Monday, September 29, 2008

Tak Cuti Raya Lagi

Lagi 2 hari je nak raya tapi aku tak cuti pun. Malas la nak cuti sebab this year raya side hasben. Ala kat Batang Kali jer.... Hari2 pun jenguk mar mertuaku tu.. Ha..Ha..Ha... Aku tak apply cuti pun sebabnya aku ingat nak apply 3/10/08. Tapi tup2 bos declare 3hb tu cuti. Selamat la cuti aku ha..ha..
Bila datang keje tadi jalan lengang je. Takde traffic jam pun. Maybe ramai yang balik kampung. Kat opis aku ni masih ramai lagi yang ade. Esok maybe tinggal beberapa org je (termasuk aku) kat sini. Ini pun dah bosan giler dah sebab sunyi sepi. Radio member lak rosak so tak leh nak layan lagu Raya.... Huk! Huk!!
Memandangkan K. Mah (babysitter aku) dah balik kampung so hari ni ngan esok encik somi kena la jaga anak. Biar dia mengasuh anak, kalau tak asyik tidur je... Adib lak hobi dia sekarang ialah menyepahkan segala tupperware & pinggan mangkuk (yg plastik la....) yang ade kat rumah. Memang feveret dia tu. Alamat abahnya tak larat nak kemas dapur la jawabnya...
Kepada semua yang baca blog aku ni, aku nak ucapkan
SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR & BATIN'

Monday, September 22, 2008

Hari Raya... Duit Raya....

First of all, kan hari tu aku dah mention biras aku ajak buat almond london last weekend. Well, guess what???? Kitaorg dah buat dah kuih tu and teng....teng...teng...

MENJADI BEB!!!!!!

Hari Jumaat malam tu lepas jer berbuka aku ngan Kak Ti dah terperuk kat rumah dia. Mak mertua aku tu pun tengah buat kuih raya dia. Masa kitaorg nak start tu dia tengah bakar last tray of her Kuih Kelapa. Sementara tunggu kuih tu masak, aku ngan K.Ti pun mulakan projek. Pakai hentam je la sebab kitaorg ni tak pernah buat almond london before. The recipe dia ambik dari adik dia. Well, K. Ti la tukang gaul bahan2 tu. Aku ni tang gaul menggaul dengan tangan ni leceh sikit... Cepat lenguh... (Nak buat biskut ni tak pakai mesin pun, semua pakai tangan).

Dia dah siap tepung untuk digentel tu (monitored by my MIL) so dengan expertnya aku pun gentel la badam tu ngan tepung. Aku buat la kecik2 sebab aku tau sure kembang punya biskut tu bila masuk oven. K.Ti lak gentelannya agak besar. So, bila dah bakar maka 'terkembang' la biskut tu. Lawak la rupanya sebab dah besar cam kuih mazola lak.. Ha..Ha..Ha...

Finally bila dah siap n nak tuang coklat atas biskut tu, coklat lak tak cukup. Dapat la siapkan separuh. Habis buat biskut dalam kul 12 camtu. Aleeya lak tak tido2 sebab menunggu aku buat biskut raya... Adib lak abah dia yg jaga. Nasib dia pun tak banyak karenah. Bila balik rumah lepas buat biskut, tengok hasben aku ngan Adib dah terlentang atas tilam... He...He... He....
Buat hasbenku, baru kau tahu susah senang jaga anak... Ha..Ha..Ha...

Sayangnya tak sempat lagi nak snap gambar biskut tu. Nanti kalau ade masa aku snap gambar tu buh kat blog ni...

