tungku tiap2 pagi..hahaha
Kena cari daun mengkudu la bagai kan.. [takpe makcik depan rumah ada pokok mengkudu]

Next, masa singgah Daiso haritu sempat la rembat sepasang selipar 5 hengget
Of kos la pilih kaler hijau...
Kena pakai selipar la kat rumah aku ni sebabnya rumah aku ni lantainya mozek
Kang jalan guna stokin semata2, licin la pulak... tak pasal2 jatuh nanti
Lagi satu kena cari slipar yang bertutup camni sebab aku ni clumsy sikit
Suka sangat tersadung bendul kat dapur rumah aku ni ha...
Orang tua2 kata ibu jari kaki kena jaga.. itu pasal la...
[Dulu aku bentan gara2 ibu jari aku terkena kaki meja la...serik ko....]

Yang penting lagi... PAMPERS & MODESS a.k.a pad la...
Pampers ni aku beli 2 kampit dulu.. [Yang Huggies Dry tu Adib yang punya]
Modess aku lak, lupa nak tangkap gambo tapi brand yang MADAME tu la


Apa lagi ek??? Cuma nak cari set dalam pantang je lagi... Apa yang best yer??

Sunday, February 24, 2013

MENILA BAJU SEKOLAH

Terrajin lak aku nak menila baju sekolah Yaya Sabtu lepas
Aku suka nila  baju tapi idak le tiap2  minggu aku nila baju Yaya
Kalau tengok dah agak2 kepam kaler baju tu, so aku nila la
Masa aku duk hostel dulu pun aku suka gak nila baju sekolah aku 
Tapi masa dulu kena pakai nila buku tu...Old skool la katakan. 
Jenuh nak keluarkan kaler biru tu 
Selalunya aku masukkan kiub nila tu dalam stokin pastu ketuk2 kasi hancur
Baru la cepat air nila tu membiru..

Tapi la ni dah senang sebab dah ada nila cair


Ni la nila yang aku dok pakai sekarang...
Brand UJALA... cam nama hindustan lak..


Dulu kan, masa aku sekolah2 dulu, aku tak suka nila baju
Sebabnya, selalu sangat bertompok2 & tak rata
Nampak sangat hodoh baju aku.... dah le tu nak hilangkan tompok2 tu kena la aku basuh lagi sekali.. Wa..tension nak mengisahlan baju sekolah. Tapi bila tengok baju sekolah sendiri kepam tak berseri cam tak best la pulak. Oh ye, aku tak pernah pakai clorox untuk cuci baju sekolah. Guna clorox hanya untuk kekotoran degil sesangat.. cam selalunya kat kain buruk ke, pengelap kaki ke, tuala ke... Tapi lepas tahu teknik menghilangkan tompok tu @ taknak bagi bertompok tu, mood menila tu kembali semula.

Tudung Yaya sedia untuk dinila...

Tapi paling tension bila waktu menila tu akan berlaku masalah tompok2 akibat penilaan yang tak rata
Melalui pengalaman aku, sebenarnya ada jenis2 kain yang cepat bertompok ni
Especially kain jersey @ kain t-shirt memang senang bertompok
Lagi satu, kalau tak nak bertompok, jangan guna fabric softener masa basuh baju
Kalau guna memang kebarangkalian baju tu nak bertompok  tinggi

Tapi kalau bertompok, senang je solutionnya
Aku guna sabun mandi je..
Genyeh je sabun mandi kat kawasan yang bertompok tu..Pastu bilas la
Insya-allah hilang le tompok2 tu... Takyah susah2 nak basuh balik semula.

Pastu apa lagi... kasi jemur la..
Suka nengok baju yang dah dinila... baru la nampak cam baju baru..
Habis semua baju kaler putih aku nila..hahahaha


Friday, February 22, 2013

BILA TAK BERDAYA...

