Tuesday, January 31, 2012

RPLBM (PART 6) : MENARA TAMINGSARI

Lepas jenjalan kat The Stadhuys, sekali lagi menapak ke area Muzium Samudera.Tau ke kat mana?? Alahai... Kapal kayu besau kat tengah bandau tu le


Memula kononnya adik bongsu aku nak pegi muzium tu tapi dek kerana Pak Latif tak mau masuk, so semua pun tak mau masuk [dah tua bangka pun masih nak membontot abah & mak...hehehehe].
Yaya pun mulanya ajak juga ke situ. Ekceli aku pun malas nak masuk [kena bayau lak tu]. Kalau adik aku nak pegi, for sure la aku suruh Yaya ikut sekali. 

Kesudahannya terus la kami menuju ke kaunter Menara Tamingsari tu... Dah le hari panas terik walaupun masa tu belum pun kul 12 tengah hari. Bila sampai kat bangunan untuk beli tiket tu fuh.. lega.. sebab ada kipas.. Sejuk sikit badan. Tapi yang tak bestnya masa tu barisan punya la panjang... [Macam masa naik river cruise jugak]. Kami pun gigih la berbaris...

Rupanya kami berbaris kat barisan untuk naik menara tu. Bukannya untuk beli tiket. Kaunter tiket lengang je.Ada la 2-3 orang je yang tengah beli tiket.




Masih mengambil strategi macam kat river cruise, suruh adik aku yang beli tiket sementara yang lain2 berbaris.. Tiket kalau tak silap cuma RM10.. Kami ada 11 orang.  Duit tiket Angah yang sponser.. Thanks bro..
Lepas beli tiket pun barisan masih panjang lagi... Jenuh gak beratur.. Kat depan tu ada photographer yang akan ambil gambar. Free je tapi masa turun nanti terpulang le nak beli ke tidak gambar yang depa tangkap tu. [Idak le FOC namanya kan???]. Kitaorang siap elak2 lagi nak tangkap gambo. Abah aku siap sound lagi  'tak payah tangkap gambo la.. memang tak nak beli pun'...


Lepas beratur kat dalam bangunan, kena beratur kat luar bangunan lak. Kat sini baru la nampak menatang yang akan kita naik nanti.


 Up up & away..
 Tunggu turn nak naik. Nasib baik ada kerusi. Idak le lenguh kaki teman dibuatnya..



 Kami dah masuk dah...  Rasa macam naik LRT lak..hehehehe


 Sudah naik..... setiap orang akan dapat view la sebab mende ni akan berpusing 360 darjah kat atas tu. Ada la pusing 2-3 kali masa kat atas tu.

Naik mende ni takde la gayat pun sebab max ketinggian cuma 800m dari tanah... Gayat lagi naik kereta kabel kat Langkawi tu.. Tapi view memang cun la..


 Tu dia kapal besau..


 Nampak tak kereta kitaorang kat bawah tu?? Ce teka yang mana?


Dataran Pahlawan yang dah berubah wajah.. Dulu rasanya ada padang & kereta lembu berlegar kat kawasan ni..



 Nampak la laut Cina Selatan.. [ye ker???]
Aku baru tahu kat Melaka  ada feri nak ke Indon [Dumai]



 Tu la laluan River Cruise..



Adib khusyuk tengok pemandangan

Touch down!


Ok gak le naik menara ni. Orang kata kalau view malam lagi best sebab nampak lampu2. Next time boleh naik lagi kalau datang Melaka. Tapi yang tak bestnya kejap sangat la naik menatang ni. Rasanya 10 minit je dari memula naik sampai turun bawah.. Erm...

Lepas je turun, Adib muntah lagi. Sib baik ada longkang kat situ. Sian pulak tengok dia. Memandangkan cuaca amat terik, ketua rombongan ajak pi Dataran Pahlawan (DP). Nak lunch sekali kat food court situ.

Lepas lunch kitaorang jenjalan kat dalam building DP tu. Tapi memang tak larat nak jalan la weh... Besar sangat tempatnya. Lenguh kaki dibuatnya kalau nak jalan end-to-end. Lepas memasing letih [jenjalan dalam ni pun bukannya ada tujuan nak bershopping bagai].  Pasni mak aku ajak balik kampung abah aku kat Telok Mas.

Monday, January 30, 2012

RPLBM (PART 5) : HARI KEDUA DI A FAMOSA & THE STADHUYS

Sudah masuk hari kedua kami di Melaka... Banyak benar gambar nak dipublish sampai lenguh tangan2 mengedit apa yang patut.. Saje je nak tepek gambar banyak2. Untuk tatapan anak cucu kekdahnya.. kuang..kuang.kuang..

