Thursday, November 27, 2008

Love and Marriage

Something to share ngan korang, baru dapat email pagi tadi....
Love is holding hands in the street.
Marriage is holding arguments in the street.

Love is dinner for 2 in your favorite restaurant.
Marriage is a take home packet.



Love is cuddling on a sofa.
Marriage is one of them sleeping on a sofa.



Love is talking about having children.
Marriage is talking about getting away from children.



Love is going to bed early.
Marriage is going to sleep early.



Love is a romantic drive.
Marriage is arrive on tops curvy tarmac .




Love is losing your appetite.
Marriage is losing your figure.



Love is sweet nothing in the ear.
Marriage is sweet nothing in the bank.



Tv has no place in love.
Marriage is a fight for remote control.



Love is 1 drink and 2 straws.
Marriage is "Don't you think you've had enough!".


Conclusion: "Love is blind, Marriage is an eye opener!"

Wednesday, November 26, 2008

Trip To Melaka Part 2

Part 1 citer pasal hotel, 2nd part nak citer pasal jenjalan lak. First day tu after check in kat hotel dalam kul 4 kitaorg plan nak gi Banda Hilir. Perjalanan ke Banda Hilir dari Pantai Puteri tu dalam 1/2 jam la. First tempat tuju is A Famosa & area dekat2 Dataran Pahlawan. Dah berubah benar keadaannya since last time aku datang. Dah makin sendat & sesak dengan bangunan & kenderaan. Memula cari parking kat A Famosa tu takde so pusing2 sampai jumpa parking kat area balai polis mana tah. Pastu jalan kaki je. Konon nak naik beca tapi tak jadi. Fisrt thing first, gi makan. Maklum la dari pagi makan roti ngan minum nescafe je. Kul 5 baru nak makan pulak. So, kitaorg makan kat one restoran dekat ngan sungai & kincir air. Ok la view dia siap boleh nampak river cruise lagi.
Makan Time.......

Yaya & Mama kat kubu portugis

Next, pi muzium samudera (replika kapal yang besar tu). Tapi aku tak masuk pun. Abang Zam je yang masuk bawak budak2. Kitaorg yang tinggal- Aku, hubby, Adib, K.ti, MIL & FIL. Kitaorg lepak je la kat kaki lima kapal tu. Pastu dalam kul 8 camtu terus balik ke hotel. Tak de la jenjalan lagi. Tak adventure langsung. Ok la for fist day.

Muka laki bini yang kembang semangkuk........

Jejaka Perasan... He..He..


Next day lak gi Ayer Keroh. Motif utama - pameran alien kat MITC & taman buaya. So pagi tu after breakfast yang tak best - ade nasi goreng & mee tak sedap je, kitaorg pun bertolak ( dlm kul 10.30 pg). Perjalanan dalam 45 minit jugak la. Sampai sana memula gi MITC. AKu ingatkan best sangat la pamerannya, tapi tak best la. Maybe sebab aku ni tak berapa nak minat alien kot... Budak2 suka la kot. Next location, Taman Buaya. Anak aku la beria2 nak tengok buaya. Cuaca lak panas terik so aku pun cam takde mood nak jalan situ. Last2 aku tengok buaya kejap je then duduk kat bangku bawah pokok. Letih nak jalan. Adib main je la dekat2 situ. Lapo lak tu. Sib baik sebelah tu ade McD, aku singgah le beli bubur nasik untuk Adib.


Berlonggok depan hotel sementara nak bertolak ke Ayer Keroh

Buaya Tembaga

Tempat2 lain macam Zoo & Taman Mini Malaysia tu tak pegi pun. Kecewa gak le sebab dah sampai situ tapi tak jalan ke sana sebab A.Zam nak balik. Dia kata budak2 dah letih (alasan la tu). Before balik sempat lagi diaorg singgah naik kereta lembu. Aku tak naik pun sebab teman Adib tidur dalam kereta. Dalam perjalanan aku tertidur tahu2 dah sampai mana tah berenti for lunch. Petang tu pulak, bawak anak2 mandi kolam kat hotel. Adib sampai menggigil badannya main air. Aleeya pun sama. Lepas main kolam, minum susu, Adib ngan Aleeya pun terus tidur. Plan malam tu nak gi makan ikan bakar kat kedai dekat2 situ. Tapi aku tak join la memandangkan anak2 aku dalam bius ketiduran.... Sian aku.