Monday, September 15, 2008

Almond London

Memandangkan aku dah berjanji nak buat biskut ni ngan biras aku, maka aku surf la internet nak carik resepi biskut ni. Ni ade 3 resep untuk kuih ni:

BISKUT ALMOND LONDON(1)
125 gm mentega
75 gm gula ising
1 biji kuning telur
225 gm tepung gandum serba guna
333 gm badam berkulit dibakar di dalam oven selama 7minit (350F)
300 gm coklat masakan dicairkan
Sedikit lemak sayur (shortening)
Mangkuk kertas
Sedikit hirisan badam untuk hiasan
1 sudu kecil emplex (bahan untuk membuat biskut rangup)


Pukul mentega dan gula sampai halus.
Masukkan telur dan emplex serta tepung gandum serbaguna.
Gaulkan adunan sehingga sebati.
Ambil sebiji badam dan diisi di tengah-tengah adunan.
Bentuk seperti guli dan letak di atas dulang pembakar.
Bakar selama 20-25 minit pada suhu 170C.
Sejukkan dahulu.
Masukkan ke dalam kertas mangkuk dan disudukan sedikit coklat cair (yang telah dimasukkan sedikit 'shortening')
Hiaskan dengan hirisan badam

====================================================================
ALMOND LONDON (2)
250 gm butter
300 gm (200 g tepung gandum & 100 g tepung jagung)
50 gm gula halus
2 biji telur kuning
esen vanila
Almond (whole di potong dan di bakar/panggang)
Chocolate Monkelarge (for coating and to be double boiling)

Pukul butter dan gula sehingga kembang.
Masukkan telur satu demi satu dan kemudian masukkan esen vanila.
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung tadi.
Bulat-bulatkan dan masukkan badam(almond) yang telah dipotong tadi.
Letakkan di atas loyang pembakar dan bakar sehingga masak.
Bila kueh telah sejuk boleh disimpan dulu.
Bila ada free time buat coating later.

For coating:-
Double boil chocolate sehingga cair.
Bila telah cair boleh dip/rendamkan kueh yang telah sejuk tadi.
Masukkan kueh tadi dalam cup cake dan taburkan dengan badam hancur.
Simpan sekejap didalam peti sejuk supaya chocolate keras.
Simpan didalam bekas kueh.
===========================================================================


1 ketul butter (250g)
4 oz gula perang
1/8 sudu teh sodium bicarbonate
9 oz tepung gandum
1 sudu besar serbuk badam
1 cawan badam - dibakar
3 sudu besar tepung hong kwe (packet yang biru)
1 sudu teh vanilla essence
250g coklat masakan
sedikit shortening atau cocoa butter

Pukul butter dengan gula perang hingga kembang then masukkan esen vanilla.
Ayak tepung gandum, sodiumbicarbonate, tepung hong kwe bersama-sama.
Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam adunan butter & gula tadi.
Masukkan serbuk badam.
Kalau adunan lembik, tambah lagi tepung hong kwe atau serbuk badam.
Jangan tambah tepung gandum, nanti kuih kurang rangup.
Bentukkan bulat-bulat dan letakkan badam yang telah dibakar ditengah-tengah (Badam ikut suka, kalau nak kuih tu besar & bentuk oval, letak sebiji, kalau tak letak 1/2 je, so jadi bulat-bulat).
Bakar sampai masak & sejukkan.

Projek Kuih Raya..

Hari sabtu lepas hasben aku tak kerje. Beberapa hari sebelum tu dia dah suruh mak dia a.k.a mak mertua aku a.k.a Cik Besah, buat kuih raya. Dia suruh Cik Besah buat kuih kapit tapi dengan syarat dia pun kena tolong lipatkan kuih tu. So pagi Sabtu tu pun bermulalah projek buat kuih raya (walhal baru je hari ke 13 pose). Aku??? Tak dapat la nak tolong sebab nak mengawal hero & heroin kat rumah tu. Tapi petangtu aku jenguk gak perkembangan deme. So kat sana aku tolong rasa je la (mementang la tak pose... deme suruh aku jadik tukang rasa).

Malam tu pulak Cik Besah sambung lagi projek kuih dia. Malam tu dia buat Maruku lak. Ramai lak yang berkerumun kat dia (sebab malam aktiviti rasa merasa ni meriah sikit). Penuh dapur rumah tu. Aku pun balik sebab di Adib dah mengaruk nak tido. Kalau dai tak ngantuk lagi sure aku pun terjebak kat dapur tu.