Hari kedua masing2 dah plan nak pegi mana. Plannya adalah nak pegi ke Banda Hilir dan berlegar2 di sekitar A Famosa. Kami masing2 bangun pepagi sebab nak keluar awal & boleh elakkan jem. Dalam pukul 8.30 kami dah keluar dari rumah, bergerak menuju ke Banda Hilir.

Pusing2 sampai sesat sikit2 [nasib baik tak banyak kereta & kami U-turn ikut suka hati jer], akhirnya kami parking dekat dengan Dataran Pahlawan. Betul2 sebelah ngan McD. Masa tu ada 2-3 bijik kereta la yang ada.  Oh ye, masa hari kedua ni dah berlaku pertambahan ahli rombongan sebab adik aku (Angah) baru sampai tengah malam sebelumnya. Gigih jugak datang ke Melaka sengsorang diri.. Jeles tengok kitaorang berjimba2 kat Melaka la tu.. 

Parking area ni dekat je dengan Menara Taming Sari tu.. Tapi kami tak naik lagi menara tu sebab belum buka lagi. Kami sampai kat sini dalam pukul 8.45pg. Menara tu buka dalam pukul 9pg. Kota A Famosa tu pun takle jauh sangat dari situ so kami jalan kaki je. Merangkap exercise sekali la untuk membakar kalori sandwich yang kami makan masa breakfast..






Akhirnya tiba juga di A Famosa...
Akiviti wajib selain memanjat anak2 tangga adalah posing..posing.. dan posing..

Angah (baju belang2) baru join rombongan..

 Seterusnya... adalah mendaki anak tangga.


 Model2 tangga




 Weih.. aku dah semput ni..


 Tinggi lagi nak kena daki ni... Nak tercabut vontot aku dibuatnya..


 Budak 2 orang ni yang kenal erti penat...

 Akhirnya... tiba juga di puncak bukit.. Siap buat free style lagi..


 Pak Latif pun nak posing gak...hehehehe






Aksi yang tak terjangka aku akan buat tapi teringin nak buat.. cewah
Memula cam kontrol ayu weh.. malu la kan nak loncat2... bergegar lemak2 aku 

Tapi pastu 1, 2,3
Mak aku cakap anak gajah tengah melompat... 
Boleh bergegar kubu A Famosa tu..hehehehehe



View kat atas ni memang marveles tau. Angin pagi pun bertiup dengan bestnya.. Rasa nak je lepak lama2 atas tu. Tapi masih banyak tempat nak dituju, so kami pun bergerak turun untuk ke destinasi seterusnya.

Kat bawah A Famosa tu ada la kereta polis ni. Tak tahu nak panggil kereta apa tah. Sebelah A Famosa tu pulak ada Istana Melaka yang dah dijadikan muzium. Nak masuk kena bayar la pulak so lupakan je la hasrat nak tengok barang2 zaman Hang Tuah. Posing je la kat luar2 tu.. 

Kat area situ jugak ada beca2 yang tengah standby untuk ambil customer. Memula cam teringin nak naik juga tapi bila sebut harga terus tak jadi. Satu beca RM20 lak tu.. Kami pulak ada 11 orang kiranya kurang2 kena naik 5 beca. Baik la duit tu kita buat belanja makan lagi baik..

 Ni abah aku yang terlebih ramah tengah inteviu la si tukang beca tu..heheheh

Sementara abah aku tengah inteviu, baik le aku ngan Adib posing depan beca..


Lepas tu teruskan perjalanan ke area The Stadhuys. Ala... bangunan yang merah2 tu le..Jarak dengan A Famosa tu takle jauh mana.Kalau ikutkan belakang bukit A Famosa tu jer

Sepanjang perjalanan ke Stadhuys tu, memang akan lalu pelbagai muzium la
Muzium Islam la, Muzium Setem la, Muzium layang2 la dll
Tapi semuanya nak kena bayo so malas la nak masuk situ
Lagipun aku bukannya minat sangat dengan benda2 sejarah ni.[Tapi sejarah masa SPM aku dapat A tau!!] Sebelum ni dah pernah masuk dah pun tu yang tak berapa eksaited nak masuk


 Ini la dia The Stadhuys.. Landmark negeri Melaka..
Tak sah kalau tak pegi sini kalau ke Melaka ..


 Adib masa ni tak berapa sihat. Asyik muntah je. Tu yang dia nak berdukung tu..


Posing dulu... Adib masa ni tengah muntah kat tepi longkang..
Nampak tak tu baju hubby aku kat tepi tu?? Dia la yang layan Adib muntah



3 sisters and a fountain


My parents..

Kat sekitar tu kan banyak orang dok menjual macam2 souvenir. Kami pun tak lepas peluang nak shopping souvenir untuk diri sendiri & member2. Rata2 kat sini sama je harga antara satu gerai dengan gerai lain. Cuma kena pandai tawar la kot. Aku cuma beli fridge magnet je kat sini.

Samurai sesat...

Lepas ni kami nak pi naik Menara Taming Sari lak.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...