Yaya & Syahir kat Taman Buaya





Tuesday, November 25, 2008

Trip To Melaka (Part 1)

Last weekend kitaorg one "BIG" family gi Melaka. Sape lagi nak sponsor kalau bukan abg ipar aku. Dia dah ajak, aku ngan hubby ikut je lah. Lagipun, dah lama sangat aku tak gi Melaka. Last aku menjejak bumi Melaka tahun 1996 (lepas SPM) pastu takde dah gi sana walaupun family side abah aku masih ade kat sana.

My "BIG" family depan pintu masuk hotel


Anyway, citer pasal trip ni.......semuanya TAK BEST!!!!!!!!!!! Start dari perjalanan sampai ke penginapan sampai le balik. Luckily Adib tak muntah, maybe sebab jalan tak bengkang bengkok kot. Bertolak pagi Sabtu dalam kul 8.30. Planning malam sebelum tu nak bertolak kul 7 konon last2 dekat kul 9 kuar rumah. Samapi Melaka satu hal lagi nak cari hotel tu. Berpusing2 last2 jumpa jugak hotel tu kat Pantai Puteri ---> BIDARA PUTERI BEACH HOTEL (kalau tak silap la, tak hingin nak kenang pun sebab tak best).
View from my room's window...

Masuk2 hotel tu viewnya fullamak cun.... mengadap laut, lobby pun kira OK la tapi bila check in bilik Ya Rabbi.... kusssssss semangat. First thing bila bukak pintu bilik tu adalah sofa yang dah beram, kepam, buruk dan sewaktu dengannya. Jenguk kedalam lagi, baru nampak dapur, then baru ade katil. Kat tepi tu ade balkoni tapi lantainya kotor nak mampus. Tak hingin nak bukak sliding door tu takut Adib pijak kat situ lak. Tengok bilik air lak, kira ok la walaupun pintunya dah terkopak & kembang kena air. Itu belum masuk bau2an yg kurang enak kat bilik tu. Sempat la aku snap gambar2 bilik aku tu... He... He.. So aku tak suggest langsung korang nak stay kat hotel haprak tu. Makan tak best, environment pun tak best, segala2nya tak best la... So jangan terpedaya ngan rupa paras hotel tu yang nampak grand cam 5 star, tapi HAMPEH!!!

Ni la sofa kepam & wallpaper bilik aku yg dah terkopak kapik tu...
Ni kitchen tu... Balik kekisi tu plak katil (abaikan brg yg bersepah tu)




Friday, November 21, 2008

Facebook

Baru terdengar The Jawa Rangers (AG & Kiran) - DJ Hot Fm beria2 nak buat facebook so aku pun teruja la nak tau best sangat ke kalau ade facebook. Aku pun register la nama aku. Dalam terkial2 tu aku terjumpa ex roommate masa matriks- Nadia Widyawati. Hai NAD!!!!!

Lagi aku terjumpa si Dura, Ma, Mus... dlll. Tapi bebudak Taayah aku tak nampak sorang pun. Mana korang ha??? Anyway, meh la join facebook. Best jugak ye menjejak member2 lama ni....So selamat ber"facebook" to u all...

Renew lesen kat Padang Jawa

Amboi Mamamencah a.k.a Rehan, dan bising suh aku update blog ni (dah besawang katanya) so hari ni aku update la. Actually bukan taknak update tapi takde pics baru. Tak best la kalau update tanpa latest pics kan????

Last Tuesday (18/11/2008 - my 29th birthday- to be precise) hubby aku ajak teman dia renew lesen kat KKB. Kononnya aku gi keje lambat sikit la. Sampai kat KKB kul 7.45. Sampai sana kata takleh renew sebab ade saman. Bila ditanya saman apa, kakak tu kata tak tulis saman apa. Seingat aku hasben aku mana ade saman JPJ @ PDRM. Kakak tu kata kena ambik saman kat Padang Jawa. Tah mana la Padang Jawa tu pun kitaorg tak tau. Last2 tanya dia dia kata kat Shah Alam. Jauhnya nak gi dari Batang Kali... Kitaorg tanya takkan takleh ambik kat Kalumpang, kakak tu kata semua dah centralized ke sana. Hampeh tul....