Rajin2 la baca ayat ni..
Insya-Allah akan dipermudahkan akan sesuatu
-pic pinjam dari respective blog-



Thursday, February 21, 2013

JML IRONING BOARD COVER

Pengaruh iklan lagi da.... [aku kan ke cepat beno terpengaruh]
Semalam lepas balik dari Hospital Selayang, hasben aku ajak balik ikut Rawang
Dah sebut Rawang kan... so laju je aku ajak dia pi AEON Rawang
Jalan pun tak jem lagi.. just nice la

Kat AEON pun orang bukannya ramai
Kalau bawak anak2 tak risau la kalau deme lari2 dalam tu
Lapang giler & restoren pun banyak kerusi dari orang..
Tujuan aku nak sangat pegi AEON tu adalah sebab aku nak singgah DAISO
Nak cari barang2 yang comel2 dan yang murah2
[Satu barang kan baru 5 hengget je...]

Sebelum sampai Daiso, lalu dulu kat Watson's
Saja la singgah tengok apa2 yang best nak beli
Sekali teringatkan iklan JML ironing board cover tu
Terus cari kat mana la benda alah tu dalam Watson's
Jumpa juga & terus je beli memandangkan iron board cover kat rumah pun dah kepam dah

Hasil rembatan di Watson's....

Yang penting As Seen On TV 
[sesuai sangat untuk org yang kuat terpengaruh macam aku]

Ada 5 pattern yang ada.. pilih la yang mana berkenan...
Aku nakkan yang kaler merah tu tapi takde la pulak
Akhirnya pilih je la yang tengah2 tu...

Ini alas yang lama... beli kat Cosway
Bekas terbakar kena seterika pun ada ..hehehehe
Tak senonoh betul kan??
Bertukar wajah sudah......
Sarung ni agak besar la dari saiz iron board yang biasa tu
[tu yang nampak tak berapa kemas]
Nanti nak kena oter sikit tu
Tapi aku tak rasmi lagi alas seterika ni.. Hujung minggu ni aku try
[Aku kan gosok baju seminggu sekali jer...]

CEK UP DI O&G KLINIK HOSPITAL SELAYANG

Sedia maklum kan semalam aku ada appointment kat Klinik Pakar O&G Hospital Selayang
Ingatan dah ada appointment, cepat la aku dapat giliran
Sekali bila sampai sana, berjam2 lak pula menunggu no giliran.

Dalam kad appointment aku tulis pukul 9.00 pg
So aku gerak dari rumah cam biasa la.. lepas hantar anak2 gi sekolah
baru la terus tuju Hospital Selayang
Kali ni tak pegi sorang2 sebab hasben aku teman.. awal2 dia dah mintak AL
Aku pun cam dah terimagine benda ni lama so aku pun apply AL gak

Bila sampai spital, benda paling leceh nak cari ialah PARKING
Penuh gile.. last2 hasben aku dropkan aku dulu baru dia cari parking
Sementara nunggu dia cari parking, aku pi la daftar dulu
Peh.... ramai giler...
Nampak tak tu??? Ada 42 orang menanti sebelum aku...
Ni baru no giliran yang dekat kaunter memula
Kang dekat klinik O&G kena ambik giliran lain pulak


Pehtu kan, masa aku tengah menunggu giliran tu tetiba ada orang menyapa aku

Aku pun blur2 je masa tu... sapa la pulak yang tegur aku tu
Dia kata dia cam kenal aku je.... jenuh gak aku berfikir2 
Rupanya2 dia salah seorang pembaca blog aku.. wahahahaha.. terharu aku..
Ada gak yang sudi menegur aku walopun sebelum ni tak pernah bersua muka
Namanya SITI [sambil lambai2 tangan kat Siti]
Siti pun pregnant juga & buat cek up kat Spital Selayang ni...
Sori la Siti ye.. takdan nak mesra2 alam dengan Siti sebab penat nunggu giliran
Mesti Siti ingat aku ni sombong ek...hehehe...
[lagi rugi sebab takdan nak tangkap gambar dengan Siti]

Memandangkan aku ni bukan keje gomen, patutnya kena la bayar RM5
Tapi disebabkan ini kali pertama, so aku dikecualikan dari bayar [sib baik]
[Kiranya kalau ada next appointment, kena la bayar]