Ahad plak Cik Besah sambung lagik buat kuih. Pagi buat kuih bijan (nama glamernya tak tahu la pulak). Aku tak pose lagi so aku jadik tukang test la... Ha..Ha..Ha... Malam lak buat kuih quaker oats. Siap mintak resepi ngan K. Mah (babysitter anak aku). Sempat jugak la tolong sedikit sebanyak. K.Ti (biras aku) plak nak merasmikan oven dia yg diangkut khas dari Bukit Beruntung, so cepat la sikit proses pembakaran kuih tu. Tapi sayangnya tak sempat nak snap gambo kuih2 tu buat tatapan korang... Ha...ha...

Sebelum tu sempat lagi biras aku ajak buat almond london hujung minggu ni... Aiya... mana aku reti... Aku dah pesan dah, kalau tak jadi jangan nak bising ha..... AKu pernah tolong mak aku je dulu buat kuih ni. Mana la aku ingat... Ni nak kena tanya resepi ngan mak ku nih!!!! Mintak2 manjadi la biskut tu hendaknya.....He..he..he... Wish me luck!!!

Tuesday, September 9, 2008

Kemas Rumah

Last weekend after sahur & mandi, rasa boring lak. Hari Sabtu takde aktiviti nak buat. Pose lak tu. Hasben aku tak keje lak. Hasben aku kalau hari tak keje satu je aktiviti dia...TIDO... Since lepas solat subuh, tido sampai kul 10.

Aku pulak tak leh nak tido so aku pun kemas la rumah sikit2. Ingatkan nak cabut2 rumput kat tepi rumah tu. Dah tumbuh lalang dah pun so cadangnya after mengemas dalam rumah nak bersihkan luar rumah pulak.. (Konon2 larat la)... Memandangkan Adib ngan Aleeya tido lagi (kitaorg tido bawah je.. depan TV), so aku slow2 la kemas apa yg patut. Karang kalau depe jaga langsung tak boleh kemas sebab diaorg pun nak tolong kemas sama.


Lepas lap2 meja, lipat kain,sapu sampah dan yg sewaktu dengannya aku pun kemas la dalam stor. Ingatkan nak buang la mana2 mainan yg dah rosak & tak boleh pakai. Selongkar punya selongkar dalam stor tu jumpa la belon kapal terbang Aleeya dulu. So aku pikir daripada terbiar je dalam stor tu aku pun keluarkan. Pastu aku suruh la hasben aku tiup. Last2 aku gantung kat buai si Adib... He..he... Konon nak bagi inspirasi la kat anak aku tu... Untung2 boleh jadi pilot... (Amin!!!!)


Ni la rupe bila dah gantung... Kaler merah lagik...


Bila dah ade kapal terbang ni, asal masuk buai je Adib mula la memandang ke atas.. Ralit merenung kapal terbang yang bergantungan sampai terlena.... Cutenyer...


Thursday, September 4, 2008

21st Century


21st Century...

Our communication- Wireless

Our dress - Topless

Our telephone - Cordless

Our cooking - Fireless

Our youth - Jobless

Our food - Fatless

Our labour - Effortless

Our conduct - Worthless

Our relation - Loveless

Our attitude - Careless

Our feelings - Heartless

Our politics - Shameless

Our education - Valueless

Our follies - Countless

Our arguments - Baseless

Our boss - Brainless

Our Job - Thankless

Our Salary - Very less

GOOD ADVICE ...

Run when you need to!


Give lots of kisses.

Meet new people, even if they look different to you.


Love your friends, no matter who they are.


Don't waste food .

Take an occasional risk .

RELAX!

Try to have a little fun each day...


Say, "I love you" often.
Express yourself creatively.

Be conscious of your appearance.

Always be up for surprises.
Love someone with all of your heart.

Share with friends .
It will get better.
There is always someone who loves you more than you know.