Dalam tak puas hati tu aku call JPJ Padang Jawa nak tanya hasben aku tu kena saman aku. Cek punya cek rupanya pasal modified kereta. Tapi aku cakap dah settlekan kat JPJ Kalumpang dah takkan kena blacklist lagi. Siap aku cakap aku dah ade form PG1 & PG2. Dia kata owner kena datang bawak kereta tu ngan surat menyurat tu, then baru bukak saman baru. Aku tanya takkan takleh buat kat JPJ Kalumpang jer, dia kata takleh, saman kena ambik kat Padang Jawa jugak.

Ni la kancil penyebab kena saman tu.... Saman sebab modified ekzos

Nak tak nak terpaksa la aku korbankan cuti aku. Aku apply EL la konon anak aku demam... (Buat member opisku yang terbaca blog ni... mintak maaf le aku menipu korang....PEACE!!!). Nak dijadikan citer aku ngan hasben aku pun pi la Padang Jawa. Gamble je la. Kata org JPJ tu kalau jumpa UiTM Shah Alam jumpa la JPJ tu. UiTM tu jumpa la tapi JPJ tak jumpa. Asal nampak signboard Padang Jawa je kitaorg masuk. Last2 tanya pak guard kat PUSPAKOM. Rupanya JPJ tu belakang tu jer.... Lega la bila dah jumpa JPJ tu. Masuk gate plak kena bayor parking... (duit lagi)...

Sampai sana gi kaunter pertanyaan untuk senarai blacklist. Dia suh gi pintu 3. Gi sana ambik no giliran untuk soal siasat. Hasben aku dah bagi la segala surat menyurat dia pasal kereta tu. Bila dah tengok semua docs dah complete dia kata takde masalah so dah boleh renew lesen. NAk renew lak kat tingkat atas. Gi tingkat atas budak tu kata takleh renew, still blacklisted. Bengangnya..... Kitaorg pun turun balik kat pintu 3. Tanya kaunter tu pasal apa tak clear lagi. Dia suruh tunggu. Tunggu punya tunggu sampai masa diaorg rehat. Dah le rehat sampai pukul 2ptg. Buang masa je tunggu. Bila hasben aku dah bengang dia tanya kat kaunter tu lagi, sampai bila nak kena tunggu baru la brader tu cakap " encik ni apa masalah sebenarnya?". Hasben aku pun cakap la yang dia takleh nak renew lesen. Brader tu bawak surat hasben aku kat pegawai yg dalam tu pastu kata "semua dah clear dah. Encik dah boleh renew road tax." Aku hangin la, aku cakap " Encik, sekarang ni kitaorg nak renew lesen bukannya road tax." Baru la dia cek dalam sistem dia. Bangang ke tak diaorg ni??????

Dengan selamba pegawai tu (kebetulan pun ade kat kaunter) "ni masalah teknikal ni. Cik kene ambik saman & bayar saman tu baru boleh clear. " Hasben aku sound la balik, "tadi kenapa tak cakap. Saya dah buang banyak masa dah ni. Saya nak masuk keje kul 4 petang ni. Takkan saya nak tunggu sampai kul 2". Pegawai tu kata cik pegi la makan ngan semayang dulu. Kul 2 datang balik. Bengang gile kitaorg.

After lunch & semayang, tunggu lak giliran nak buat saman. NAsib baik dpat giliran awal. Dah ambik saman nak bayar pulak. Dah le tak dapat diskaun. Melayang RM200. Lepas bayar tu dia kata dalam sejam baru boleh renew lesen. SEJAM??????????? Punya la lama nak renew lesen. Nak tak nak kena la tunggu. Nak balik takut sangkut lagi apa2 hal. Nak berulang ke Padang Jawa bukannya dekat. Tunggu punya tunggu, dekat kul 4 baru boleh renew. Dari kul 11.30 sampai kul 4 dekat JPJ je. Buang masa tul... Patut la org kata keje Gomen ni tak efisyen. Mana nak efisyen. Time rehat ngan balik memang la efisyen... sharp on time. Tang lain HANCUSSSS.

Nak balik ke Batang Kali lak dalam satu setengah jam. Last2 hasben aku pun terpaksa la apply EL. On the way balik singgah ke Rawang. Hasben aku nak beli kek for my birthday. He...he... Singgah Secret Recipe lagi.... Apa lagi pilihan aku.. tentulah Chocolate Indulgence.... Thank you abang sebab belikan kek mahal kat aku... I Love You.... Even hari tu memenatkan & memeningkan kepala aku, tapi bila dpt kek hepi gile.... Takde hadiah birthday pun tak pe la.....





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...