Lepas setel kat sini, terus pegi kat bahagian O&G
Ambik no giliran lain pulak
Peh.... rasa lama giler sebab masa ni nombor running pun baru 1-4 kalau tak silap
Lamanya nak tunggu giliran aku.. mau sampai tengahhari aku punya turn
Kat bahagian ni memang ramai la pregnant ladies... termasuk Siti
Seat pun tak banyak so duduk mana dan je la
Pastu kena gak cek kencing & timbang berat
Tak lama pastu nama aku kena call untuk dengar ceramah Susu Ibu
Tinggal la laki aku sengsorang kat luar tu..hahahaha
Kalau ikutkan malas nak dengar dah sebab dah dengar kat klinik Batang Kali hari tu
Tapi bagus le jugak sebab banyak info baru aku dapat disamping dapat menghabiskan masa menunggu giliran tu..

Lepas habis ceramah pun, baru turn no 40-an. 
Last2 hasben aku ajak duk kat luar.. cari  mende makan
Ok gak tu.. perut pun dah keroncong dah.. pi la kami beli roti & air kat main entrance bangunan tu
Lepak2 dalam 10-15 minit baru masuk dalam balik
Sekali tengok no dah no 58 dah...tak lama pastu baru la no aku
[Masa tu jam dah pukul 11.30 dah]

Jumpa la doktor... Siap cek & scan bagai doctor kata kepala baby dah engage
Dan ada chances untuk bersalin normal kalau takde apa2 masalah... ALHAMDULILLAH!!!!!
Doktor pun jenis ok je.. tak menimbulkan kerisauan pada patient pun
[tak macam doktor Batang Kali yang tak friendly tu langsung]
Apa pun semoga segalanya dipermudahkan oleh Allah
Segala yang baik tu datangnya dari Allah jua...
Tapi kalau ditakdirkan kena c-zer juga, aku redha... ada hikmah la tu disebaliknya kan???

Wednesday, February 20, 2013

WW 2013 # 8


** Belum nak beranak lagi tapi ada appointment dengan doktor pakar O & G
Doakan yang terbaik untuk aku yer...

Tuesday, February 19, 2013

AGAR-AGAR BINTANG

Hujung minggu hari tu, dalam malas2 aku ada gak rajinnya
Rajin buat agar2 je sebab aku tengok agar2 yang dah lama aku beli tak terusik lagi
Memula nak buat kaler plain merah tu je
Pastu tanya si Yaya dia nak kaler merah ke, kaler pink
Of kos la dia nak kaler pink


Patutnya ada 12 bintang tapi Yaya dah makan separuh

Nak kasi menarik aku buh dalam bekas bentuk bintang
Agar2 bintang untuk Yaya
Untuk Adib aku buh dalam bekas bentuk nombor
Habis makan sekali hadap je dek budak2 tu....

Monday, February 18, 2013

REZEKI CNY 2013

Alhamdulillah.... rezeki anak2
2 anak 2 angpow la
Tahun depan sila tambah lagi satu ye bos..hehehehe
Ini bos aku yang baik hati yang bagi
Tocey..tocey..

GADJET BARU

Lappy dah nazak.. dah tak larat nak repair dah
Last2 suh adik aku usha2 lappy baru untuk aku [yang murah2 je]
Hasben aku lagi best.. suh aku beli Galaxy Tab je
Tapi aku tak minat la tablet ni sebab lenguh bila nak menunduk masa menaip
Nak2 pulak kalau nak blogging... lenguh urat tengkuk dibuatnya..hehehe

Kat rumah bukannya takde PC tapi asyik berebut dengan anak je
Lagipun PC tu  tak mobile kan.. ada lappy ni senang la aku nak golek gelentang kat katil masa dalam pantang nanti..hahaha.. Tah rajin ke idak aku nak blogging masa pantang nanti.

So balik raya cina haritu, adik aku tanya jadi ke idak nak beli lappy baru
Aku on je.. tapi kedai cina kat Yik Foong  tu tah bukak ke idak kan
Last2 dia offer la yang dia dah beli pada aku sebab dia nak beli yang lain
Ok la tu kan.. aku pun malas nak pi jenjalan kat Yik Foong dengan perut yang memberat ni
Janji tolak murah2 boleh la.. kalau mahal2 takmo la aku.
Ha.. ini la gajet terbaru aku... 

