Wednesday, October 29, 2008

Cuti2 Deepavali - Cameron Highland

Cuti Deepavali baru ni abang ipar aku ajak gi Cameron Highland. Masuk kali ni dah 2 kali gi dengan diaorg. Habis satu family diangkutnya. Kitaorang bertolak pagi Sabtu dalam kul 8pg. Sampai kat Tapah, kitaorang berenti rehat kat stesen minyak BP. Kat situ tak sangka aku jumpa ex-schoolmate aku masa kat Taayah dulu - Hafsah Shuib. Tak berubah pun dia even dah anak 2. Dah jadik lawyer rupanya dia. Dia masa tu on the way nak gi Ipoh, kenduri sedara dia. Sepanjang perjalanan tu yang tak bestnya si Adib mabuk.... Muntah 3 kali... (Abis baju aku bau masam muntah)


Sampai di Cameron, menginap kat tempat yang sama dengan yang dulu- Villa Dahlia. Ok la apartmentnya sebab ade 3 bilik, hall & dapur. So kalau bawak family amatlah sesuai. (Actaully apartment ni Maybank punya) tu yang duk kat situ.


Petang tu tak gi mana just gi Pasar Malam kat Brinchang. Keluar awal so tak de susah nak cari parking. Aku tak banyak shopping pun. Takat bunga2 kering ni tak berapa minat. Cik Besah ngan K.Ti beli la. Cik Besah siap ajak aku beli tapi aku cakap tak nak la.

Hari kedua gi ke BOH Plantation. Nun jauh memanjat bukit. Adib muntah lagi. Dah le tak bawak baju spare. Last2 pakai baju Syahir. Walaupun besar, gasakla janji berbaju. Lagipun kat atas tu sejuk. Aku takde mood nak jalan pun sebab aku ni kan ke dah kena muntah. So badan rasa melekit2. Masa turun tu pun muntah lagi... Hai... Adib ni bukan boleh jalan jauh2 & bengkang bengkok. Aleeya jugak yang tahan. Maybe dia pening je. Bila pening si Aleeya tidur je. Maka dengan muntahnya si Adib, aku dah takde seluar nak pakai balik esoknya. K.Ti offer la pakai seluar dia... Ish... pompuan ni agak2 la kalau nak offer seluar dia tu. Dia saiz XL nak offer aku yg pakai saiz M ni. Tak sesuai langsung..... Last2 aku pakai je la seluar hasben aku. Nasib baik la muat.


Esoknya masa sebelum balik konon nak gi beli sayur kat KEA Farm tapi jalan punya la jem. Aku ingatkan kalau dah naik atas so boleh la turun ikut Simpang Pulai. Abang Zam plak, kalau jem2 ni dia malas nak ikut situ. Last2 patah balik. Gi beli bunga kat Straberry Park je. Aku tak beli pun... Cik Besah je beli 3 pokok bunga. Beli sayur pun kat Ringlet je... Tak best langsung. On the way balik Adib muntah lagi---3 kali. Last sekali bila dahn ak sampai rumah. Habis bermandikan muntah Adib hari tu.

Hari Selasa, aku dah apply cuti. Maklum la nak basuh kain....


Pokok Geti Aku Dah Almarhum

Korang tahu ke pokok Geti? Setengah orang panggil pokok turi.. Nama lain aku tak tahu... Tapi rupe pokok geti tu macam ni...




Pokok ni mak mertua aku yang tanam masa aku mula2 beli rumah ni. Kira2 2 tahun lepas (2006). Sekarang dah besar dah. Memandangkan umah aku ni mengadap matahari petang, aku tanam la pokok ni kat 2-3 tempat lagi kat luar pagar rumah aku. Konon nak bagi redup la rumah aku.

Ni la salah satu pokok yang ditanam tu.
Yang ni plak aku tanam betul2 sebelah pintu gate aku....
Memula dulu macam tak berapa nak tumbuh tapi baru2 ni daun dia tumbuh balik. Aku hepi la sebab pokok ni ade gak harapan nak hidup. Sehari lepas aku tangkap gambar ni, ade orang potong rumput kat rumah aku tu. Masa aku balik kerja petang tu aku nampak semak samun kat rumah aku tu dah dimesin. Takku sangka dengan pokok2 yangbaru nak tumbuh ni dimesinnya sekali.... Maka dengan itu tamatlah riwayat pokok getiku itu... Wa!!!!!!!!!!!....

(Hampeh punya orang mesin rumput... Nampaknya kena la aku tanam pokok lain.)

Tuesday, October 14, 2008

Pokok umah aku

Hari tu kan aku ade citer pasal biras aku yang komen pokok yang aku beli & bubuh dalam rumah tu? Kan dia kata "not my taste", so tadi aku sempat la snap gambar pokok tu untuk aku tepek dalam blog ni. Teruk sangat ke taste aku?????


Pokok buluh ni aku buh kat corner nak naik tangga (Ayat yang gantung tu K.Ila yang beri masa aku resign dari KIDR)

Pokok ni aku letak sebelah rak TV

TV umah aku
Bunga ni buh kat meja makan...

Beli Katil Yaya

Sabtu lepas gi jenjalan kat kedai perabot. Hasben ajak gi survey sofa. Memang dah lama plan nak beli sofa baru tapi masih belum ade yang berkenan. Sebelum raya hari tu ade la org hantar flyers kat rumah pasal Kedai Perabot Ulu Yam so aku remind la suami aku suh gi sana. Petang tu aku, hasben, anak2 ngan Cik Besah pegi la kedai tu. Tengok sofa semuanya tak lawa last2 aku tanya set bilik tidur budak warna putih.

Aku dah gi tengok kat Cavenzi Rawang tapi price for katil, side table & closet je dah RM960. Satu lagi kedai kat Batang Kali for complete set - single bed, closet, side table & chest of drawer je dah RM1,600. Masa aku tanya kat Ulu Yam tu agak terkejut jugak sebab aku dapat satu set complete dengan harga RM950 je. FOC mirror lagi. Murah kan??? So, tanpa fikir panjang aku beli je la. Semalam dah sampai dah kat rumah.... Ni la dia bilik anak daraku-YAYA!!!!

Kipas bilik & lampu (View atas)

Katil & Side table... (anak patung tu tak susun elok2 lagi), Cadar lama
Chest of drawer & Cermin yang FOC tu (tak gantung lagi)

Almari.... ade 2 pattern- aku pilih yg ade laci so lagi banyak brg boleh sumbat

Benda gantung2 ni beli kat Jalan Kuala Kangsar, Ipoh - Gambo Mickey Mouse (Yaya ngan Mak Su yg pilih)

Thursday, October 9, 2008

IDEA INTERIOR DEKO

Tengah boring ni... Nak cari idea menghias rumah. So jumpa some nice pictures yang boleh aku adaptasikan kat rumah aku..Ha...Ha...




Living Room...........

Exterior..........


Dining Hall





Kitchen...





Bedroom........










Bathroom........


Bilik Anak --Girls












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...