Exercise to keep fit.

Live up to your name.
Hold on to good friends; they are few and far between!

Indulge in the things you truly love.

Cherish every Sunday!
....and close your eyes and smile at least once a day!

Consider each day a gift.
Use each, for who knows when we shall no longer be able to do so.

Life's Little Instruction Book

Here is something interesting to share.....

* Have a firm handshake.

* Look people in the eye.

* Sing in the shower.

* If in a fight, hit first and hit hard.

* Keep secrets.

* Never give up on anybody. Miracles happen everyday.

* Always accept an outstretched hand.

* Be brave. Even if you're not, pretend to be. No one can tell the difference.

* Avoid sarcastic remarks.

* Choose your life's mate carefully. From this one decision will come 90 per cent of all your happiness or misery.

* Make it a habit to do nice things for people who will never find out.

* Lend only those books you never care to see again.

* Never deprive someone of hope; it might be all that they have.

* When playing games with children, let them win.

* Give people a second chance, but not a third.

* Be romantic.

* Become the most positive and enthusiastic person you know.

* Loosen up. Relax. Except for rare life-and-death matters, nothing is as important as it first seems.

* Don't allow the phone to interrupt important moments. It's there for your convenience, not the caller's.

* Be a good loser and also Be a good winner.

* Think twice before burdening a friend with a secret.

* When someone hugs you, let them be the first to let go.

* Be modest. A lot was accomplished before you were born.

* Keep it simple.

* Beware of the person who has nothing to lose.

* Don't burn bridges. You'll be surprised how many times you have to cross the same river.

* Be bold and courageous. When you look back on life, you'll regret the things you didn't do more than the ones you did.

* Never waste an opportunity to tell someone you love them.

* Remember no one makes it alone. Have a grateful heart and be quick to acknowledge those who helped you.

* Take charge of your attitude. Don't let someone else choose it for you.

* Visit friends and relatives when they are in hospital; you need only stay a few minutes.

* Begin each day with some of your favorite music.

* Once in a while, take the scenic route.

* Answer the phone with enthusiasm and energy in your voice.

* Keep a note pad and pencil on your bed-side table. Million-dollar ideas sometimes strike at 3 a.m.

* Show respect for everyone who works for a living, regardless of how trivial their job.

* Send your loved ones flowers. Think of a reason later.

* Make someone's day by paying the toll for the person in the car behind you.

* Become someone's hero.

* Marry only for love.

* Count your blessings.

* Compliment the meal when you're a guest in someone's home.

* Wave at the children on a school bus.

* Remember that 80 per cent of the success in any job is based on your ability to deal with people.

* Don't expect life to be fair.

Wednesday, September 3, 2008

Salam Ramadhan.... Hepi Birthday Adib

Sedar tak sedar hari ni 3 Ramadhan maka bersamaan dengan ulangtahun kelahiran my only son Adib Aiman (Kalau ikut bulan Islam la). Kalau ikut bulan omputeh jatuh la 15 September ni. Pejam celik setahun yang lepas aku melahirkan dia pada pukul 4.29 pagi. He..he..

Patut la masa kitaorg sahur tadi si cekedib ni bangun awal.... Kitaorg sahur dalam kul 5 dia dah bangun. Siap gi dapur lagi... macam nak sahur jugak... Rupanya cam tahu2 nak suh mama ngan abah wish hepi birthday.... Well Adib ni mama nyanyikan .....


" Allah selamatkan Adib
Allah selamatkan Adib
Allah selamatkan anakku Adib Aiman
Allah selamatkan Adib"


Kalau nak lagu Hepi Birthday tu kena tunggu 15hb la ye Adib, kalendar orang puteh baru buleh nanyi lagu omputeh.


Ni la antara gambar2 masa beranakkan Adib setahun yang lalu..... Nostalgiknye....
Sleepy.....

Assalamualaikum Mama.... (Celik mata baru nampak Mama)


Sleeping Time... Kroh..Kroh...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...