Yang canggihnya, skrinnya tu touch screen. Windows 8 lak tu.. Terkial2 aku nak guna. Maklumla aku ni bukannya IT savvy sangat.. Slow2 la belajaq..

Laki aku nak menjeles la aku ada netbook baru.. Tapi apalah sangat gajet aku dengan gajet terbaru laki aku [ekceli bukan gajet pun... tapi benda baru laki aku la..]

Ha.. nampak... sape punya lagi mahal????


Friday, February 15, 2013

ADIB... INI SEMUA POYO!

Dah takde keje ni belek2 la camera album dalam henfon aku ni
Saja la nak tengok kot2 ada gambar yang belum donlod dalam  PC lagi
Tetiba je ada 3 keping gambar camwhore makudib ni
Tah bila masa pulak dia buat keje ni
Belajar dengan sapa la tu....
ADIB POYO!

TERJAGA MALAM

Alhamdulillah, dapat ilmu hari ni
Ye la kan, lately ni aku memang suka beno terjaga malam sebab tidur dah tak selesa
Sekurang2nya ada benda boleh buat waktu terjaga tu..

Thursday, February 14, 2013

AKTIVITI TERBAIK KETIKA MUSIM PANAS

Hari Sabtu lepas memang panas gile2 kat rumah aku
Terik lak tu... tak sanggup rasanya nak keluar rumah
Tapi duk dalam rumah pun berkuap juga... 
Panas membahang2... dah le ibu mengandung memang cepat panas kan

Lepas Asar je aku bagi idea kat anak aku 
Deme pun dah boring kot duduk dalam rumah mengadap tab masing2
Nak kasi main badminton, hari pun panas, main basikal apatah lagi
Nak main layang2, angin pun takde
Last2 aku suruh diaorang mandi kolam

Kolam pelestik yang dah lama tersadai bawah sinki aku bawak keluar
Terus bentang kolam tepi gate
Budak2 apa lagi.. eksaited la..  Siap aku buatkan shower lagi untuk diaorang guna getah paip tu

Aku lak teruja tengok budak2 ni main air. 
Sampaikan aku rasa aku pun nak masuk sekali dalam kolam tu 
Dah le badan tengah panas peluh2 kan...
Sabar...sabar...

Main air di kala hari panas renang adalah sangat heaven kan???

AKIKAH SI NO 5

Mana datang No 5 pulak dah... kan ke baru peknen anak ke-3
[beranak pun belum lagi... dah nak buat akikah pulak dah]
Rilex bro....bukan akikah anak aku
TAPI akikah anak buah aku yang merangkap cucu ke-5 parents aku
Hehehehehehe

Sejak ada 5 cucu ni abah aku dok menghitung cucu je la
Anak2 aku dapat la No1 & No2
Anak Angah No3 & No4
Yang No 5 ni anak kepada Acik lak
Inilah di si No 5---> Nur Alisya 

Adik aku buat akikah untuk anak daranya ni pada hari Isnin lepas
Senang la kan buat time cuti, boleh la adik beradik, sedara mara & kengkawan datang
Majlis buat kat rumah deme je... simple & sweet [pinky+merah gitu]
Dah anak pompuan kan....


Kami bertolak dari rumah mak, dalam kul 11 pg la camtu. 3 biji kereta je. Semua balik kecuali si Ateh & suami. Rumah Acik ni tak le jauh sangat. Rumahnya di Lahat je. Kalau dari Silibin kami ikut highway Lumut je.. Ada la ambik masa dalam 15-20 minit kot. Untungnya Acik ni beli rumah koner lot. Pasang khemah pun dalam kawasan rumah je.. Tak kaco lalulintas.

Majlis sempoi je... Masa kami sampai pun orang tak ramai. Masa tu tengah dok marhaban lagi. Kendian abah aku lak bacakan doa selamat. Pastu baru le makan2. Lauk sedap seh.. Kurma kambing + jelatah + ayam goreng + nasi putih. Plus ada la desert2 sampingan..Kira orait la tu.. 

Masa orang  dok makan si Alisya bantai tido..  Cute je cara dia tido..

Setakat ni si Alisya tu idak le banyak ragamnya.. Banyak tido ade le.. Biasa le.. baby. 


Lepas makan, sedara mara  isteri Acik  ada la yang datang. Kami yang dah sudah ni lepak2 je dalam rumah.
Bior la deme menjamu selera..hehehe.. Kami dok layan TV dalam rumah.. Sebab dah kenyang, mata pun layu je.. Cuaca lak suam2 kuku.. Last2 lepas Zohor aku ajak mak aku balik sebab aku rasa cam nak baring je.. Mengantuk la pulak. Lagipun Angah pun dah nak balik Kedah petang tu.

Sampai je rumah, masing2 dok buat hal sendiri. Masing2 pakat nak tido @ tengok tv je la. Malam tu pulak Acik datang dengan bini & anaknya. Baru la puas nak main dengan Alisya..Tapi Mak Long takleh nak cium2  baby sebab selsema. Kang terjangkit lak kat baby.. Hehehe... Takpe la Alisya, nanti Mak Long kiss lagi..
Tunggu bulan depan Alisya ada geng nak main...

** Counting days for No.6 arrival. Sape nak continue No 7 lak ---> Angah @ Ateh???



Wednesday, February 13, 2013

CEK UP MINGGU KE -36

Hari ni genap sudah 36 minggu.. tak lama lagi yo..
Pagi ni pegi Klinik Batang Kali dulu, cek up rutin la
Tapi hari ni ya amat lembab la klinik tu
Selalunya paling2 bodo pun aku habis cek up dalam pukul 9.15 camtu
Tapi hari ni pukul 10 lebih baru siap

Hari ni kena jumpa doctor lak
Kena scan for presentation pastu doctor bagi surat suh aku pi Hospital Selayang
Dah le tu kena pegi hari ni jugak2..

Aku dah le tak tahu jalan ke spital tu sebab selama ni hasben aku yang jadi driver
Hari ni kena independent sikit la.. gamble je la.. janji sampai
Bila dah sampai, satu masalah pulak nak cari parking
Sampai 2x tawaf spital.. alhamdulillah aku dapat jugak parking betul2 depan bangunan klinik pakar

Ingatkan boleh jumpa doktor hari ni 
Sekali dia kasi appointment untuk minggu depan lak
[Malasnya nak mengulang ke spital lagi]
Apa nak buat... demi anak dalam perut, aku pasrah
Akhirnya aku di sini... menunggu giliran
[Ramai jugak orang kat bahagian O&G ni]

Kenapa aku kena refer spital?
Sebab aku ada kes c-zer masa anak sulung
Lagipun masa scan kat KD Batang Kali, katanya kepala anak aku tak engage lagi
Dok senget je kat tepi... tu yang doc tu suh gi spital tanya pendapat pakar
Sama ada aku boleh beranak biasa @ kena c-zer gak
Pehtu aku tanya doc tu, ada kebarangkalian tak anak aku akan berubah posisi di kedudukan yang betul
Dia kata mungkin boleh tapi  peratus tu kecik la...
So ni kira 50-50 la gamaknya... 
Aku takleh nak fikir ni... semoga Allah permudahkan aku bersalin walo apa cara sekalipun

** Tapi masih berharap untuk mampu normal macam sebelum ni

Laki aku lagi haru, bila aku cakap camtu, dia boleh cakap, kalau kena c-zer, suh aku beranak hari ni terus..
GILE ke apa???  Sabo la bang... tak puas lagi nak rasa gerak2 baby dalam perut ni... Memang menghargai sangat saat2 terakhir camni sebab pasni dah takleh nak rasa lagi sebab dia dah keluar dari rahim...

Friday, February 8, 2013

SIKAT 6 KUPANG

Masa beli barang dapur hari tu, aku belikan cekak rambut baru untuk Yaya
Pastu Adib pun cakap, untuk kakak je ke?? Adik nak beli apa?
Pehtu aku cakap la adik pilih la apa benda yang adik nak
[Masa tu kitaorang kat bahagian aksesori]

Belek punya belek si Adib ambik satu sikat ni
Nak tergelak pun ada masa dia cakap dia nak sikat tu
Dia cakap nak sikat ni sebab Abah Nan [hasben babysitter] ada
Siap pilih kaler biru lagi ---> kaler feveret Adib

Ini la sikat tu
Nasib la murah... 60 sen je..
Sikat ni glamer kan dulu2

** Tetiba aku teringat cerita tahun 80-an  time ramai dok berambut kembang...

WHAT A WIFE WANT

Betul sangat.....

Masa aku tengok ceramah Sheikh Yahya Ibrahim kat TV9 masa Maulidur Rasul haritu pun
Dia memang ada mention pasal benda ni
[Sapa ada tengok?? Tajuknya Loving A Woman by Sheikh Yahya Ibrahim]

Renungan untuk para suami,
Walaupun 24 jam berada dirumah, berapa minit sangat yang diperuntukkan untuk isteri di rumah?
Kalau bercuti pun serupa tak bercuti sebab sebok untuk urusan lain [selain urusan kerja]
Kisahkan moto kereta la, kisahkan hobi la, kisahkan nak qada tidur la
Mengadap facebook la, mengadap handphone la, ngadap tv la
Jumpa kawan la, lepak2 dengan member la, mengeteh la
Bila masanya yang betul2 memberi 100% perhatian untuk isteri & anak2?
[bila malam nak tidur je la baru nak cari bini gamaknya...itupun bini dah tido dulu gamaknya]

Ini la sebenarnya yang para isteri mintak dari suami
Masa,  perhatian & penghargaan dari suami
Kalau sebok untuk urusan lain, dah macam LEBIH BAIK TIADA DARI ADA DI RUMAH





Thursday, February 7, 2013

SEKSANYA AKU KALAU BATUK

Masuk hari ni dah 4 hari mengalami batuk2
2 hari pertama tu tak teruk sangat.. sikit2 je
Tapi start semalam, makin kuat lak batuk
Sentap perut aku dibuatnya....



Seksanya weh.... terasa cam nak pecah perut aku
Ntah apa la anak aku rasa dok kat dalam tu
Sekali batuk, rasa cam ditarik2 perut aku... pastu terus sengal2 sampai nak luruskan badan pun tak boleh

Dugaan sungguh peknen kali ni...
Jangan  terbatuk2 sampai terberanak udah le...

Nak makan ubat batuk tak berani
Aku ni sejak peknen memang elakkan makan ubat2 ni even panadol sekalipun sebab takut effect pada baby
Ubat yang doc bagi masa aku sakit pinggang haritu pun haram aku makan

Oh batuk.. cepat la baik...
Buat masa ni aku cuma makan madu lebah je untuk kurangkan batuk
Korang ada petua lain tak?

TERBURUK DALAM SEJARAH

Assalamualaikum....
Sorry la lambat update blog hari ni sebabnya ai baru balik cek up
Patutnya scan hari ni tapi doc tu mengada la pulak nak tangguh sampai minggu depan
Whatever la.... [dah le giliran lambat beno hari ni]

Biasa la monthly cek up ibu mengandung tak sah kalau tak cek kencing, cek hb, timbang berat & tekanan darah. Dah lali dah buat semua ni..hehehehe
Tapi kali ni terburuk dalam sejarah mengandung aku 
sebab hb aku jatuh teruk giler...

Nampak tu... kaler merah lagi nurse tulis -10.1 je
Berat aku lak naik 1kg je dalam 2 minggu ...ok la tu 

Maybe ada ibu2 pregnant lain HB lagi rendah dari aku kan [& tak kecoh  cam aku]
Tapi pada aku ni kira teruk la
sebab sebelum2 ni paling teruk HB aku pun 11.0 tau
Cam biasa.... kena lecture la dengan nurse
dan cam biasa... aku buat muka sadin je depan nurse tu...

**Start next week dah kena cek up setiap minggu sampai la beranak...

Wednesday, February 6, 2013

BABY BLUES @ WEEK 34


Semakin hari semakin hampir..
 T-A-K-U-T....
Sekarang anytime pun dah boleh beranak...



** Esok ada cek up.. kena scan untuk performance
Harap2 semuanya OK & mampu nak lahirkan secara normal..

WW 2013 #6


PEACEFUL HOME

** Rumah sendiri dok huru hara semenjak dua menjak ni...runsing dibuatnya!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...